«You are a dead man»

Norsk redaktør fikk tilsendt drapstrusler og likbilder etter at han trykket tegninger av Muhammed.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Redaktør Vebjørn K. Selbekk i den kristne avisa Magazinet har mottatt flere drapstrusler etter at han valgte å trykke tegninger av islams grunnlegger Muhammed.

Tegningene ble først gjengitt i den danske avisa Jyllands-Posten i september i fjor, og førte til sterke reaksjoner fra muslimer over hele verden.

Magazinet har mottatt en rekke trusler etter at de trykket tegningene.

«You are a dead man», står det i en epost redaktøren mottok klokka 09.57 i dag. Trusselen er sendt fra en anonym eposttjeneste som er populær i Midtøsten.

Skremmende

Redaktøren har også fått en eposttrussel som inneholdt to bilder av et brent lik. Eposten er sendt fra en fransk Yahoo-adresse.

Dagbladet.no har sett kopier av truslene.

- Ved å trykke tegningene, har du provosert muslimene slik at de må ta affære. Sett deg inn i denne mannens situasjon, står det i eposten, der de to bildene av det sterkt forbrente liket er vedlagt.

Flere andre ansatte har også mottatt henvendelser som kan tolkes som trusler.

- Eposten med bildet av det forbrente liket, er mest skremmende. Men jeg er ikke redd. Det er selvfølgelig ubehagelig, spesielt for en familiemann. Men jeg kan ikke gå rundt og være redd, sier Selbekk til Dagbladet.no.

Han sier at de ansatte var forberedt på at det kunne komme reaksjoner, og at de hadde diskutert sikkerheten til staben på forhånd.

- Vi har fått en voldsom flom av epost fra hele verden. Det ser ut til at epostadressene våre er distribuert og at det drives kampanjer. Til og med ansatte på annonseavdelingen har fått ubehagelige henvendelser.

Riktig å trykke

Etter at drapstruslene ble mottatt, tok Selbekk kontakt med politiet på telefon.

Klokka 12.30 i ettermiddag dro han ned til Sentrum politistasjon i Oslo for å anmelde saken.

- Vi tar de nødvendige forholdsregler. Men det er opp til politiet å vurdere om vi trenger politibeskyttelse.

Selbekk sier at han var forberedt på at trykkingen av tegningene kunne skape bråk.

- Vi har jo sett hva som skjedde i Danmark da Jyllands-Posten trykket tegningene, og vi var klar over at dette ville utløse sterke følelser.

- Føler du fortsatt at det var riktig å trykke tegningene?

- Ja, absolutt. Disse reaksjonene er beviset for at det er nødvendig å kjempe for ytringsfriheten. Vi kan ikke ha det slik at den frie ytring blir møtt med trusler om vold.

DRAPSTRUET: Redaktør Vebjørn K. Selbekk har mottatt drapstrusler etter at han trykket omstridte tegninger.
OMSTRIDT: I denne artikkelen trykket Magazinet tegningene som hadde ført til sterke reaksjoner i Danmark.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer