PÅGREPET: Den 27 år gamle mannen skal være pågrepet i Marrakesh. Foto: Politiet
PÅGREPET: Den 27 år gamle mannen skal være pågrepet i Marrakesh. Foto: PolitietVis mer

Etterlyst internasjonalt:

Young Bloods-leder pågrepet på hotell i Marokko - siktet for drapsforsøk i 2012

Nye opplysninger om drapsforsøket førte til at mannen ble etterlyst internasjonalt.

Mannen som av politiet er ansett som hovedlederen i Oslo-gjengen Young Bloods skal være pågrepet i Marrakesh i Marokko. Det opplyser en kilde til Dagbladet. Gjengen er kjent for å stå bak kriminalitet som drapsforsøk og grov narkotikakriminalitet.

27-åringen har i en periode vært etterlyst av politiet internasjonalt. Tirsdag skal det ha blitt slått til mot hotellet hvor han bodde.

Den unge mannen har aldri tidligere vært dømt for for alvorlig kriminalitet i Norge.

Ifølge opplysninger Dagbladet har fått fra en kilde, skal mannen være siktet i forbindelse med en kidnapping og drapsforsøk under en skyteepisode i Oslo, hvor én person ble skutt.

Drapsforsøk i 2012

Leder for Felles enhet for etterretning og etterforskning, Grete Lien Metlid, bekrefter at de er kjent med pågripelsen. Hun er fornøyd med at mannen nå er hos politiet.

- Drapsforsøket skjedde på Furuset i 2012. Det er nye opplysninger i den saken som førte til at mannen ble etterlyst og nå er pågrepet, sier Metlid.

Når 27-åringen vil bli utlevert til Norge, er foreløpig uklart. Politiet har satt i gang prosessen, men ikke fått noe klarhet i tidsperspektivet.

Metlid bekrefter at mannen også er under etterforskning i forbindelse med en kidnapping. Hendelsen skjedde i 2015, og er allerede mye omtalt. Offeret var en mann i 40-åra, som ble kidnappet, holdt fanget i to dager i et kott, slått med jernrør og truet med pistol før han ble dumpet i et skogholt.

Ankesaken i kidnappingssaken vil begynne neste uke. Lederen legger til at de også har fokus på flere andre konkrete personer i gjengmiljøet.

- Vi har en innsats som har pågått over tid mot dette miljøet, og vi har jobbet med både denne og en rekke andre saker knyttet til gjengmiljøet og personer i hele Oslo, sier Metlid.

Ti år i Norge

Etableringen av den kriminelle gjengen Young Bloods startet for rundt ti år siden i områdene Holmlia og Søndre Nordstrand. I sommer ble det som skal være en annen av lederne i gjengen dømt til seks års fengsel for salg og oppbevaring av over 250 kilo med hasj.

I mars 2016 fant politiet en bil full med hasj i en garasje på Abildsø i Oslo. Politiet sikret spor og DNA på stedet. Mannens DNA ble funnet på flere gjenstander inne i garasjen.

Tidligere har to andre menn i 20-åra fra Holmlia blitt dømt i samme sak. En fjerde mann har ikke politiet klart å stevne. To ganger er det blitt planlagt en rettssak mot vedkommende, men begge gangene har han reist ut av landet.

- Kunne gjort en bedre jobb

Ifølge Ståle Øklands bok «Operasjon Gamma Jakten på Norges farligste kriminelle miljø», har Young Bloods i dag en kjerne på rundt 33 personer og 100 løpegutter. Boka ble sluppet i forrige uke, og slår fast at vold er en viktig del av gjengens strategi. I tillegg til narkotikahandel utfører gjengen kidnappinger.

I 2017 trappet politiet opp sin innsats mot den kriminelle gjengen. Den økte innsatsen ble kalt «Operasjon Gamma», men gjengkriminaliteten er i ettertid blitt omtalt som et problem politiet ikke har klart å løse.

Økland, som har fulgt politiets arbeid gjennom et helt år under operasjonen, uttalte til Dagbladet torsdag at politiet burde ha vært på banen mye tidligere.

- Politiet må erkjenne at vi kunne ha gjort en bedre jobb gjennom hele løpet, sier John Roger Lund, leder for Enhet Øst Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Dagbladet følger saken