Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Etterlyst internasjonalt:

Young Bloods-leder pågrepet på hotell i Marokko - siktet for drapsforsøk i 2012

Nye opplysninger om drapsforsøket førte til at mannen ble etterlyst internasjonalt.

PÅGREPET: Den 27 år gamle mannen skal være pågrepet i Marrakesh. Foto: Politiet
PÅGREPET: Den 27 år gamle mannen skal være pågrepet i Marrakesh. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen som av politiet er ansett som hovedlederen i Oslo-gjengen Young Bloods skal være pågrepet i Marrakesh i Marokko. Det opplyser en kilde til Dagbladet. Gjengen er kjent for å stå bak kriminalitet som drapsforsøk og grov narkotikakriminalitet.

27-åringen har i en periode vært etterlyst av politiet internasjonalt. Tirsdag skal det ha blitt slått til mot hotellet hvor han bodde.

Den unge mannen har aldri tidligere vært dømt for for alvorlig kriminalitet i Norge.

Ifølge opplysninger Dagbladet har fått fra en kilde, skal mannen være siktet i forbindelse med en kidnapping og drapsforsøk under en skyteepisode i Oslo, hvor én person ble skutt.

Drapsforsøk i 2012

Leder for Felles enhet for etterretning og etterforskning, Grete Lien Metlid, bekrefter at de er kjent med pågripelsen. Hun er fornøyd med at mannen nå er hos politiet.

- Drapsforsøket skjedde på Furuset i 2012. Det er nye opplysninger i den saken som førte til at mannen ble etterlyst og nå er pågrepet, sier Metlid.

Når 27-åringen vil bli utlevert til Norge, er foreløpig uklart. Politiet har satt i gang prosessen, men ikke fått noe klarhet i tidsperspektivet.

Metlid bekrefter at mannen også er under etterforskning i forbindelse med en kidnapping. Hendelsen skjedde i 2015, og er allerede mye omtalt. Offeret var en mann i 40-åra, som ble kidnappet, holdt fanget i to dager i et kott, slått med jernrør og truet med pistol før han ble dumpet i et skogholt.

Ankesaken i kidnappingssaken vil begynne neste uke. Lederen legger til at de også har fokus på flere andre konkrete personer i gjengmiljøet.

- Vi har en innsats som har pågått over tid mot dette miljøet, og vi har jobbet med både denne og en rekke andre saker knyttet til gjengmiljøet og personer i hele Oslo, sier Metlid.

Ti år i Norge

Etableringen av den kriminelle gjengen Young Bloods startet for rundt ti år siden i områdene Holmlia og Søndre Nordstrand. I sommer ble det som skal være en annen av lederne i gjengen dømt til seks års fengsel for salg og oppbevaring av over 250 kilo med hasj.

I mars 2016 fant politiet en bil full med hasj i en garasje på Abildsø i Oslo. Politiet sikret spor og DNA på stedet. Mannens DNA ble funnet på flere gjenstander inne i garasjen.

Tidligere har to andre menn i 20-åra fra Holmlia blitt dømt i samme sak. En fjerde mann har ikke politiet klart å stevne. To ganger er det blitt planlagt en rettssak mot vedkommende, men begge gangene har han reist ut av landet.

- Kunne gjort en bedre jobb

Ifølge Ståle Øklands bok «Operasjon Gamma Jakten på Norges farligste kriminelle miljø», har Young Bloods i dag en kjerne på rundt 33 personer og 100 løpegutter. Boka ble sluppet i forrige uke, og slår fast at vold er en viktig del av gjengens strategi. I tillegg til narkotikahandel utfører gjengen kidnappinger.

I 2017 trappet politiet opp sin innsats mot den kriminelle gjengen. Den økte innsatsen ble kalt «Operasjon Gamma», men gjengkriminaliteten er i ettertid blitt omtalt som et problem politiet ikke har klart å løse.

Økland, som har fulgt politiets arbeid gjennom et helt år under operasjonen, uttalte til Dagbladet torsdag at politiet burde ha vært på banen mye tidligere.

- Politiet må erkjenne at vi kunne ha gjort en bedre jobb gjennom hele løpet, sier John Roger Lund, leder for Enhet Øst Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Dagbladet følger saken

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!