Oslo:

Young Bloods-leder tiltalt

32-åringen som er utpekt som leder for oslogjengen Young Bloods, er tiltalt for grov, organisert narkotikakriminalitet. Nå vil påtalemyndigheten inndra flere millioner kroner fra mannen.

LEDERSKIKKELSE: Mannen skal ifølge politiet ha ledet Young Bloods i Oslo sør - tidligere kjent som Holmlia-gjengen. Her er han avbildet i en eldre etterretningsrapport. Foto: Politiet
LEDERSKIKKELSE: Mannen skal ifølge politiet ha ledet Young Bloods i Oslo sør - tidligere kjent som Holmlia-gjengen. Her er han avbildet i en eldre etterretningsrapport. Foto: Politiet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bare dager etter at han slapp ut av fengsel i februar 2021, skal den nå 32 år gamle mannen ha begått nye, alvorlige lovbrudd.

I en fersk tiltale fra Det nasjonale statsadvokatembetet er det gjengitt hvordan han skal ha oppbevart fire kilo kokain og 40 kilo hasj i Oslo og Malmö i perioden 5. til 27. februar 2021.

For narkopartiene skal han ha betalt henholdsvis 2,12 millioner norske og 2,2 millioner svenske kroner, mener påtalemyndigheten.

Narkotransaksjonene skal ha funnet sted på ulike steder i Oslo, blant annet ved en Kiwi-butikk på Rødtvet og en Narvesen-kiosk på Kalbakken.

- Har gode venner

I tiltalen mot mannen varsles det påstand om inndragning av over fire millioner kroner. Påtalemyndigheten mener at 32-åringen har vært en del av en organisert kriminell gruppe, som skal ha hjulpet ham med å importere narkotika fra blant annet Polen.

- Han har gode venner plassert sentralt. De tok vare på ham da han kom ut, sier statsadvokat Geir Evanger, som har tatt ut tiltalen mot 32-åringen.

Politiet mener at mannen har vært en lederskikkelse i den beryktede gjengen Young Bloods, som har røtter i sørlige bydeler i Oslo som Holmlia og Mortensrud.

32-åringen er tidligere dømt for medvirkning til drapsforsøk, etter at lederen av den rivaliserende gjengen Furuset Bad Boys ble skutt i 2012.

TILTALE: Statsadvokat Geir Evanger har tatt ut tiltalen mot den antatte Young Bloods-lederen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
TILTALE: Statsadvokat Geir Evanger har tatt ut tiltalen mot den antatte Young Bloods-lederen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Vil ikke forklare seg

32-åringen nekter straffskyld, opplyser hans forsvarer Øyvind Bratlien til Dagbladet.

Så langt har han ikke ønsket å forklare seg til politiet. Og det ser ikke ut til at han komme til å gjøre det heller.

Årsaken er kontroversielle beviser fra den krypterte kommunikasjonsplattformen Sky ECC, som for øyeblikket er gjenstand for behandling i både Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) og EU-domstolen.

Det skyldes at bevisene ble innhentet da fransk politi tok seg inn på Sky ECCs servere og hentet ut enorme mengder informasjon. Det ble seinere delt med blant annet norsk politi.

- Han kommer ikke til å forklare seg. Lovligheten av beviset er fortsatt uavklart. Lovligheten vil bli avgjort av EMD forhåpentligvis en gang i løpet av 2024. Før det vil det normalt sett være uaktuelt for de fleste å forklare seg, sier Bratlien.

I SVERIGE: Dagbladet har fått tilgang til dette bildet av 32-åringen, etter at han ble pågrepet i forbindelse med en voldssak i Sverige. Foto: Politiet
I SVERIGE: Dagbladet har fått tilgang til dette bildet av 32-åringen, etter at han ble pågrepet i forbindelse med en voldssak i Sverige. Foto: Politiet Vis mer

Kontakter i utlandet

I likhet med en enorm, pågående narkotikasak i Oslo tingrett, er det ikke gjort noen beslag i saken mot 32-åringen. Bevisene baserer seg i hovedsak på meldinger innhentet fra Sky ECC.

- Vi ser dialogen mellom ulike kriminelle, sier Evanger, som opplyser at strafferammen er inntil 21 års fengsel fordi den straffeskjerpende «mafiaparagrafen» i straffeloven, er lagt til grunn i tiltalen.

- Ut ifra Sky ECC-materialet ser han ut som en sentral organisator som trekker i tråder både på leverandørsiden og i forbindelse med overdragelser videre, sier Evanger.

Ifølge tiltalen har den antatte Young Bloods-lederen hatt kontakt med det som beskrives som flere medsammensvorne i utlandet.

Evanger opplyser at saken mot 32-åringen er berammet for Oslo tingrett 4. og 5. desember i år.

KRITISK: Forsvarer Øyvind Bratlien mener at bevismaterialet mot 32-åringen - innhentet fra Sky ECC - er problematisk. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KRITISK: Forsvarer Øyvind Bratlien mener at bevismaterialet mot 32-åringen - innhentet fra Sky ECC - er problematisk. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Knyttes til bakmann

Som Dagbladet tidligere har omtalt, mener Kripos at de kan koble mannen til en 29 år gammel norsk-marokkansk mann, som de mener vært sentral i omfattende narkotikainnførsler til Norge i perioden 2016 til 2022 - via Spania, Storbritannia og Sverige.

Ifølge Dagbladets opplysninger knytter politiet mannen til innførsler av 251 kilo kokain og fem tonn hasj til Norge i den aktuelle perioden.

29-åringen skal for tida oppholde seg i Marokko - utenfor rekkeviddet til norsk politi, da han har marokkansk statsborgerskap og dermed ikke vil bli utlevert.

Evanger bekrefter overfor Dagbladet at mannen inngår i saken mot den antatte Young Bloods-lederen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer