Young Bloods-leder utlevert til Norge - motsetter seg varetekt

Siktet for drapsforsøk og kidnapping.

SIKTET: Mannen i slutten av 20-åra ble pågrepet i Marrakech i fjor høst. Foto: Politiet
SIKTET: Mannen i slutten av 20-åra ble pågrepet i Marrakech i fjor høst. Foto: PolitietVis mer

Mannen som av politiet er ansett som hovedlederen i Oslo-gjengen Young Bloods framstilles mandag for varetektsfengsling i Oslo tingrett. 28-åringen ble pågrepet i Marrakech i Marokko i slutten av september i fjor, og ble i helga utlevert til Norge.

FORSVARER: Advokat Abdelilah Saeme forsvarer den utleverte mannen. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
FORSVARER: Advokat Abdelilah Saeme forsvarer den utleverte mannen. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

Gjengen er kjent for å stå bak kriminalitet som drapsforsøk og grov narkotikakriminalitet. Ifølge Ståle Øklands bok «Operasjon Gamma Jakten på Norges farligste kriminelle miljø», har Young Bloods i dag en kjerne på rundt 33 personer og 100 løpegutter.

Mannen i slutten av 20-åra som nå framstilles for fengsling var i en periode etterlyst internasjonalt før han ble pågrepet i en aksjon mot hotellet der han bodde.

Drapsforsøk i 2012

Den siktede er aldri tidligere vært dømt for for alvorlig kriminalitet i Norge. Nå er han siktet for både å ha vært delaktig i et drapsforsøk i Oslo i 2012, påvirkning av aktører i rettsvesenet i Marokko og kidnapping.

Drapsforsøket mannen er siktet for, skjedde på Furuset i 2012. Det var nye opplysninger i saken som førte til at gjenglederen ble etterlyst og pågrepet.

Kidnappingen 28-åringen også er siktet for skjedde i 2015, og er allerede mye omtalt. Offeret var en mann i 40-åra, som ble holdt fanget i to dager i et kott, slått med jernrør og truet med pistol før han ble dumpet i et skogholt. Flere personer med tilknytning til Young Bloods er allerede dømt i saken.

Politiadvokat Nina Bakken bekrefter overfor Dagbladet at fengslingsmøtet skjer i Oslo tingrett klokka 14 mandag. Der vil det bli bedt om fire ukers varetektsfengsling med brev- og besøkskontroll.

Kvart tonn hasj

Etableringen av den kriminelle gjengen Young Bloods startet for rundt ti år siden i områdene Holmlia og Søndre Nordstrand.

I fjor sommer ble det som skal være en annen av lederne i gjengen dømt til seks års fengsel for salg og oppbevaring av over 250 kilo med hasj.

Allerede i 2017 trappet politiet opp sin innsats mot den kriminelle gjengen. Den økte innsatsen ble kalt «Operasjon Gamma», men gjengkriminaliteten er i ettertid blitt omtalt som et problem politiet ikke har klart å løse.

- Politiet må erkjenne at vi kunne ha gjort en bedre jobb gjennom hele løpet, har John Roger Lund, leder for Enhet Øst Oslo politidistrikt, tidligere sagt til Dagbladet.

Politiet har registrert at ungdom ned i 13 år er løpegutter som selger narkotika. Blir noen arrestert i gjengmiljøet tar det ikke lang tid før de blir erstattet av nye medlemmer som kan holde narkotikahandelen gående.

- At medlemmer høyt oppe i hierarkiet erstattes raskt utløser ikke noen følelse av håpløshet hos politiet. Vi gir oss ikke. Det er et stort engasjement i å prøve å lykkes med arbeidet vårt. Sånn er jobben. Det er høy motivasjon for kriminalitetsforebygging, sa Lund i intervjuet.