Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Young Bloods-lederen dømt

Dommen i rettssaken mot Young Bloods-lederen ble avsagt i dag. Dømt til sju års fengsel - forsvarer varsler anke.

PÅ POLITIETS RADAR: Den antatte lederen av den kriminelle gjengen Young Bloods dukket opp på politiets lister allerede i 2007. Foto: Politiet.
PÅ POLITIETS RADAR: Den antatte lederen av den kriminelle gjengen Young Bloods dukket opp på politiets lister allerede i 2007. Foto: Politiet. Vis mer

I januar sto for første gang lederen av den kriminelle Oslo-gjengen Young Bloods tiltalt i en norsk rettssal. Påtalemyndigheten mener han står bak et drapsforsøk i 2012 og en kidnapping i 2015.

Nå har han fått sin dom, etter over to år i varetektsfengsel.

Mannen er nå dømt til sju års fengsel, og er blitt funnet skyldig på begge tiltalepunkter.

- Jeg konstaterer at dommen er bedre enn aktors påstand. Men dommen er en stor skandale. Hadde det ikke vært for at vi bor i Norge ville jeg sagt at dommen var rigget. Men jeg vil langt på vei si at det er en politisk dom og at rettssikkerheten har tapt, sier forsvarer Øyvind Bratlien til Dagbladet.

Han fortsetter:

- De har brukt en setning på å domfelle ham i 2012 og vist til ett bevis de ikke har skjønt. De har brukt noen flere setninger på å domfelle i 2015 og heller ikke her skjønt bevisene.Dommen er ekstremt overfladisk og uverdig en norsk domstol. Den vil selvsagt bli anket.

- Godt fornøyd

Aktor i saken er statsadvokat Kirsti Guttormsen, sammen med politiadvokat Nina Bakken.

- Påtale er godt tilfreds med at vi har fått medhold i vårt syn på bevisene og de konklusjonene tingretten har kommet fram til, sier Guttormsen til Dagbladet lørdag kveld.

Hun ønsker ikke å kommentere Øyvind Bratliens påstander.

Tre andre personer satt på tiltalebenken i samme rettsaken som Young Bloods-lederen:

En 33 år gammel mann ble funnet skyldig i forsøk på overlagt drap og dømt til fire år og seks måneder i fengsel.

To personer ble sammen med Young Bloods-lederen funnet skyldige i frihetsberøvelse.

En 33 år gammel mann idømmes to år og tre måneders fengselstraff.

Den siste tiltalte, en 31 år gammel mann, ble dømt til to års fengsel for kidnappingssaken fra 2015.

Det var TV 2 som først omtalte dommen.

Slått med jernrør

Oslo-politiet mente 29-åringen bestilte et drapsforsøk på den daværende lederen i Furuset Bad Boys i 2012. Det ble avfyrt flere skudd fra minst to våpen mot mannen, som ble truffet av et hagleskudd i bekkenet. De mente en medtiltalt (32) var med på skytinga.

Mannen var også tiltalt for å ha planlagt kidnappingen av en mann i 40-åra i september 2015. Her var også to andre tiltalt. Offeret ble holdt fanget i to dager i et kott, slått med jernrør og truet med pistol før han ble dumpet i et skogholt. Flere personer med tilknytning til Young Bloods er allerede dømt i saken.

FORSVARERE: Øyvind Bratlien og Fisnik Baki forsvarte 29-åringen under rettsaken. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
FORSVARERE: Øyvind Bratlien og Fisnik Baki forsvarte 29-åringen under rettsaken. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Gjenglederen nektet straffskyld for å ha vært del av noen kidnapping. I forbindelse med skytinga på Furuset i 2012, erkjente han delvis straffskyld for medvirkning til legemsbeskadigelse.

Alvorlig kriminalitet

Han nektet å svare på spørsmål under rettssaken mot ham, og det ble derfor lest fra hva han har sagt i politiavhør. Her ble det forklart at det var en konflikt forut for skytinga, men at han trodde at det «bare skulle bli et masseslagsmål» på Furuset.

I 2007 figurerte mannen i politiets lister som medlem av det som ble kalt Holmliagjengen. Da var han 16 år. Gjengen skal seinere ha tatt navnet Young Bloods. Til tross for at politiet har fulgt nøye med på den antatte gjenglederen i en årrekke, er han ikke tidligere straffedømt i Norge.

Mannen nekter for at han er leder av en kriminell gjeng. I politiavhør har han omtalt det som «bare tull».

Medlemmer av Young Bloods har ifølge politiet i en årrekke stått bak narkotikasalg, grov vold, kidnappinger og en rekke alvorlige skyteepisoder.

Mannen ble pågrepet på et hotell i Marrakech i Marokko 22. september 2018, og ble utlevert til Norge 12. mai. Siden har han sittet varetektsfengslet.

Peppes-møte

Et av bevisene som ble lagt fram mot ham var lydopptak fra et møte på Peppes på Solli Plass mellom ham og mannen som ble skutt i hofta. Påtalemyndigheten mener opptaket viser at 29-åringen hadde en medvirker-rolle i angrepet på 36-åringen.

Under møtet benektet den antatte Young Bloods-lederen at han var på Furuset den aktuelle kvelden. Samtidig kom det fram at han hadde god kjennskap til skytinga.

- Hvis du føler noen er skyldig så er det meg og ... , sa 29-åringen i opptaket før han ble avbrutt.

Han sa videre at han ønsket at konflikten blir løst.

- Noe forut for skytingen var det en jakt på fornærmede, med tiltalte i spissen. Han skulle tas, tas av dage, og denne jakten endte opp med skytinga, sa statsadvokat Kirsti Guttormsen i sitt innledningsforedrag i retten.

Forsvarer Øyvind Bratlien sa i retten at bevisgrunnlaget i saken var tynt, og at politiet hadde vært under press fra media og politikere for å «jakte» på miljøet på Holmlia.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!