Skyting på Høybråten

Young Guns advarer «helge-gangstere»

Young Guns-medlemmet sier han ble skutt mot på Høybråten søndag kveld. Nå advarer han de yngre. - Ikke vekk en sovende løve, sier han til Dagbladet.

SKUDD: Det ble avfyrt skudd mot en bil på Høybråten søndag kveld. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SKUDD: Det ble avfyrt skudd mot en bil på Høybråten søndag kveld. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Søndag kveld fikk politiet melding om at det var avfyrt skudd på Høybråten i Oslo.

På stedet fant politiet tomhylser og en ødelagt bil. Bilen hadde både skader på karosseriet og flere vinduer var knust, opplyste politiets innsatsleder på stedet til Dagbladet søndag kveld.

Kort tid seinere stoppet politiet en annen bil på Ellingsrud, et par kilometer unna. I bilen satt fire personer. De ble pågrepet, mistenkt for å ha vært involvert i skyteepisoden.

Nå kan Dagbladet avsløre flere detaljer om hva som skjedde.

Young Guns

Mandag møtte Dagbladet en av personene som ble skutt mot søndag kveld. Mannen, som er en del av den kriminelle gjengen Young Guns, hevder at en sølvgrå Mercedes hadde fulgt etter dem tidligere søndag ettermiddag.

Dette skal ha fortsatt utover kvelden helt fram til konfrontasjonen rett ved Lørenskog stasjon.

- De stoppet oss ved å blinke med lysene. Da lente en person seg ut av vinduet bak sjåføren i Mercedesen og fyrte av flere skudd mot oss, sier han. Han opplyser at de var fire personer som var sammen da de ble skutt mot.

Mannen hevder det ble avfyrt 3-4 skudd.

ADVARER: Mannen som ble skutt mot er en del av den kriminelle gjengen Young Guns. Nå advarer han andre mot å utfordre dem. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
ADVARER: Mannen som ble skutt mot er en del av den kriminelle gjengen Young Guns. Nå advarer han andre mot å utfordre dem. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Ifølge mannen gikk han ut av bilen og fortsatte rett mot Mercedesen. Personen som skjøt skal da ha hoppet ut av bilen og forsøkt å løpe fra stedet.

Ifølge Young Guns-medlemmene skal de så ha banket opp de yngre bevæpnede guttene i Mercedesen.

- De dreit seg ut, sier han til Dagbladet.

- Mange unge tenker at det å ha med seg våpen er en kort vei til å bli gangster. De skal tøffe seg, men du må være mann nok til å slåss alene, uten våpen, sier mannen, som omtaler de yngre gutta som «helge-gangstere».

Han er usikker på hvorfor de begynte å skyte.

Advarer

Young Guns er et kjent navn for dem som har fulgt utviklingen i Oslos gjengmiljø. I 2000-tallets første tiår, ble gjengen kjent på grunn av krigen med B-gjengen.

- Vi i Young Guns har blitt rolige. Vi har ikke konflikt med noen, men hvis noen utfordrer oss, så vil vi svare. Vi vet hvordan man slåss. Vi trenger ikke våpen. Hendene våre er nok, hevder mannen som i natt forklarte seg for politiet.

STOPPET: Politiet stoppet en hvit Audi i forbindelse med skyteepisoden på Høybråten. Dagbladets kilde mener at denne bilen var involvert i hendelsen. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet
STOPPET: Politiet stoppet en hvit Audi i forbindelse med skyteepisoden på Høybråten. Dagbladets kilde mener at denne bilen var involvert i hendelsen. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet Vis mer

Han har en tydelig advarsel.

- Ikke vekk en sovende løve. Da biter den.

Han reagerer på at unge kriminelle bevæpner seg i større grad enn tidligere.

- Er du tøff nok til å sitte inne i 20 for å drepe en du nesten ikke kjenner? Noen tror at det å bruke våpen skaffer dem et navn i Oslo, men det gjør ikke det. Du er glemt i det øyeblikk du sitter bak lås og slå, sier mannen til Dagbladet.

SKYTEEPISODE: Klokken 20:43 fikk Oslo-politiet melding om skyting på Høybråten. Video: Øistein Monsen Vis mer

Etterlyser vitner

Avsnittsleder Erdal Karaagac i oslopolitiet sier til Dagbladet at de fikk melding om hendelsen klokka 20.43.

- Politiet fikk melding om en hendelse like før klokka ni. Vi fikk da melding om at det da skal ha blitt hørt flere smell, og at det er tre biler som skal ha vært involvert, sier avsnittsleder Erdal Karaagac i avsnitt for etterforskning i oslopolitiets enhet øst.

Karaagac bekrefter at funnet av tomhylser på stedet indikerer at det har vært en faktisk skyteepisode.

Politiet har pågrepet fire personer etter at de stoppet en bil på Ellingsrud. Politiet har kontroll på to av de tre involverte bilene.

ÅSTED: Politiet fant en tomhylse på det antatte åstedet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ÅSTED: Politiet fant en tomhylse på det antatte åstedet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Vi har pågrepet fire personer. Disse skal avhøres i løpet av dagen. Alle er i 20-åra og alle er kjent for politiet fra før, sier Karaagac.

- Vi jobber nå med å kartlegge hva som har skjedd i forkant av hendelsen og hva som kan være motivet, sier han.

Karaagac sier at de nå etterlyser vitner som kan ha sett noe, eller som kan ha opplysninger i saken.

Unge gjerningsmenn

Dagbladet har i det siste året rettet fokus mot vold i kriminelle ungdomsmiljøer. Saker der terskelen for å utøve grov, potensiell dødelig vold ser ut til å ha senket seg til et minimum. Det samme kan sies om alderen på gjerningspersonene.

I påsken smalt det på Mortensrud. To 21-år gamle menn personer ble nylig dømt til seks og et halvt år i fengsel for drapsforsøk etter å ha skutt mot føreren av en elbil. Den hendelsen skjedde bare måneder etter at Halil Kara (21) ble skutt og drept ved et gatekjøkken på Prinsdal i Søndre Nordstrand. Den antatte gjerningsmannen hadde akkurat fylt 20 år.

I våres ble det avfyrt skudd ved Åsen skole på Lørenskog. En 21 år gammel mann fikk rettet en pistol mot pannen. Han ble skutt i beinet. På tiltalebenken satt to menn på 19 og 21 år da saken gikk i Oslo tingrett i august i år.

Da Dagbladet besøkte tingretten i forrige uke gikk det tre rettssaker samtidig der minst 14 personer mellom 18 og 21 sto tiltalt for grov vold.

Neste uke begynner en ny rettsak i Oslo tingrett. Da står en 17 år gammel gutt tiltalt for drapsforsøk. Han var 16 da han knivstakk en jevnaldrende gutt.

.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer