Young Guns dømmes ikke etter «mafiaparagrafen»

Men retten var delt i spørsmålet. Flertallet frifinner de tiltalte for å være et organisert kriminelt nettverk.

IKKE MAFIA: De tiltalte Young Guns-medlemmene som har vært tiltalt for å være del av et organisert kriminelt nettverk, ble frifunnet etter den såkalte "mafiaparagrafen" i dag. Fem av mennene ble også frifunnet for å ha stått bak gjengbråket med B-gjengen utenfor Oslo tinghus i mai i år. Foto: Bjørn Langsem
IKKE MAFIA: De tiltalte Young Guns-medlemmene som har vært tiltalt for å være del av et organisert kriminelt nettverk, ble frifunnet etter den såkalte "mafiaparagrafen" i dag. Fem av mennene ble også frifunnet for å ha stått bak gjengbråket med B-gjengen utenfor Oslo tinghus i mai i år. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||
(Dagbladet): Bakgrunnen for frifinnelsen er at handlinger om vold, trusler og våpenbesittelse samlet ikke er nok til å dømme de 11 tiltalte etter straffelovens paragraf 60a - den såkalte «mafiaparagrafen», opplyste Oslo tingrett i dag.

Dermed fikk ikke politi og påtalemyndigheten gjennomslag for sin påstand om at de tiltalte mennene var en del av et organisert kriminelt nettverk - noe som kunne betydd en dobling av straffeutmålingen.

De 11 tiltalte får akkurat nå opplest den 89 sider lange dommen mot dem. Mennene har i fem uker sittet tiltalt for en rekke forhold om vold, trusler, nartkotika og våpenbruk.

- Tilhører Young Guns
Politiet mener flere av mennene tilhører et organisert kriminelt nettverk og tiltalte flere av mennene etter den såkalte «mafiaparagrafen» - straffeloven 60a.

Men retten er ikke i tvil om at Young Guns bedriver kriminell aktivitet som kan være organisert. Men det finnes forleløpig ikke bevis for dette.

- Disse mennene tilhører Young Guns, men de dømmes ikke etter 60a. Paragrafen kan ikke benyttes som bevis opp mot de handlingene de er tiltalt for i denne saken, sa dommer Geir Grindhaug i retten i ettermiddag.

Det var med minst mulig margin at mennene slapp «mafiadommen». Retten var delt. Mindretallet mente de kunne dømmes for organisert kriminalitet, mens flertallet bestemte at de skulle frifinnes.

Frifunnet for gjengbråk
Et av tiltalepunktene gjaldt gjengslagsmålet utenfor Oslo tinghus 13. mai år.

I forbindelse med rettsaken mot Young Guns-medlemmet Alex Fuica, som var tiltalt for drapsforsøk på B-gjengleder Ghulam Abbas, ble angivelige medlemmer av både Young Guns og B-gjengen utvist fra rettssalen.

På gata barket de sammen i et voldelig oppgjør, som endte med blant annet pågripelse av fem Young Guns-menn som hadde søkt tilflukt på advokatkontoret til Feydt og Hamborgstrøm, som ligger rett ved rettslokalene.

I dag ble de fem mennene frifunnet for å ha startet bråket.

- Det er like sannsynlig at de såkalte Young Guns-medlemmene ble overrumplet av de såkalte B-gjengen-medlemmene, enn omvendt. Derfor blir de frifunnet, leste dommeren opp i retten i dag.

En av dem, en 23 år gammel mann, ble likevel dømt for trusler med våpen og besittelse av våpen etter at han gjennomførte et avtrekk med pistolen mot B-gjengen, som viste seg å ikke ha tilkoblet magasin.

De tiltalte får nå opplest om de er skyldige og eventuell hvor lang fengselsstraff de vil få.

To frifunnet fullstendig
To av de tiltalte, to menn på 21 og 32 år, ble frifunnet på alle poster. De resterende fikk dommer fra tre og et halvt år i fengsel til 90 dagers fengsel.

- Vi tar denne dommen til etterretning. Vi var forberedt på at det kunne komme frifinnelser. Det mest interessante var bestemmelsen om organisert nettverk. Der fikk vi ikke medhold, men det ble dissens. Nå skal jeg lese dommer og se på hva vi eventuelt skal anke til lagmannsretten, sier aktor, politiadvokat Rikard Beck Pedersen til Dagbladet.

Advokat Ketil Magnus Berg representerer 21-åringen som ble totalt frikjent i Oslo tingrett.

- Han er svært letta og glad. Dette var en tiltalte som inneholdt saker som ikke egnet seg til å bli forsøkt mot 60a. Dette er ingen tunge kriminelle saker, men mindre alvorlige saker, sier Berg.

Dommen:

• Samtlige tiltalte ble frikjent for straffeloven §60a om å være en del av et organisert kriminelt nettverk.

Dette ble straffene:

• Mann (34): Fengsel i 1 år og 4 måneder. Tok betenkningstid.

• Kvinne 28): Fengsel i 7 måneder. Tok betenkningstid.

• Mann (23): Fengsel i 3 år og 6 måneder. Anket på stedet.

• Mann (21): Fengsel i 1 år og 8 måneder. Tok betenkningstid.

• Mann (24): Fengsel i 1 år og 6 måneder. Tok betenkningstid.

• Mann (26): Fengsel i 1 år. Tok betenkningstid.

• Mann (21): Frifunnet. Vedtok dommen på stedet.

• Mann (23): Fengsel i 3 år og 6 måneder. Anket på stedet.

• Mann (25): Fengsel i 1 år og 2 måneder. Anket på stedet.

• Mann (26): Fengsel i 90 dager. Tok betenkningstid.

• Mann (32): Frifunnet. Vedtok dommen på stedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer