Young Guns-mann (38) siktet for imam-angrepet

Tidligere involvert i volds- og våpenepisoder i gjengmiljøet.

SIKTET: 38-åringen som nå er siktet for drapsforsøk eller medvirkning til dette etter imam-angrepet på Grønland i juni, er godt kjent for politiet fra de norskpakistanske gjengmiljøene. Foto: DAGBLADET / POLITIET
SIKTET: 38-åringen som nå er siktet for drapsforsøk eller medvirkning til dette etter imam-angrepet på Grønland i juni, er godt kjent for politiet fra de norskpakistanske gjengmiljøene. Foto: DAGBLADET / POLITIET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norskpakistaneren (38) som i dag framstilles for varetektsfengsling, siktet etter det nær dødelige angrepet på imam Nehmat Ali Shah,  har i i mange år vært regnet som en del av gjengmiljøet Young Guns.

Mannen er siktet for drapsforsøk eller medvirkning til dette, men nekter straffskyld. 38-åringen ble pågrepet på mandag, blant annet etter omfattende analyser av overvåkningsvideoer fra forskjellige steder på Grønland i Oslo. Politiet tror flere kan ha vært involvert i angrepet.

For fire år siden ble 38-åringen i Borgarting lagmannsrett dømt til ett og et halvt års fengsel i den store Yong Guns-saken der hele elleve personer fra miljøet ble tiltalt for blant annet flere alvorlige voldshendelser, ulovlige våpen og trusler.

Dømt etter skyting 38-åringen ble regnet som ledende da han og fem andre i gjengen i 2008 stormet inn i en leilighet med finlandshetter og pistol nattestid for å konfrontere en norsk kriminell, i en episode som endte med skuddveksling.

Den nå drapsforsøk-siktede mannen var også involvert da Young Guns barket sammen med B-gjengen utenfor lagmannsretten midt i Oslo sentrum i mai 2009. 38-åringen søkte etterhvert tilflukt sammen med andre gjengmedlemmer på kontoret til advokat Frithjof Feydt like ved.

Tidligere er Young Guns-mannen dømt en rekke ganger, blant annet i narkotikasaker.

Mannen nektet etter pågripelsen denne uka for å ha noe med drapsforsøket å gjøre.

- Han sier han er veldig overrasket over at han er pågrepet. Han ønsker å snakke med politiet så fort som mulig. Han forventer å bli løslatt etter avhøret og sier han ikke har kjennskap til saken i det hele tatt, sa 38-åringens forsvarer, advokat Kai Vaag, til Dagbladet på mandag.

Gjengkamerat Det har de siste åra vært ekstra sikkerhetstiltak rundt Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat-moskeen generelt og den trusselutsatte imam Nehmet Ali Shah spesielt.

Dette ble satt i verk som følge av en konflikt rundt moskeens ledelse som har blusset opp flere ganger etter 2006, da seks personer ble skadd i et blodig angrep.

Også en av mennene som tidligere har vært sentral i moskékonflikten rundt innsettelsen av imamen, har bakgrunn fra Young Guns-miljøet. Det er ikke kjent om politiet ser båndene til det kjente kriminelle miljøet som relevante i etterforskningen.

Det har de siste årene på overflaten vært rolig rundt Young Guns-miljøet, som ikke lenger er i åpen konflikt med den langt mer organiserte og framtredende B-gjengen.

Forsøkt drept Shah ble forsøkt drept da han for to uker siden var på vei hjem fra kveldsbønnen i moskeen til boligen hans som ligger i nabokvartalet. Central Jamaat Ahle-Sunnat-moskeen er Norges største målt i antall medlemmer og det blodige angrepet har rystet hele menigheten.

Ytterligere to menn er formelt siktet i saken, som et rutinemessig skritt for å kunne ransake boligen deres, men disse ble ikke pågrepet.

En av de to mennene hadde tidligere en lederrolle i moskeen, men har vært i kjernen av den seinere konflikten, og fikk i 2011 et besøksforbud mot imamen, som senere ble opphevet av lagmannsretten.

- FORSØKT DREPT: Imam Nehmat Ali Shah ble påført store skader da han ble angrepet i bakgården utenfor sitt eget hjem like ved moskeen på Grønland. Arkivfoto: ALEKSANDER NORDAHL
- FORSØKT DREPT: Imam Nehmat Ali Shah ble påført store skader da han ble angrepet i bakgården utenfor sitt eget hjem like ved moskeen på Grønland. Arkivfoto: ALEKSANDER NORDAHL Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer