HJEMMERAN: To tsjetsjenere forsøkte å rane en bestemor med baby i lavblokka på Mortensrud i Oslo. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD, Dagbladet
HJEMMERAN: To tsjetsjenere forsøkte å rane en bestemor med baby i lavblokka på Mortensrud i Oslo. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD, DagbladetVis mer

- Young Guns-mann bestilte brutalt millionran

Norskpakistaner (27) siktet etter at bevæpnede tsjetsjenere slo til mot bestemor og baby i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): En 27 år gammel norskpakistaner tilknyttet gjengmiljøet Young Guns er siktet for medvirkning til grovt ran, etter at han skal ha hyret inn østeuropeiske kriminelle til et boligran på Mortensrud i Oslo.

Dagbladet kjenner til at målet var en million kroner i kontanter, som lå i en låst safe. Young Guns-profilen skal ha utpekt den aktuelle leiligheten for ranerne, og overlot til utlendingene å overfalle den norskpakistanske familien.

- Jeg kan bekrefte at vi har en teori om at noen har bestilt dette ranet. Hvem det i så fall dreier seg om har vi ikke slått fast, sier leder for etterforskningsseksjonen ved Manglerud politistasjon, Trond Vennatrø, til Dagbladet.

Minst én mistenkt i saken er ennå på frifot, og politiet vil derfor ikke kommentere noen detaljer i etterforskningen.

Pistoltruet babyMidt på dagen 14. april ringte de tre ranerne på døra til leiligheten i Lofsrudhøgda der en 47 år gammel kvinne passet barnebarnet sitt. Da kvinnen åpnet, tvang mennene seg inn i boligen.

Ifølge 47-åringens forklaring ble hun truet til åpne safen da en raner løftet den ni måneder gamle babyen opp, satte en elektrosjokkpistol mot hodet og truet med å drepe barnet.

Politiet ble varslet svært raskt fordi offerets sønn i naboleiligheten hørte bråket og slo alarm. Da ranerne flyktet fra stedet ble to av dem fanget opp like ved blokka av den første politipatruljen som kom til stedet.

Da tsjetsjenerne ble pågrepet hadde de i overkant av en million kroner i norske pengesedler og mindre beløp i utenlandsk valuta.

Den tredje raneren, som ifølge en annen siktet er fra Litauen, klarte å komme seg unna, trolig i en litauiskregistrert Volkswagen Passat.

Skulle dele pengeneBegge de siktede tsjetsjenerne, en 26-åring med russisk statsborgerskap bosatt i Oslo og en 30 år gammel asylsøker med samme bakgrunn, har nå erkjent straffskyld for ran. De har også forklart seg om den påståtte bakmannen og at fire involverte skulle dele ransutbyttet seg imellom.

- Min klient har fortalt politiet at han fikk vite om disse pengene gjennom en pakistaner, sier advokat Jannike Kotai, som er forsvarer for 30-åringen.

Ranerne hevder imidlertid at de ikke opptrådte så brutalt som det kvinnelige offeret beskriver.

- Han har erkjent straffskyld for ran, men er ikke enig med politiets beskrivelse av hendelsesforløpet, sier advokat Halvor Frihagen, forsvareren til den russiske 26-åringen.

Etter at Young Guns-mannen  ble pågrepet fredag 16. april, har han nektet for at han er oppdragsgiveren.

- Min klient har ikke erkjent straffskyld for medvirkning til ran, sier advokat Petter Bonde, forsvareren til 27-åringen.

Mannen er tidligere straffedømt og regnes av politiet som sentral i miljøet.

Tidligere i år ble gjengmedlemmet også pågrepet og siktet i en stor narkotikasak på Østlandet sammen med en 34-åring, et annet Young Guns-medlem.

Begge disse mennene ble i november i fjor dømt til henholdsvis 90 dagers fengsel og ett år og fire måneder i en omfattende sak der politiet, uten hell, forsøkte å få totalt 11 antatte Young Guns-medlemmer dømt etter den såkalte mafiaparagrafen. 27-åringen ble kun dømt for å ha forsøkt å ha forsøkt å presse en hasjplantasje-eier for en million kroner med et trusselbrev.

- SparepengerGjerningsmennene i hjemmeran-saken har brukt betegnelsen «svarte penger» om innholdet i safen, men ransofrene har etter det Dagbladet får opplyst fortalt politiet at den heftige summen var familiens sparepenger, samt kontanter de oppbevarte for andre.

Politiet har tidligere gått ut og advart norskpakistanske familier mot å oppbevare store pengebeløp hjemme.

SIKTET: Denne 27-åringen, som politiet mener er sentral i Young Guns-miljøet, er nå siktet i to alvorlige straffesaker - hjemmeranet på Mortensrud og en stor narkotikasak på Østlandet.
SIKTET: Denne 27-åringen, som politiet mener er sentral i Young Guns-miljøet, er nå siktet i to alvorlige straffesaker - hjemmeranet på Mortensrud og en stor narkotikasak på Østlandet. Vis mer