Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Young Guns-mann innrømmet en annen skyteepisode

Hemmelige lydopptak tatt i fredsamtale med fengselspresten til stede legges fram i gjengrettsak.

DRAPSFORSØK I 2007: B-gjengleder Ghulam Abbas og en da 28 år gammel mann ble skutt med flere skudd utenfor en boligblokk i Granstangen i 2007. Foto: Heikko Junge/Scanpix
DRAPSFORSØK I 2007: B-gjengleder Ghulam Abbas og en da 28 år gammel mann ble skutt med flere skudd utenfor en boligblokk i Granstangen i 2007. Foto: Heikko Junge/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Rettssaken mot de to Young Guns-mennene som er tiltalt for drapsforsøk på B-gjenglederen Ghulam Abbas i mars 2007 tok en dramatisk vending denne uka.

Det skjedde etter at B-gjengmedlemmet Mohammed Ibrar Aslam overleverte et opptak av en samtale mellom seg selv, den tiltalte 30-åringen fra Young Guns og fengselsprest Terje Auli.

Opptaket, som ble gjort på Aslams mp3-klokka, ble overlevert til politiet torsdag i forrige uke.

Statsadvokat Svein Holden fikk mandag rettens tillatelse til å spille av opptakene. Fengselsprest Terje Auli har bedt om opptakene ikke skulle spilles av, og sa at de ikke hadde blitt gitt dersom han ikke hadde vært der som prest og at det ble sagt i fortrolighet.

Lydopptaket skal spilles av i retten i dag.

- Innrømmet en annen skyting
Mohammed Ibrar Aslam, som er dømt for drapsforsøk på 30-åringen i den mye omtalte Aker Brygge-skytingen i 2006, vitnet først om samtalen.

I retten sa han at han forstod samtalen slik at 30-åringen innrømmet at han var ved Granstangen da det ble skutt i mars 2007. Han sa videre at 30-åringen indirekte bekreftet at den andre tiltalte i saken, en 29-åring som er blitt omtalt som en løpegutt i Young Guns, skjøt. Aslam mente blant annet at 30-åringens kroppsspråk tydet på dette.

- Han innrømmet en annen skyteepisode, en gang i 2006, på parkeringsplassen på Granstangen hvor det ble skutt fra veien. Det innrømmet han overfor meg, sa Aslam i retten.

Han sa videre at 30-åringen avviste at han stod bak en annen skyteepisode.

- I tillegg innrømmet han en hendelse i en garasje der han og noen andre løp etter tvillingbroren min for å banke ham opp, hevdet Aslam.

Presten tok kontakt
30-åringen og Mohammed Ibrar Aslam møttes opprinnelig til fredssamtaler mellom Young Guns og B-gjengen, etter skyteepisodene.

- Jeg ble kontaktet av fengselsprest Terje Auli, som sa at 30-åringen hadde tatt kontakt med ham og at han ønsket å snakke med meg for å legge alt bak seg. Etter noen dagers tenking sa jeg ja, forklarte han i retten i dag.

- Når slo det deg at dette kunne du ta opp? spurte statsadvokat Svein Holden.

- Jeg var ganske sikker på at han ville forklare sannheten. Han måtte legge kortene på bordet, ellers ville vi ikke ha noen samtale.

Tok to opptak
Aslam forklarte i retten i dag at han først hadde et møte med fengselspresten og 30-åringen som han prøvde å ta opp.

TILTALT: 30-åringen fra Young Guns.
TILTALT: 30-åringen fra Young Guns. Vis mer

- Men da jeg hørte på det etterpå, var det vanskelig å høre hva som ble sagt. Jeg fant da ut at det gikk an å stille den inn slik at kvaliteten ble bedre, sa han i retten i dag.

Han bestemte seg for å prøve å få til et nytt møte for å ta et nytt opptak. Da tok han kontakt med fengselspresten på nytt, som ordnet et nytt møte mellom de tre.

Det andre møtet ble gjennomført 24. oktober i fjor, og Aslam fikk altså tatt det opp.

Aslam sa i retten at han ikke har snakket med presten om opptakene som ble gjort, og som presten ikke ønsket at skulle komme ut.

- Jeg gruer meg til å møte Terje, presten. Han har vært en bra person for meg som har hjulpet meg mye, sa han i retten.

Vil gjenoppta Aker Brygge-saken
Den drapsforsøkdømte mannen sa i retten at 30-åringen kom med opplysninger i samtalene som er viktige for Aker Brygge-saken.

- Jeg ble dømt til fengsel uten at saken min ble skikkelig belyst.

- Jeg håper at retten og alle andre kan se hva som egentlig skjedde på Aker Brygge.

- Har du begjært å få saken din gjenopptatt? spurte statsadvokat Holden.

- Jeg vil prøve det.

- Ingen eksakt vitenskap
Advokatene Fridtjof Feydt og Christine Hamborgstrøm har forsøkt å få bevisene avskåret, men retten besluttet mandag at de kunne avspilles.

Lydteknikeren Truls Birkeland vitnet først i retten i dag. Han har gått gjennom opptaket i detalj, og konkluderte med at det var mulig, men lite sannsynlig at opptaket er blitt endret.

- Lyd i bevisform er ingen eksakt vitenskap, la han til.

Ble frikjent
De to tiltalte mennene fra Young Guns ble frikjent i tingretten.

Den hovedtiltalte 30-åringen er også politiets hovedvitne til drapet på Young Guns-lederen Mohammed «Jeddi» Javed, som ble skutt og drept på Haugerud i Oslo i januar.

FORSØKT DREPT: B-gjengleder Ghulam Abbas.
FORSØKT DREPT: B-gjengleder Ghulam Abbas. Vis mer

Ghulam Abbas ble skutt på Granstangen i Oslo i 2007, i det som regnes som et hevnoppgjør for Aker Brygge-skytingen i 2006, der 30-åringen fra Young Guns ble skutt.
 
Det var ventet at dom i saken skulle komme i midten av denne uka, men hele saken har nå blitt utsatt på grunn av de nye bevisene.

I forrige uke ble flere menn fra både Young Guns og B-gjengen pågrepet av politiet, etter en slåsskamp utenfor lagmannsretten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media