Young Guns ranet Norges største narkotikaliga

Ranet dop til en verdi av 25 millioner kroner, ifølge gjengleder. Politiet fulgte med da hasjen ble levert tilbake.

SKREKKENS HUS: De tre personene fra det marokkansknederlandsk miljøet ble holdt fanget i «Skrekkens hus» i åtte dager. Foto: Kurt Pedersen
SKREKKENS HUS: De tre personene fra det marokkansknederlandsk miljøet ble holdt fanget i «Skrekkens hus» i åtte dager. Foto: Kurt PedersenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I februar 2006 ble Said Omari, ifølge politiet Norgessjefen i en marokkansknederlandsk narkoliga, ranet og kidnappet av flere norskpakistanere med tilknytning til gjengen Young Guns.

Ransutbyttet var av det uvanlige slaget: 120 kilo hasj, 5-6 kilo kokain og ca 50 kilo amfetamin. Ifølge en Young Guns-leder verdt 25 millioner kroner.

Omari, som nå er internasjonalt etterlyst - både gjennom Schengen og Interpol-systemet, skal ha blitt fanget og blitt kraftig foreslått.

- Han ble påført skader, og vi har fått forklaringer om at han ble banket opp, sier politiadvokat Marit Formo ved Kripos.

Politiet vet ikke hvem som faktisk utførte ranet og hvor lenge Omari ble holdt fanget. Politiet kom på sporet av saken da personer med tilknyting til Young Guns leverte tilbake 79 kilo hasj i midten av mai 2006.

Overvåket
Det Young Guns ikke visste, var at gruppen de hadde ranet ble fulgt tett av politiet i etterforskningen av den såkalte Broken Lorry-saken, av politiet omtalt som den største narkotikasaken i Norge noensinne.

— Vi vet ikke hvilke personer som stod bak ranet. Men vi vet hvem som leverte tilbake partiet i ettertid, sier Formo.

Omari er siktet i Broken Lorry-saken, men er aldri selv blitt pågrepet og er etterlyst.

— Vi har opplysninger om at han befinner seg i Marokko, sier Formo.

Shahid Mahboob, som tidligere var medlem i Young Guns, er nå tiltalt i saken. En person med marokkansk bakgrunn er allerede dømt for oppbevaring av det samme stoffet.

TORTURERT: Arshad Mahmood holdt de tre personene fanget i dette rommet i åtte dager, før politiet stormet huset.
TORTURERT: Arshad Mahmood holdt de tre personene fanget i dette rommet i åtte dager, før politiet stormet huset. Vis mer

— Han er tiltalt for medvirkning i forbindelse med overleveringen og organiseringen av den, sier Formo.

Mahboob er dømt flere ganger for grov kriminalitet, blant annet frihetsberøvelse og legemsbeskadigelse.

Bandeleder dro til Norge
Etter ranet dro lederen av narkobanden, Mourad El Machouri, til Oslo for å få dopet tilbake.

Han lyktes med å få tilbake 79 kilo hasj, og politiet har ubekreftede opplysninger om at det også skal ha vært en pengeoverføring.

— Overleveringen framstår som et helt eller delvis oppgjør for narkotika som i Norge ble ranet fra Said Omari, heter det i lagmannsrettdommen mot El Machouri.

Han er dømt til 19 års fengsel.

El Machouri og Mahboob møttes ifølge politiet i Rotterdam noen dager før overleveringen. Norskpakistaneren skal de siste årene, og i forkant av ranet, ha operert som «selvstendig» i Oslos underverden, ifølge Dagbladets kilder, og han kjente naturlig nok Young Guns-miljøet godt.

— Telefonavlyttning (...) viser hyppig kontakt mellom grupperingene fra ranet og fram til overleveringen, heter det i lagmannsrettdommen.

Narkotikaen ble levert til en mellommann i Broken Lorry-gruppa. Politiet kjente til overleveringen, og da de etter noen uker beslagla hasjen var det minket med ca 10 kilo.

«Skrekkens hus»
Men konflikten mellom den marokkansknederlandske gruppa og Young Guns var ikke avsluttet med overleveringen.

Etter at politiet pågrep Mourad El Machorui og en rekke personer i den nederlandske narkobanden i juni 2006 endret maktforholdene seg tydelig.

I september samme år fikk politiet konflikten i fanget.

INTERNASJONALT ETTERLYST: Said Omari, som ifølge politiet ble ranet. Foto: Politiet
INTERNASJONALT ETTERLYST: Said Omari, som ifølge politiet ble ranet. Foto: Politiet Vis mer

Daværende Young Guns-leder Arshad Mahmood kidnappet tre personer med tilknytning til Broken Lorry-gruppa og sperret dem inne i kjelleren på Algarheim i Akershus. Saken ble senere omtalt som «Skrekken hus».

Der ble de holdt fanget og mishandlet i åtte dager, før politiet stormet huset.

— Leide inn B-gjengen
I retten forklarte Mahmood at han kidnappet de tre for å beskytte seg selv og sin familie mot trusler.

— Bakgrunnen var at medlemmer av den såkalte A-gjengen (Young Guns og A-gjengen omtales tidvis noe unøyaktig som samme gruppe, red.anm) hadde stjålet narkotika til en verdi av 25 millioner kroner fra en marokkansk gruppe med sete i Nederland, heter det i dommen mot Mahmood.

— A-gjengen skal ha lurt marokkanerne i forbindelse med overlevering av narkotikaen i Norge. Marokkanerne engasjerte B-gjengen for å få tilbake narkotikaen, heter det videre.

Mahmood forklarte i retten at han ble truet flere ganger over telefon av marokkanere som kjente detaljer som hans bopel og familie. Han søkte beskyttelse fra politiet, men fikk ikke dette.

— Til slutt bestemte han seg for å komme dem som truet ham i forkjøpet, heter det i dommen.

Nekter straffskyld
Shahid Mahboob, som er tiltalt i forbindelse med hasjpartiet som ble tilbakelevert, nekter straffskyld, opplyser mannens forsvarer, advokat Vegard Aaløkken.

— Min klient regner seg ikke som en del av Young Guns-miljøet.

Aaløkken forsvarte for øvrig Arshad Mahmood i tingretten.

DRO TIL NORGE FOR Å FÅ IGJEN DOPET: Lederen av narkobanden, Mourad El Machouri. Foto: Frank Karlsen
DRO TIL NORGE FOR Å FÅ IGJEN DOPET: Lederen av narkobanden, Mourad El Machouri. Foto: Frank Karlsen Vis mer
HOLDT TRE PERSONER FANGET: Tidligere Young Guns-leder Arshad Mahmood. Foto: Gunnar Hultgreen
HOLDT TRE PERSONER FANGET: Tidligere Young Guns-leder Arshad Mahmood. Foto: Gunnar Hultgreen Vis mer