Drapene i Kongsberg:

Yousef (33) hengt ut som drapsmann

Før identiteten til gjerningsmannen i Kongsberg ble kjent, ble Yousef Barho Al-Nahi anklaget i kommentarer på nettet for å stå bak drapene. - Dette er en veldig følsom sak, og man ønsker ikke å få navnet sitt innblandet, sier han til Dagbladet.

- IKKE GJERNINGSMANN: Yousef Barho Al-Nahi valgte i går å legge ut en kommentar på Facebook for å stoppe ryktene om at han var gjerningspersonen bak drapene i Kongsberg. Foto: Jørn H. Moen/ Dagbladet
- IKKE GJERNINGSMANN: Yousef Barho Al-Nahi valgte i går å legge ut en kommentar på Facebook for å stoppe ryktene om at han var gjerningspersonen bak drapene i Kongsberg. Foto: Jørn H. Moen/ Dagbladet Vis mer
Publisert

Før det ble kjent at det er Espen Andersen Bråthen (37) som er pågrepet og siktet for de fem drapene i Kongsberg onsdag kveld, var det mange som lurte på hvem gjerningspersonen kunne være.

Og da politiet natt til torsdag opplyste at gjerningspersonen var 37 år gammel, hadde dansk statsborgerskap og hadde konvertert til islam, valgte flere å dele sine spekulasjoner om hvem dette kunne være, blant annet i ulike kommentarfelt på nett.

En av dem som ble navngitt da var Yousef Barho Al-Nahi (33).

- Jeg ble ganske skuffet da jeg så at folk anklagde meg for å stå bak drapene i Kongsberg, sier Al-Nahi til Dagbladet.

- Dette skjedde før navnet på gjerningsmannen ble kjent, fortsetter han - og forteller at han ble gjort oppmerksom på det fordi han ble tagget i innlegget.

Det var Vårt Land som først omtalte saken.

- Vær så snill, slutt

Natt til torsdag gikk politiet ut med en pressemelding med flere detaljer om gjerningsmannen, i håp om å stoppe ryktespredningen rundt hvem mannen var.

«Politiet bekrefter denne informasjonen om siktede fordi det verserer mange rykter i sosiale medier om mulige gjerningspersoner som ikke kan knyttes til de alvorlige handlingene», skrev de i pressemeldingen.

Under en pressekonferanse torsdag formiddag kom politimester i Sør-Øst politidistrikt, Ole B. Sæverud, med oppfordringen:

- Det spres nå mye bilder, og filmer med ganske dramatisk innhold i sosiale medier. Vær så snill og slutt med det! Det er barn som er på sosiale medier, man har ikke kontroll på hvordan dette spres videre. Det er lite klokt og lite respektfullt ovenfor dem som har vært direkte berørt i denne saken.

- SLUTT: Politimester Ole Bredrup Sæverud har en klar oppfordring til de som deler dramatiske bilder og videoer fra Kongsberg. Video: NTB. Foto: Bjørn Langsem. Vis mer

- Er ingen terrorist

Litt før klokka 14.00 torsdag valgte Al-Nahi å publisere et innlegg på sin egen Facebook-side for å stoppe spekulasjonene om at det kunne være ham. Her la han også ved en skjermdump av en kommentar der han feilaktig henges ut som gjerningsperson.

«Jeg blir omtalt som gjerningspersonen på flere høyreekstreme grupper på Facebook og blir også nevnt i en Resett-artikkel som omhandler konvertitter. Det stemmer at jeg er en norsk konvertitt i 30-åra, og jeg har både ADHD og Asperger - men jeg er altså ingen terrorist», skriver Al-Nahi i innlegget.

- Grunnen til at jeg la det ut på Facebook, er at jeg har opplevd det tidligere. Det tok brodden av alt, sier han.

Kort tid etter dette valgte flere medier, Dagbladet inkludert, å gå ut med navn og bilde på siktede Espen Anderson Bråthen. Politiet bekreftet identiteten i en pressemelding like før klokka 16.00.

- Ønsker ikke innblanding

- Jeg er glad for at politiet gikk ut så tidlig med identiteten til gjerningsmannen, sier Al-Nahi.

- Jeg tror også at de andre som er utsatt for å bli anklaget for å være gjerningsmannen er glade for det, fortsetter han.

Han legger samtidig til at han synes det er synd at politiet må gå ut å be folk om å slutte å spre spekulasjoner og bruke tid og ressurser på det.

- Dette er jo en veldig følsom sak, og man ønsker absolutt ikke å få navnet sitt innblandet i en slik sak, sier han.

- Det er også flere andre konvertitter som har blitt beskyldt for å stå bak drapene i Kongsberg, og det er ikke noe gøy. I alle fall ikke når det blir spekulert i høyreekstreme grupper på Facebook som kan være ganske aggressive i språket, tilføyer han.

Han understreker at han selv aldri følte seg truet.

Navngitt i artikkel

Nettstedet Resett publiserte en artikkel torsdag klokka 10.29 med tittelen «Konvertittens plass i islam», der de skriver om Kongsberg, og at gjerningsmannen hadde konvertert til islam. I saken navngis også noen norske konvertitter - blant dem Yousef Barho Al-Nahi.

- Saken ble skrevet i Resett. De valgte tidlig å koke suppe på at det var en konvertitt. Derfor skrev de en form for bakgrunns-sak om konvertitter i Norge, der de nevnte flere navn, blant annet meg, sier Al-Nahi.

- Saken i seg selv spekulerer ikke ordrett, men det er veldig lett for noen å tolke noe annet, fortsetter han og legger til:

- Jeg mener at både medier, blogger og folk på sosiale medier burde være veldig varsom med å spekulere for tidlig etter en slik hendelse.

- Intet som knytter ham

Ansvarlig redaktør for Resett, Helge Lurås, har navnet sitt på artikkelen som Al-Nahi henviser til. I en e-post til Dagbladet skriver han:

- Det var én enkelt person som misforsto artikkelen og som var kilden til spekulasjonene ifølge det Bartho uttalte til Vårt Land tidligere i dag.

- I løpet av fredag har Bartho fått det til at det «er veldig lett å tolke» det som om han er gjerningsmann. Men i artikkelen om konvertitters rolle i islam er det intet som knytter ham som gjerningsmann, og de tretti tusen andre som leste artikkelen har ikke misforstått, fortsetter Lurås.

RESETT-REDAKTØR: Helge Lurås er redaktør i Resett. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
RESETT-REDAKTØR: Helge Lurås er redaktør i Resett. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Ikke greit

Yousef Barho Al-Nahi sier til Dagbladet at han i mange år har jobbet for å forebygge ekstremisme.

- Norge har faktisk lykkes ganske godt og lagt ned mye arbeid, både med myndighetene, i moskeer og med politiet for å motvirke islamistisk terror. Vi er også et av de landene som ikke har et ordentlig etablert islamistisk miljø, sier han.

Dette tar han også opp i Facebook-innlegget der han avkrefter ryktene om at han var gjerningspersonen i Kongsberg.

«Jeg har brukt store deler av mitt voksne liv på å motarbeide radikalisering, stå hardt imot ekstremisme og har til og med vært med på å sette opp, og spille i, et prisberømt teaterstykke på Det Norske Teatret, nettopp for å forebygge radikalisering og forhindre ekstremisme», skriver han og avslutter innlegget slik:

«Jeg synes ikke dette er greit. Flere av disse sidene har noen passe kokko typer som jeg helst ikke har lyst til å ha på døra. Har erfaring med det, og det er ikke noe moro».

KONGSBERG: - Mannen som har utført handlingen, er pågrepet av politiet, og det foregår ikke aktivt søk etter flere personer. Ut fra de opplysningene vi har, er det én person som sto bak dette, sier Aas. Video: NTB, Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Enorm ryktespredning

Faktisk.no publiserte torsdag en lengre artikkel der de påpekte at flere personer feilaktig ble utpekt som gjer­nings­mann etter drapene på Kongsberg.

Nina Karstensen Bjørlo, leder av Felles enhet for forebygging i Sør-Øst politidistrikt, bekreftet her at politiet hadde fått med seg at det verserte enormt mange rykter i ulike sosiale medier.

- Når politiet ser at det er mye rykter som verserer, vurderer vi innholdet i dem, og tar en vurdering på om man skal gå ut med mer informasjon for å stoppe disse. Det er også en vurdering opp mot hensyn til etterforskningen, pårørende og innbyggerne for øvrig, sa Bjørlo.

Hun sa også at de ser en tendens til enorm ryktespredning ved større hendelser, og oppfordret folk til å være varsomme:

- Å spre ting som ikke stemmer, kan skape enda mer frykt. Folk må vise hensyn til pårørende, involverte og til lokalmiljøet.

Bjørlo ba samtidig folk om å slutte å spre navn.

- Det kan være folk som overhodet ikke har noe med saken å gjøre. Det er veldig stigmatiserende. Personer som har opplevd dette må ta kontakt med politiet, så kan vi vurdere om det skal straffeforfølges, sa hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer