Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Yousef Assidiq patruljerte i Tønsberg sentrum sammen med «Odins Soldater»

- Det er første og siste gang jeg patruljerer med dem

 GIKK SAMMEN:  Yousef Assidiq har vært kritisk til opprettelsen av gruppa, men natt til søndag var han sammen med dem for å patuljere i Tønsberg sentrum. Foto: Scanpix/Odins Soldater
GIKK SAMMEN: Yousef Assidiq har vært kritisk til opprettelsen av gruppa, men natt til søndag var han sammen med dem for å patuljere i Tønsberg sentrum. Foto: Scanpix/Odins Soldater Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige måned etablerte gruppa «Odins Soldater» seg som en organisasjon i Norge. Det uttalte målet til gruppa er at folk kan føle seg trygge.

I Finland er «Odins Soldater» blitt kjent for å flere ganger ha båret innvandringskritiske bannere og plakater, og mener muslimske innvandrere er årsaken til en påstått økning i kriminalitet, skriver Reuters.

Ikledd svarte jakker med et vikinghjelmmotiv på ryggen, ønsker gruppa å patruljere Norges gater blant annet fordi de mener at politiet ikke har nok ressurser til å gjøre jobben.

- Målet er å vise oss i gatene og være til stede for at folk skal få en trygghet. Folk er generelt lei av at politiet ikke får ressursene de trenger. Vi kaller det en privat natteravnstjeneste, sa talsmann for «Odins soldater» i Norge, Ronny Alte, til Dagbladet.

Yousef Assidiq, som er troende muslim, har vært kritisk til opprettelsen av gruppa, men natt til søndag var han sammen med dem for å patuljere i Tønsberg sentrum.

Assidiq mot patruljeringen - Jeg sendte dem en forespørsel hvor jeg sa at jeg ønsket å ha en dialog med dem. Vi må forstå hvor frykten kommer fra og den eneste måten å gjøre det på er å snakke sammen, selvom jeg ikke er for at en gruppe, av mange forbundet med ytre høyre fløy, patruljerer gatene, sier Assidiq.

Vandringen startet klokken elleve og fortsatte fram til klokken to. I løpet av den tiden rakk de gå innom bryggen og andre folketomme områder, i det som Assidiq mener var en veldig rolig natt med lite å gjøre.

Assidiq er glad over at han fikk lov til å marsjere med gjengen, men kaller likevel hele opplevelsen for absurd.

- Det var veldig rart å patruljere gatene sammen med femten store mannfolk. Hadde jeg gått alene i byen sent på kvelden og møtt på denne gjengen med skriften Odins Soldater på ryggen og med hetter på så hadde jeg blitt skremt, uansett hvor hederlige intensjoner de måtte ha, sier Assidiq.

Han viser til at politiet tidligere har uttalt at de ønsket å sette foten ned for slike patruljer, og mener at denne formen for kriminalitetsbekjempelse ikke er hensiktsmessig.

- Vanlige natteravner er mye bedre, sier Assidiq.

- Nødvendig å patruljere Ronny Alte hevder på sin side at det er nødvendig å ha «Odins soldater» i gatene.

- Det var den første organiserte marsjen i Tønsberg og politiet har selv ønsket voksne edru folk i gatene. Vi ønsker bare å virke betryggende, sier Alte.

Alte er tidligere leder for den anti-islamske gruppa Norwegian Defence League (NDL), og har også uttalt seg som talsmann for islamfiendtlige Pegida.

Han og Assidiq er begge enige om at det gikk rolig for seg i Tønsberg sine gater denne kvelden.
-Vi møtte stadig overberused mennesker som vi hjalp og skaffet drosje. Det var en dame som var så full at hun ikke klarte å få på seg jakka. Jeg måtte støtte henne mens mannen hennes fikk kledd på den stakkars dama, det var jo minus 10 grader. Det er dette vi ønsker å gjøre, sier Alte.

- Hva om dere havner i bråk?

- Vi har fått klar beskjed av politiet om å trekke oss unna hvis det er folk som prøver bråke med oss. Da kommer vi til å ringe politiet, som var klare på at de vil hente de som provoserer og ikke oss.

- Hva mener du om at Assidiq sier at dere kan virke skremmende, og sammenligner dere med Odins Soldater i Finland.

- Ingen har grunn til å frykte oss, og den sammenligningen er like dum som å si at alle muslimer er terrorister fordi det er de ikke, sier Alte.

Ønsker dialog Møtet med Assidiq opplevde Alte likevel som positivt.

- Det var koselig at Yousef var med oss og fikk sett ting med sine egne øyne. Vi brenner for samme sak, men fra to forskjellige miljøer.

Assidiq på sin side sier at det er den første og siste gangen han patruljerer i gatene sammen med gruppa. Han

- Jeg klarer ikke å se behovet for ordningen, men jeg har avtalt med Ronny om å fortsette dialogen. Neste møte kommer til å være uten hettegensere på en nøytral arena der vi kan komme sammen med våre ulike ideer, synspunkter og tanker om samfunnet for å se hvordan vi i fellesskap kan bidra til å holde gatene trygge, sier Assdiq.