YouTube-klipp hevder syke barn begraves levende

Het debatt om barnedrap blant urfolk i Brasil.

OMSTRIDT: Den knapt ett minutt lange videoen som forteller om barnedrap blant urfolk i Brasil har vakt stor oppsikt i Brasil. En rekke forskere med kjennskap til stammekulturen hevder at dette er bare oppspinn.
OMSTRIDT: Den knapt ett minutt lange videoen som forteller om barnedrap blant urfolk i Brasil har vakt stor oppsikt i Brasil. En rekke forskere med kjennskap til stammekulturen hevder at dette er bare oppspinn.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

En sjokkerende video om barnedrap blant urfolk i Amazonas har skapt heftig debatt i Brasil om slike drap skal kriminaliseres eller respekteres som tradisjonelle ritualer

Videoen, som er lagt ut på nettet av gruppa Hakani Campaign, viser blant annet et barn som blir levende begravet.

Dette er en av flere måter som enkelte urfolk tar livet av barn på, ifølge gruppa.

De hevder at syke eller handikappede barn blir ved noen tilfeller drept ved å bli begravd levende eller blir forlatt i regnskogen.

Andre stammer tror at nyfødte tvillinger representerer det gode og det onde og tar livet av det spedbarnet som de tror tilhører sistnevnte.

Kritiserer

Filmen er kritisert av forkjempere for urfolks rettigheter, som blant annet hevder at den er tatt opp ulovlig av kristne misjonærer.

En talsmann for organisasjonen Funai beskylder evangeliske misjonærer, som skal ha gjort filmopptakene hos den nyoppdagede indianerstammen Suruwaha, for å «blande seg inn i det sosiale livet til folk som har valgt å fjerne seg fra vestlig kultur og bevare sine tradisjoner».

Organisasjonen Survival International, som kjemper for urfolks rettigheter, stiller spørsmål ved om filmen er ekte og anklager personene bak for å skape hat mot indianerne.

Ifølge organisasjonen er filmen, som er blitt sett av minst en halv million på YouTube, et forsøk på å legge press på brasilianske myndigheter om å forby slike barnedrap.

Lovutkast

Siden 2007 har en gruppe lovgivere forsøkt å få på plass en lov som vil gjøre det straffbart å ikke anmelde barnedrap som man vet vil komme til å skje.

Funai har kritisert lovutkastet som de mener vil straffe urfolk for deres tro og levevis.

Professor i bioetikk Saulo Ferreira Feitosa ved universitetet i Brasilia, som også er visepresident i komiteen for misjonærer blant urfolk, tror ikke en slik lov vil ha noe for seg.

Praksisen kommer til å dø ut av seg selv, mener han og peker på at barnedrap i dag trolig bare skjer blant 13 av de rundt 250 urfolkstammene i Brasil.

- Ingen løsning

- Slike problemer kan ikke løses med straffeloven. Dersom det var tilfelle, ville vi ikke hatt en million ulovlige aborter, påpeker han.

Valeria Paie fra Kaxuyana-stammen kritiserer loven for å fremstille stammefolk som «grusomme».

Hennes egen stamme praktiserte barnedrap, men sluttet med dette etter eget initiativ.

- Vi fant ut at det var en gammeldags tradisjon, sier hun.

Paie mener at selvmordsraten blant urfolk, særlig blant barn og unge, er et mye større problem.

(NTB)