- Youtube og Facebook sperret i Iran

Journalister får beskjed om å forlate landet. - Frykt blant landets ledere for slutten av regimet.

BLODIG: En skadd tilhenger av presidentkandidat Mir Hossein Mousavi tørker blod etter møte med opprørspolitiet i Iran. Tusenvis av rasende demonstranter deltok lørdag i de største gateopptøyene i landet på over ti år. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/OLIVIER LABAN-MATTEI
BLODIG: En skadd tilhenger av presidentkandidat Mir Hossein Mousavi tørker blod etter møte med opprørspolitiet i Iran. Tusenvis av rasende demonstranter deltok lørdag i de største gateopptøyene i landet på over ti år. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/OLIVIER LABAN-MATTEIVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Iranske myndigheter strever for å legge lokk over den eksplosive situasjonen i landet etter fredagens valg, med gatekamper som kalles de verste siden den islamske revolusjonen i 1979 da prestestyret tok makta.

President Mahmoud Ahmadinejad anklages for å ha kuppet valget. Nå forsøker myndighetene å hermetisere landet ytterligere.

NTB melder at nettbrukere hindres adgang til sider som Facebook og Youtube. Flere opposisjonsblogger er tatt ned, i likhet med mobilnettet. BBC skriver at deres nyhetssider trolig også er blokkert.

- Frykter for slutten av regimet
Det er svært vanskelig for utenlandske medier å få bekreftede opplysninger på situasjonen akkurat nå. En BBC-journalist sier myndighetene har beslaglagt videoopptak, og flere utenlandske reportere skal ha fått beskjed om å forlate landet.

En rekke Twitter-brukere oppdaterer imidlertid omverden om situasjonen. De siterer blant annet lokale medier på at presidentkandidatene Moussavi og Mehdi Karroubi angivelig skal være under husarrest.

De har også lagt ut bilder og videoopptak fra dagens demonstasjoner.

- Siste nytt er at e-tjenesten har omringet hjemmet til Mousavi, slik at han ikke kan uttale seg eller holde pressekonferanse slik han hadde annonsert, skriver nestleder i Oslo Frp-s bystyregruppe, Mazyar Keshvari, i en epost til Dagbladet i 03.30-tiden.

- I tillegg har datteren og sønnen til landets tidligere president og medlem av vokterrådet, Ali Hashemi Rafsanjani, rømt landet. Dette er meget dramatisk ettersom det signaliserer frykt blant landets ledere for slutten av regimet. Det har i tillegg brutt ut opptøyer i byene Tabriz, Shiraz, Mash-had og Rasht, skriver Keshvari videre.

Teheran i flammer
Teherans gater preges av harde gatekamper mellom rasende demonstranter og opprørspoliti med køller og gass. Biler, busser og dekk har blitt satt i brann, og minst én person skal være drept, ifølge New York Times.

Opprørene fortsatte ut i nattetimene.

- Vi har ikke sett demonstrasjoner som dette siden revolusjonen. De siste 30 årene har folk holdt hodet lavt. Dette viser hvor sterke følelser de har om at valget ble stjålet fra dem, sier BBC-korrespondent Jon Leyne til tv-kanalen.

Tilhengere av presidentkandidat Mir Hossein Mousavi, ikledd karakteristiske grønne plagg, kastet stein og ropte slagord som «Vi vil ha frihet!» og «Død over diktatoren». Hundrevis av bilister stilte seg opp og sperret trafikken.

- Husarrest
USA nektet å akseptere valgresultatet, og gransker beskyldningene om fusk, melder AP.

I en tv-sendt tale lørdag kveld sa Ahmadinejad at han har vunnet en stor seier, og avviste alle beskyldninger om juks.

- Det iranske folket har inspirert andre nasjoner og skuffet dem som ønsker det vondt, sa Ahmadinejad.

- Valget var fullstendig fritt, og det er en stor seier, fastslo han, melder NTB.

Midtøsten-forsker Kjetil Selvik sa til Dagbladet tidligere at det er en frykt for at Ahmadinejad og Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, har brukt de væpnede styrkene i Revolusjonsgarden til å ta kontroll over innenriksdepartementet og regelrett gjennomført et kupp.


Skeptiske til tall
Mange har svært vanskelig for å tro at valget var rent. Det var på forhånd spådd et tett løp mellom de to kandidatene, men i går kunngjorde innenriksdepartementet at 62,5 prosent stemte på den sittende Ahmadinejad og bare 33,75 prosent for Mousavi, skriver NTB.

 - Jeg vil ikke gi etter for dette farlige spillet, het det i en erklæring fra Mousavi. Han sier velgere hadde blitt hindret i å stemme og at det var mangel på sedler. Landet er på vei mot tyranni, frykter han.

BBCs korrespondent i landet, Jon Leyne, sier det oppsiktsvekkende valgresultatet har blitt møtt med dyp skepsis og overraskelse. Dersom tallene stemmer, så har Ahmadinejad vunnet overlegent også i områder hvor Mousavi står sterkest.

Det var ingen uavhengige observatører som fikk kontrollere valget.

Udemokratisk valg
Ayatolla Ali Khamanei gjorde det i går klart at myndighetene ikke vil tolerere «provoserende oppførsel», skriver NTB.

- Den valgte og respekterte presidenten er president for hele den iranske nasjonen, og alle, inkludert gårsdagens konkurrenter, må enstemmig støtte og hjelpe ham, sa Khamenei.

BY I BRANN: Demonstranter har satt fyr på en buss i Teheran. Foto: Scanpix/AFP PHOTO/OLIVIER LABAN-MATTEI
BY I BRANN: Demonstranter har satt fyr på en buss i Teheran. Foto: Scanpix/AFP PHOTO/OLIVIER LABAN-MATTEI Vis mer

Flere land har uttrykt bekymring i kjølvannet av valget i Iran. Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre sier til NTB at situasjonen er urovekkende, og påpeker at valget uansett ikke var demokratisk siden kandidatene måtte forhåndsgodkjennes av religiøse ledere.

Valgoppslutningen på fredag var rekordartet, opptil 85 prosent. Mohsen Razai og Mehdi Karroubi fikk under to prosent hver av stemmene.

- FRITT VALG: I sin første tv-tale etter valget påsto den sittende presidenten Ahmadinejad at valget var fritt og uten fusk. Foto: SCANPIX/AP Photo / IRIB 1 TV
- FRITT VALG: I sin første tv-tale etter valget påsto den sittende presidenten Ahmadinejad at valget var fritt og uten fusk. Foto: SCANPIX/AP Photo / IRIB 1 TV Vis mer
SLÅSS: Tusener av demonstranter utkjempet gateslag mot politiet, i protest mot fredagens valgresultat. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO OLIVIER LABAN-MATTEI
SLÅSS: Tusener av demonstranter utkjempet gateslag mot politiet, i protest mot fredagens valgresultat. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO OLIVIER LABAN-MATTEI Vis mer