Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

YouTube slettet scientologikritisk video

Nettstedet suspenderte bruker etter at han publiserte intervju med scientologiavhopper Jason Beghe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En video hvor den amerikanske skuespilleren, og tidligere scientologen, Jason Beghe angriper bevegelsen, er blitt fjernet fra YouTube.

I tillegg er kontoen til den profilerte kritikeren og journalisten Mark Bunker, som først publiserte klippet under brukernavnet «XenuTV1», blitt suspendert.

Jason Beghe var en del av scientologene i 12 år, og er den første sentrale kjendisen som åpent har gått ut med kritikk av bevegelsens metoder og framgangsmåte.

«Det er farlig, en ripoff og veldig, veldig destruktivt», sier Beghe i klippet, som er et utdrag fra et lengre videointervju.

En talsperson for YouTube vil ikke utdype hvorfor videoen ble fjernet.

- YouTube tar dette emnet svært alvorlig, men vi kan ikke kommentere saker knyttet til individuelle videoer. Vår generelle holdning til dette er enkel: Vi fjerner videoer som for eksempel bryter med opphavsrettslige regler eller viser ekstrem vold. Kontoene til brukere som legger ut slikt stoff vil også fjerne, skriver talsperson i en e-post til Dagbladet.no.

Ifølge ITavisen.no så mener Mark Bunker at utestengninga skyldes at de snart skulle publisere det fulle og hele intervjuet med Jason Beghe.

Andreas Hedal-Lund, en av scientologibevegelsens mest markante kritikere og drifter av nettstedet xenu.net, fikk i stand videointervjuet der Beghe snakker ut, som det heter.

image: YouTube slettet scientologikritisk video

- Det jeg antar har skjedd, er at YouTube har en funksjon der en kan melde fra om støtende innhold. Når de får mange nok klager, kan det være en automatisk funksjon som gjør at det slettes, sier Andreas Heldal-Lund til Dagbladet.no.

Han tror ikke dette er noe det populære videodelingsnettstedet har gjort med overlegg.

- Det er antakeligvis ikke en bevisst handling fra YouTube, men en automatikk etter at det er kommet x antall klager på en konto. Kulten har satt i gang en kampanje for å prøve å stoppe videoene og de klager derfor på videoene. Det er enten automatikk eller ren uvitenhet fra en person nedover i systemet.

Dette er ikke første gang YouTube fjerner scientologirelatert materiale fra nettstedet. Også tidligere i år, da en video av skuespiller Tom Cruise som pratet om bevegelsen ble lekket, så hadde klippet en kort levetid på selskapets servere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media