Drept i selvmordsattentat i Kabul:

Youtube-stjerne (20) sprengt til døde etter rystende video

- Med denne videoen tar jeg farvel med dere alle, sier Najma Sadeqi (20) gråtkvalt i videoen.

GRÅTER: Najma (20) tar farvel med seerne sine i det som skulle bli hennes aller siste video. Video: Afghan Insider / YouTube / AP. Reporter: Magnus Paus. Musikk: Epidemic Sound Vis mer
Publisert

Den følelsesladde videoen skulle bli Najma Sadeqi (20) sin aller siste hilsen til følgerne sine.

Den unge afghanske jenta, som studerte journalistikk i Kabul, jobbet som videoblogger for youtubekanalen Afghan Insider. Her delte både hun og vennene hennes innblikk i livet som ung i den afghanske hovedstaden.

Med fargerike klær og løse hodeplagg utforsket de unge jentene lokale markeder og forklarte afghanske skikker og tradisjoner til sine følgere.

Med Talibans inntog tok imidlertid stemningen en brå vending.

I sin aller siste video til følgerne, spilt inn bare fire dager etter at Taliban tok over makten, forteller en gråtkvalt Najma hvorfor hun ikke kan fortsette med å filme.

- Fordi vi ikke har lov til å jobbe eller gå ut av hjemmene våre, måtte vi alle spille inn en siste video. Og gjennom denne videoen tar jeg farvel med dere alle, sier hun ifølge CNN, som har oversatt avskjedsvideoen til engelsk.

I videoklippet er hun kledd i svart og har dekket til håret. Hun sitter på kanten av senga si og forklarer at hun er redd for å gå på gata under Talibans styre, og ber folk om å be for henne.

- Livet i Kabul har blitt veldig vanskelig, spesielt for de som pleide å være fri og glade. Jeg skulle ønske det bare var en vond drøm. Jeg håper vi kan våkne opp en dag, men jeg vet at det ikke er mulig ... og at vi er ferdige, sier hun.

FØR TALIBAN: Najma og venninnene pleide å lage morsomme og fargerike videoer som skildret hvordan livene deres var som unge kvinner i Afghanistan. Skjermdump: Youtube / Afghan Insider
FØR TALIBAN: Najma og venninnene pleide å lage morsomme og fargerike videoer som skildret hvordan livene deres var som unge kvinner i Afghanistan. Skjermdump: Youtube / Afghan Insider Vis mer

Najmas søster hevder overfor Daily Mail at den unge youtuberen i løpet av den siste tida hadde mottatt trusler fra ukjente menn som mislikte at hun opptrådte i offentligheten.

Ifølge søsteren skal den unge youtuberen ha vært på vei til flyplassen for å vise fram meldingene til amerikanerne, i et håp om å få en plass på et fly ut av landet. Slik skulle det altså ikke gå.

Bare noen dager seinere ble Najma Sadequi drept i en eksplosjon ved flyplassen i Kabul. Det bekreftet to av hennes kollegaer overfor CNN. Ifølge den amerikanske nyhetskanalen skal terroristgruppa ISIS-K ha tatt ansvar for attentatet som drepte minst 170 mennesker.

STERKE INNTRYKK: Nå etterforsker det amerikanske luftforsvaret hendelsene på flyplassen i Kabul basert på flere videoer som florerer på sosiale medier. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, Twitter. Vis mer

Youtube-kanalen Afghan Insider hadde mer enn 24 millioner visninger. De som medvirket i kanalen skal ha lagt ned virksomheten av frykt for Taliban og følgene av maktovertakelsen.

Ifølge Daily Mail ble en av Afghan Insiders reportere angrepet mens de laget et innslag fra flyplassen i Kabul. En person som også jobbet for den afghanske kanalen forteller til nettstedet at «alt har forandret seg» og at innholdsskapere har sluttet med å lage videoer.

Til Dagbladet understreker Afghan Insider alvoret i situasjonen og ber om hjelp til å komme seg ut av landet.

- Vi ber dere om å videreformidle min melding. Vårt team er truet. Vi trenger hjelp til å forlate landet. Vær så snill, ta budskapet mitt på alvor. Det er mange nyhetsorganisasjoner som har delt videoen av Najma, men vi vil forlate dette landet. Vær så snill, ta meldingen min på alvor slik at skjebnen til vårt team ikke blir den samme som Najma Sadeqi, skriver de i en epost.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer