YouTube-stjerne siktet for grov mishandling av fosterbarna

Skal ha sprayet barna med pepperspray og stengt dem inne i et skap i flere dager uten mat og vann, dersom de ikke presterte godt nok på videoene.

SIKTET: En mor i USA er siktet for å ha mishandlet sine adopterte barn. De skal blant annet ha blitt nektet mat dersom de glemte replikkene sine i filmene moren publiserte på YouTube. Video: CNN. Klipp: Ørjan Ryland
SIKTET: En mor i USA er siktet for å ha mishandlet sine adopterte barn. De skal blant annet ha blitt nektet mat dersom de glemte replikkene sine i filmene moren publiserte på YouTube. Video: CNN. Klipp: Ørjan RylandVis mer

Med barna foran kameraet, i episoder der de gjør alt fra å leke superhelter til å stjele kjeks, har kvinnen opparbeidet seg 800 000 abonnenter og over 250 millioner visninger. Bak fasaden skal imidlertid den rosenrøde fasaden ha vært langt dystrere.

Da barnevernet sjekket familiens hus forrige uke, etter en bekymringsmelding fra kvinnens 19 år gamle datter, skal de ha funnet et barn plassert i et skap. De seks andre skal ha framstått som underernærte, melder blant andre CBS News.

Dagen etter skal de ha hentet barna, og etter barnas forklaring ble kvinnen, som var deres adoptivmor, pågrepet og siktet for overgrep, barnemishandling, frihetsberøvelse og omsorgssvikt. Hennes to voksne sønner ble også pågrepet, siktet for å ikke ha rapportert inn mishandlingen.

Straffet dersom de glemte replikkene

Adoptivbarna skal være i alderen tre til 15 år. Under avhørene skal det blant annet ha kommet fram at de ble sprayet med pepperspray, slått med et belte, tvunget til å stå i et hjørne med hendene i været i timevis eller at de ble låst inne i et skap uten mat, drikke eller tilgang til toalett.

Det skal primært ha skjedd dersom de ikke gjorde som de ble instruert til eller glemte replikkene sine når hun filmet innhold til YouTube-kanalen.

Dette skal ha vært grunnen til at hun tok barna ut av skolen, slik at de kunne bruke dagene på å filme de ukentlige videosnuttene, ifølge barna, som fortalte at de ikke hadde vært på skolen på flere år.

Ifølge CNN erkjenner kvinnen ikke skyld i saken, og nekter blant annet for påstanden om at hun har brukt pepperspray. Hun hevder at de eneste avstraffelsesmetodene hun har benyttet seg av var husarrest, ris, og å sende barna i skammekroken.

Politiet skal imidlertid ha funnet to bokser med pepperspray i familiens bolig.

Etter at de fikk kjennskap til saken valgte YouTube først å stanse annonseinntjeningen, for så å stenge hele kontoen, ettersom de mente den brøt med deres retningslinjer.

- Alltid en risiko for at dette ikke fanges opp

Barnevernet kan ikke kommentere saken ytterligere av hensyn til barna, men skriver i en generell uttalelse til lokalavisa abc15 at alle fosterhjem gjennomgår en grundig bakgrunnssjekk før det blir bestemt om de kan bli fosterforeldre.

- På tross av alle de sikkerhetstiltakene vi gjør i forkant, er det alltid en risiko for at tilfeller som dette ikke fanges opp, spesielt hvis en person ikke har noen tidligere historie med misbruk av barn. Vi undersøker alle rapporter om misbruk og forsømmelse, og arbeider med jurister for å sikre at de som misbruker og forsømmer barn blir holdt ansvarlige, heter det i uttalelsen.

De legger til at det er svært sjelden at fosterforeldre har vonde intensjoner, og at det store flertallet påtar seg å være fosterforeldre med et stort ønske om å hjelpe.