You\'ve got j@il

Nå kan du havne i fengsel for å sjekke mailen din. Hvis du logger deg inn på andres trådløse nettverk, vel å merke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her viser informatikkstudent Håkon Kvale Stensland hvordan han i løpet av få minutter klarer å spore opp 16 av naboenes nettverk.

I de store byene i Norge flommer det over av usikrede, trådløse nettsoner. Fra kafeer, benker og parker kan hvem som helst logge seg på internettlinjene til andre som ikke har sikret forbindelsen sin. Flere hundre bedrifter og privatpersoner inviterer også gratispassasjerer inn, ofte uten å være klar over det.

Nettsnylting er faktisk blitt en sport blant mange datainteresserte ungdommer, som skryter av hvor mange usikrede nettverk de har vært innom.

Men en ukjent lovendring gjør at gratissurfingen kan bli svært kostbar. Finansavisen skrev nylig om briten Gregory Straszkiewicz, som ble dømt til 12 måneder betinget fengsel og 6000 kroner i bot for å ha logget seg på nettverkene i et nabolag i Vest-London.

Nye Kripos advarer

Flere norske nettsteder viser hvordan du kan finne usikrede nett å surfe gratis på i de store byene. Nå advarer politiet.

-  Noen nettaviser skriver at det er fritt fram for å logge seg på hos andre. Den oppfatningen deler ikke Nye Kripos, sier politiadvokat Espen Skjerven i Datakrimavdelingen.

-  Dette må folk bære helt på eget ansvar, og den enkelte bør være klar over at man kan risikere straffansvar ved urettmessig bruk av andres trådløse nettverk.

 FORT GJORT:  Håkon Kvale Stensland (23) har ingen problemer med å få tilgang til andres internettlinjer i nabolaget. Men han velger å bruke sin egen. Foto: Sveinung Uddu Ystad
FORT GJORT: Håkon Kvale Stensland (23) har ingen problemer med å få tilgang til andres internettlinjer i nabolaget. Men han velger å bruke sin egen. Foto: Sveinung Uddu Ystad Vis mer

23-åringen Håkon Kvale Stensland sitter på rommet sitt på St. Hanshaugen i Oslo. Ved hjelp av et program som hvem som helst kan få tilgang til, søker han fram sju nettverk. To er åpne, mens fem er lukket med såkalt wep-kryptering.

Alle kan knekke

-  Den krypteringen kan alle greie å knekke, sier han.

Så tar han med laptopen sin ut i stua. Systemet registrerer nye naboer for hver meter han går. Når han kommer fram til stuevinduet som vender mot en annen bygård, har han ei liste på hele 16 nettverk. Noen av dem er det bare å gå rett inn på, andre krever litt mer kunnskap - men ikke så mye mer enn at en person med normale dataferdigheter kan klare det.

Håkon kunne fråtset i gratis Internett hvis han hadde hatt lyst. Det har han ikke.

-  Selv om naboens hus er åpent, har jeg ikke noe med å gå inn, for å si det sånn.

To år i fengsel

Paragrafene 145 og 393 i straffeloven gjør at du risikerer bøter eller fengsel i inntil to år hvis du skaffer deg tilgang til andres datanettverk uten å be om lov. Etter at det norske regelverket ble strammet inn, er det heller ikke lenger noe krav om at du bryter en beskyttelse eller kode for bli lovbryter.

-  Vi må presisere at det ikke finnes noen saker på dette i Norge der domstolen har trukket opp grensen. Men etter vår vurdering blir minst ett, hvis ikke to, straffebud overtrådt hvis man kobler seg på andres nett uten samtykke, sier politiadvokat Espen Skjerven.