Yr har meldt for mye regn

Systematisk feil har gitt alt for mange våte varsel.

MYE REGN: En feil ved utregningene av værvarselet har gitt Yr.no opp mot 50 prosent mer regn enn det skulle. Foto: Sara Estiri/ Dagbladet
MYE REGN: En feil ved utregningene av værvarselet har gitt Yr.no opp mot 50 prosent mer regn enn det skulle. Foto: Sara Estiri/ DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har nok vært for løsslupne med regnsymbolet, sier Yr-sjef Jørn Kristiansen ved Meteorologisk institutt til Bergens Tidende.

- En systematisk feil har gjort at modellen vår har dryppet for mye. I fjor meldte vi opp mot 50 prosent for ofte regn. Når vi for eksempel har meldt 15 dager med regn, har det i virkeligheten bare vært 10, sier han

Feilen forklares med at modellen har konsentrert seg om et for stort område, og den har dermed ikke klart å fange opp lokale forskjeller.

- Modellen har beregnet langtidsværet på et område på 25 ganger 25 kilometer. Nå zoomer vi inn og melder været helt ned til fem ganger fem kilometer, sier Kristiansen til Bergens Tidende.

Det tilsvarer området som benyttes på korttidsvarslene.

- En annen nyhet er at modellen korrigeres lokalt mot historiske data om hvordan været faktisk har vært. Vi benytter både observasjoner og resultater fra de mer detaljerte korttidsvarslene. Det betyr at været over tid, altså det vi kaller klima, vil være tilnærmet det samme i varslene som i observasjonene, sier Kristiansen.

- Men fra tre til ti dager fram i tid vil varselet fortsatt være noe usikkert. Usikkerheten blir større utover i varselet, sier han.

* Kanskje sola skinner oftere hvis du bruker vår værmelding?
(NTB)