- Yssen gjorde en dårlig jobb

I dag kommer Vallas skriftlige versjon. LO-konkurrent fikk viktig verv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): LO-leder Gerd-Liv Valla var sterkt misfornøyd med måten hennes høyre hånd i internasjonale spørsmål, Ingunn Yssen, utførte jobben på.

I dag skal LO-lederen legge fram sin skriftlige versjon for LO-sekretaritet om konflikten med Yssen, skriver Dagsavisen.

Det skal ha kokt over for Valla da hun mente Yssen var skyld i at LO-konkurrenten YS (Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund) fikk et viktig lederverv i EFTA.

Som leder for LOs internasjonale avdeling hadde Yssen latt YS komme i posisjon til å overta ledervervet i den konsultative komiteen i den europeiske frihandelsorganisasjonen EFTA.

Resten av ledelsen var i mot at LO skulle «slippe til» YS i en slik posisjon, men internasjonal leder Ingunn Yssen hadde kjørt løpet så langt at det ikke var mulig å stoppe.

Gerd-Liv Valla skal ha blitt irritert over at hun ikke ble orientert av Yssen om utviklingen i denne saken før forsommeren 2006. Da var det for seint å gjøre noe..

- Gerd-Liv Valla har hele LO-ledelsen bak seg i denne saken, sier LOs første nestleder Roar Flåthen til VG.

Var påmeldt Forsvarets høgskole

 I LYKKELIGERE TIDER:  LO-leder Gerd-Liv Valla og hennes daværende internasjonale leder Ingunn Yssen på flyplassen i Zûrich 23. januar 2004 i forbindelse med møtet i World Economic Forum, det såkalte Davos-møtet. Foto: Geir Bølstad
I LYKKELIGERE TIDER: LO-leder Gerd-Liv Valla og hennes daværende internasjonale leder Ingunn Yssen på flyplassen i Zûrich 23. januar 2004 i forbindelse med møtet i World Economic Forum, det såkalte Davos-møtet. Foto: Geir Bølstad Vis mer

LO-lederen sa på sin pressekonferanse i går at det ikke er sant at Yssen var meldt på til Forsvarets høgskole som LOs representant.

Korrespondanse som VG refererer fra i dag, viser at Yssen var klar for Forsvarets høgskole på LOs kvote. I beste fall har Valla og Yssen ulike vurderingen av hva det vil si å være påmeldt.

- Jeg har fått opplyst fra LO at Ingunn Yssen vil bli gitt seks måneders permisjon for å delta i et utdanningsprogram ved Forsvarets høgskole, skriver LOs bedriftslege Kjersti Aksnes Skantze i et brev 27. september i fjor.

Dette brevet var en del av korrespondansen mellom LO og Yssen om hva som skulle skje videre med Yssen hos sin arbeidsgiver når hun var tilbake på jobb.

Bedriftslegen vil ikke kommentere brevet overfor VG av hensyn til taushetsplikten.

LOs personalsjef Tove Haug ga denne beskjeden til Yssen:

«Som du er kjent med gjennom samtaler med deg og LOs leder var din eventuelle deltakelse på Forsvarets høgskole fra 1.1. 2007 en del av et helhetlig opplegg».

Der er det bråstopp i dialogen om framtidsplanene for Yssens rolle som LO-ansatt.

-Frykter jeg må slutte

«Jeg håper du misforstår, men ettersom LOs leder tidligere har gitt uttrykk for et slikt ønske, frykter jeg at et "helhetlig" ønske innebærer at jeg må slutte i LO», svarer Yssen tilbake til personalsjefen.

Arbeidstilsynet vurderer på eget initiativ å undersøke det psykologiske arbeidsmiljøet ved LOs hovedkontor.

-Hadde en avtale

Gerd-Liv Valla har varslet at hun skal gi LO-sekretariatet en skriftlig redegjørelse i dag med sin versjon av Yssen-saken. I følge Dagsavisen trodde Valla at hun og Yssen hadde kommet fram til en avtale om ny jobb i LO-systemet i tre møter i juni og august i fjor.

8. juni skal Valla ha fortalt Yssen om at jobben som leder LOs internasjonale kontor ikke passet for henne.

14. august foreslo Valla i et møte mellom de to at Yssen skulle få en annen jobb i LO - eller plass på Forsvarets høgskole. 15. august skal Yssen ha takket ja til å bli LOs kandidat ved Forsvarets høgskole.

17. august var det en god tone mellom Valla og Yssen på LO-ledelsens sommerfest, i følge kilder VG og Dagsavisen har vært i kontakt med.

Dagen etter ble Yssen sykmeldt og kom aldri tilbake på jobb.

Det er vanlig at arbeidsgivere betaler lønn til ansatte mens de går på Forsvarets høgskole. Men Valla og Yssen har en ulik forståelse av om denne studieplassen skulle innebære at Yssen sluttet i LO - eller omplasseres til en annen jobb.