TREKKER FOLK: Flere tusen mennesker møtte opp på valgmøte for det høyreekstreme Jobbik-partiet i Budapest i midten av mars. Partiet ligger an til å kunne gjøre det godt i valget i april. Foto: REUTERS / Laszlo Balogh / SCANPIX
TREKKER FOLK: Flere tusen mennesker møtte opp på valgmøte for det høyreekstreme Jobbik-partiet i Budapest i midten av mars. Partiet ligger an til å kunne gjøre det godt i valget i april. Foto: REUTERS / Laszlo Balogh / SCANPIXVis mer

Ytre høyre håper på innflytelse i Ungarn

Frustrasjonen i befolkningen er blitt et effektivt virkemiddel for det ytre høyre i valgkampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Den ungarske økonomien er i krise, og romminoriteten er gjort til enkle syndebukker. Frustrasjonen i befolkningen er blitt et effektivt virkemiddel for det ytre høyre i valgkampen.

«Sigøynerkjeltringer» og «velferdssnyltere» er ord som går igjen i nasjonalistiske Jobbiks valgkampretorikk.

11. og 25. april velger ungarerne ny nasjonalforsamling, og partiet på ytterste høyre fløy ligger ifølge meningsmålingene an til å kunne bli nest største parti.

Økonomiske nedgangstider har gjort over 10 prosent av ungarerne arbeidsledige, og svartmaling av minoriteten har vist seg å være en svært effektiv strategi. Romfolket utgjør mellom 5 og 7 prosent av befolkningen i Ungarn.

Nedgangstider

Partiet opplever størst fremgang på steder som er hardt rammet av nedgangstidene. Som stålbyen Ozd nordøst i landet.

Arbeidsledigheten har vært på over 20 prosent i flere år, og en tredel av byens innbyggere er medlemmer av romfolket. Jobbik var nær ved å slå partiet Fidesz i valget til EU-parlamentet i 2009 her, og populariteten er fortsatt på vei opp.

- Mange av oss er luta lei av at sigøynerne tenker på velferd som et livsgrunnlag, sier den 27 år gamle mekanikeren Andras Kemacs.

- Jobbik imponerer meg med åpenheten om dette.

Kommunismens fall endte med at stålverket i Ozd ble stengt og 14.000 innbyggere miste jobben. Ufaglærte medlemmer av romfolket var de første som mistet jobben, og mange har ikke hatt arbeid de siste 20 årene.

- Jeg er ikke opphengt i velferd. Ta den bort, gi oss arbeid, og du vil se hvem som ønsker å jobbe, og hvem som ikke ønsker det, sier Gyula Budai i det fattige romområdet Hetes utenfor Ozd.

- Få dem til å jobbe

Jobbik har ingen problemer med å fylle det største teateret i byen på valgkampmøtene, og partiets kandidat i Ozd taler til stor jubel.

- Sigøynere har i 500 år være ute av stand til å vedta de kulturelle normene så de kan leve i fred med flertallet, sier Andras Kisgergely på et valgmøte med høy stemning.

- Ni av ti kriminelle er sigøynere. Vi må få en slutt på det. Vi må bedre sikkerheten og skape jobber. Få dem til å jobbe, fremholder han og bruker konsekvent ordet «sigøynere» om romfolket.

I tillegg til frustrasjon over økonomien tjener Jobbik på motstand mot den politiske eliten i landet.

Partiet har også svartmalt EU og Det internasjonale pengefondet, som har insistert på smertefulle kutt for å få økonomien på beina igjen. Dessuten har en svært effektiv mediestrategi og bruk av internett for å nå ut til velgerne gjort Jobbik populær i den yngre generasjonen.

Innflytelse

Opposisjonspartiet Fidesz tar trolig over regjeringsmakten etter sosialistene. Men Jobbik kan få stor innflytelse i rikspolitikken etter valget.

- Med sine ekstreme, populistiske retorikk kan Jobbik øve press mot den neste regjeringens politikk, sier analytikeren Andras Giro-Szasz.

- Jobbik kan begrense makten til den neste regjeringen.

Ifølge meningsmålingene nærmer Jobbik seg 20 prosent oppslutning på landsbasis. Dermed ligger partiet jevnt med det regjerende sosialistpartiet, mens Fidesz får en oppslutning på rundt 60 prosent.

Fidesz trenger to tredeler av stemmene for å kunne få en bred nok plattform til å gjennomføre omfattende reformer. Ungarn har i flere år slitt med å få ned de offentlige utgiftene og reformere statssektoren.

(NTB)

BRUN STØTTE: Høyreekstreme Jobbik trekker tusenvis av tilhengere til valgkampmøter og håper å gjøre et godt valg i april. Spesielt hard retorikk mot Ungarns romfolk har gjort partiet populært i visse kretser. Foto: REUTERS / Laszlo Balogh / SCANPIX
BRUN STØTTE: Høyreekstreme Jobbik trekker tusenvis av tilhengere til valgkampmøter og håper å gjøre et godt valg i april. Spesielt hard retorikk mot Ungarns romfolk har gjort partiet populært i visse kretser. Foto: REUTERS / Laszlo Balogh / SCANPIX Vis mer