Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ytre høyre vil knuse EU innenfra

Innvandringsmotstandere og EU-hatere samarbeider. Rir høyt på den økonomiske krisa.

SAMMEN MOT EU: Marine Le Pen Geert Wilders i Haag i går. De vil markspise EU innenfra. AFP PHOTO / JAN HENNOP Scanpix
SAMMEN MOT EU: Marine Le Pen Geert Wilders i Haag i går. De vil markspise EU innenfra. AFP PHOTO / JAN HENNOP Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nederlandske anti-islamisten Geert Wilders og lederen av Frankrikes Front National, Marie le Pen, møttes i går i Haag for å bygge en politisk blokk foran valget til EU-parlamentet i mai neste år. Elitene i EU frykter at en ytre høyre allianse kan få en oppslutning på så mye som 30 prosent, og at en stor gruppe i EU-parlamentet kan lamme arbeidet i EU.

-Frihet til folket
- Dette er en historisk dag. Idag er begynnelsen på frigjøringen fra de europeiske eliter, fra monsteret i Brussel. Vi vil bestemme hvordan vi kontrollerer våre grenser, våre penger, vår økonomi, vår valuta, sa Wilders etter møtet som fant sted i det nederlandske parlamentet.

- Vi vil gi frihet til vårt folk. Våre gamle europeiske nasjoner er tvunget til å spørre om lov fra Brussel for hver minste ting, tvunget til å overlate budsjettet til rektorinnen, sa Le Pen, i en dårlig skjult henvisning til den tyske forbundskansleren Angela Merkel. Le Pen har spådd EUs oppløsning og sammenliknet det med Sovjetunionen.

De to partiene begynner formelt sitt samarbeid i EU-parlamentet neste uke. Men ambisjonen er mye større. De vil samle innvandringsmotstandere og EU-skeptikere fra alle EU-land. Og de har vind i seilene. Wilders leder ifølge meningsmålingene Nederlands største parti med en oppslutning på 21 prosent. Le Pen har enda større oppslutning, med 24 prosent.

I hele EU
Ambisjonen er å få andre ytre høyre partier med i blokken, som Sverigedemokratene, Dansk Folkeparti, Østerrikes Frihetsparti, og de flamske separatistene Flamse Belang i Belgia. To partier som ikke er velkommen i den nye blokken er de åpent fascistiske partiene Gyldne daggry i Hellas og Jobbik i Ungarn.

I det som tidligere var Øst-Europa blåser det også sterke ytre høyre vinder, fra Polen til Romania.

Ytre høyre partiene i EU rir høyt på bølgen av arbeidsledighet og den økonomiske krisa som har rammet EU, og spesielt euro-landene.

- Som er resultat av den økonomiske krisa på grunn av euro-sonens gjeldskrise, er populistiske partier på både venstre- og høyre-sida i sterk vekst. Og de vil trolig fortsette å vokse. Krisa har gitt populistiske og nasjonalistiske partier en god mulighet til å renvaske og modernisere sin retorikk, sier analytikere ved Eurasia-gruppa til avisa The Guardian.

Men det er også betydelige politiske forskjeller mellom partiene. Det er ikke sannsynlig at det britiske anti-EU partiet, UK Independence party, vil delta i samarbeidet, blant annet fordi de anser Front National i Frankrike for å være antisemittisk. Det er også klare forskjeller på Wilders og Le Pen, blant annet når det gjelder synet på Israel, der Wilders er pro-Israel, homoseksualitet og kvinnespørsmål.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media