Ytringsfrihet og demokrati

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Bevæpnede palestinere har stormet et EU kontor i Gaza i protest mot tegninger av Muhammed som terrorist i danske Jyllands-Posten, tegninger som i etterkant også er trykket i Norge. Den kristne avisa Magazinet publiserte tegningene som en provokasjon i ytringsfrihetens navn, ledsaget av avisas etablerte syn på en gryende sivilisasjonskrig mellom den islamske og kristne verden. Dagbladet og Aftenposten har trykket faksimiler av tegningene som illustrasjon til artikler om den voldsomme debatten i Danmark. Som resultat er nordmenn nå truet på livet, og blant annet evakuert fra Gazastripen. For store deler av den muslimske verden er det religiøst forbud mot avbildning av profeten Muhammed. Når profeten i tillegg er tegnet som terrorist, er provokasjonen total.

Denne saken handler om ytringsfrihet som rettighet, men like mye om vår egen forvaltning av ytringsfriheten som fundamental bestanddel i et liberalt demokrati. Jyllands-Posten hadde rett til å trykke tegningene av profeten, men avisa hadde i ytringsfrihetens navn ingen plikt til å gjøre det. Bakgrunnen for den danske avisas beslutning var ingen konkret sak. Bakgrunnen var utelukkende et velkjent religiøst forbud mot å tegne profeten. Ut over selve provokasjonen hadde ytringen derfor liten verdi.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer