Ytringsfrihet som levebrød

I 1975 marsjerte Røde Khmer gjennom Kambodsjas hovedstad Phnom Penh. AKP-ere i Norge beskyldes for å være delaktige i det blodige regimet. I dag er revolusjons-romantikken borte. Og forsvar for ytringsfriheten er et helt greit levebrød for AKP-erne. Si din mening

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag 19. april i 1978 bringer Dagbladet en fersk rapport fra Kambodsja i forbindelse med en høring avholdt i Oslo.

Der kan vi lese at de offisielle uttalelsene fra Røde Khmer-regimet går ut på at det sosialistiske idealsamfunnet har det bedre enn på lenge. Det står i grell kontrast til flyktningenes egne beretninger: Et redselsregime «verden ikke har sett maken til siden Stalin og Hitlers dager», som avisa skrev.

INGEN KRITIKK:

Året etter utkom boka «Overfallet på Kambodsja», skrevet av blant annet AKP-erne Pål Steigan og Elisabeth Eide. Boka inneholder et intervju med Pol Pot selv.

Det nærmeste man kommer et kritisk spørsmål refererer til den «såkalte høringen» i Norge, som påsto at det foregikk grove overtramp på menneskerettighetene i Kambodsja. Intervjuerne selv avviser det, fordi det kommer fra «reaksjonære krefter», men lar likevel Pol Pot ta seg av svaringen:

«Kampanjen om brudd på menneskerettighetene i Kampuchea er en propagandakampanje som tar sikte på å isolere og knuse Kampuchea. Vi har de grunnleggende demokratiske rettighetene og menneskerettighetene som vi ikke hadde før. Folket er herrer over produksjonsmidlene og dermed over sin egen skjebne. De er frie fra sult. Demokratiet er sikret gjennom kooperativene og fagforeningene.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer