Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ytringsfrihet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Halvparten av skolelederne i Oslo og Akershus tør ikke uttale seg til mediene. De frykter oppsigelse, refs eller svekkede karrieremuligheter. Opplysningene om dette kommer fram i en undersøkelse Norsk Redaktørforening har gjennomført, og ble drøftet på et seminar nylig der representanter for lærerorganisasjonene, kommunen og redaktørforeningen deltok.

Denne frykten for å ytre seg offentlig gjelder nok også andre yrkesgrupper. Professor Henning Jakhelln fortalte under seminaret at han stadig får henvendelser fra offentlig ansatte som lurer på om de kan ytre seg, eller som har fått påpakning for å ha ytret seg offentlig. Dette er naturligvis et demokratisk problem. I Oslo må de ansatte forplikte seg på retningslinjer som krever sterk grad av lojalitet. Synspunkter skal primært gå tjenestevei. Slike krav tyder på at toppbyråkratiet og den politiske ledelsen lever i den tro at de eier kommunen. Men det er jo vi som borgere som har denne eiendomsretten, og vi ønsker selvsagt sakene best mulig belyst av informerte, engasjerte og demokratisk sinnede tjenestemenn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media