NASJONAL TRAGEDIE: Den oppsagte læreren har postet Facebook-meldinger med støtte til massemorderen Anders Behring Breivik. Her Utøya ei knapp uke etter massakren 22. juli. Foto: HÅKON EIKESDAL / DAGBLADET
NASJONAL TRAGEDIE: Den oppsagte læreren har postet Facebook-meldinger med støtte til massemorderen Anders Behring Breivik. Her Utøya ei knapp uke etter massakren 22. juli. Foto: HÅKON EIKESDAL / DAGBLADETVis mer

- Ytringsfriheten skal ikke rekke så langt

Advokat Raymond Giltun ville selv prøvd å få den Breivik-støttende læreren oppsagt, dersom han underviste barna hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hvis kommunen ikke hadde tatt opp denne saken, hadde de ikke gjort jobben sin, sier advokat Raymond Giltun til Dagbladet.

Giltun, som har arbeidsrett som spesialfelt, er selv trebarnsfar. Han er ikke i tvil om hva han ville gjort dersom den nå sparkede Ringsaker-læreren som postet støtte til Anders Behring Breivik på Facebook, underviste hans barn.

- Da ville jeg som forelder selv tatt initiativ for å få ham oppsagt, sier han.

Kort prosess Lærerens arbeidsgiver Ringsaker kommune gjorde kort prosess da det kom fram at 28-åringen på sin profil har postet flere meldinger til støtte for massedrapsmannen og terroristen:

«Håper Ap atter setter ut AUF-ere på Utøya i året som kommer, og at året byr på en ny flott jaktsesong der ute» og «Godgutten (Breivik, red.anm.) gjør en god figur på TV» er blant meldingene som fikk foreldre ved barneskolen der han jobbet, til å ta affære.

I tillegg fant foreldrene ut at vikarlæreren på fritida lager filmer som dreier seg rundt ekstremvold og voldtekt. Da skolen i forrige uke ble gjort oppmerksom på mannens fritidsaktiviteter, suspenderte de ham straks, og sa ham deretter opp på et møte tidligere i dag.

- Selv uten 22. juli-aspektet ville fritidsaktivitetene hans vært drøye nok til at jeg ville reagert, sier advokat Giltun og utdyper:

- Dette er veldig, veldig alvorlig sak; lærerens fritidssyssel rokker ved folks retts- og moralfølelse. Som lærer skal han være et forbilde for elevene.

Høyreekstrem mistet jobben Høyreekstreme Øyvind Heian mistet jobben som kundekonsulent da han i 2005 sto fram som medlem av partiet Vigrid. Han saksøkte arbeidsgiveren og fikk tingrettens medhold i at han måtte få jobben tilbake. Begrunnelsen var Norges ytrings- og meningsfrihet.

«(...) ingen arbeidstaker skal i utgangspunktet kunne sies opp om meningene er aldri så bisarre eller ekstreme. (...) Unntak kan tenkes der slike meningsytringer får direkte betydning for virksomhet,» lød det i kjennelsen.

Advokat Giltun, som representerte Heian i en annen sak, mener Vigrid-saken ikke er sammenliknbar med oppsigelsen på Ringsaker.

- Dette er noe helt annet. Det fins grenser for hva man skal kunne gjøre; ytringsfriheten skal ikke rekke så langt, sier han.

Giltun mener læreren har en svak sak dersom han velger å bringe oppsigelsen inn for retten.

- Bør holde seg på matta Henning Jakhelln, professor emeritus ved Institutt for offentlig rett på Universitetet i Oslo, er av oppfatningen at alle, også lærere, har rett til å ytre sine synspunkter.

- Det er utgangspunktet. Men, noen ytringer kan være vanskelig forenlig med stillingen som lærer, sier han til Dagbladet.

- En lærer skal jo være et forbilde, og formidle et verdisyn til elevene. Generelt sagt kan det være ytringer som ikke er forenlig med tilliten man skal ha som lærer, og som kan være oppsigelsesgrunn, sier Jakhelln og fortsetter:

- For å bruke et godt norsk uttrykk: Man bør holde seg på matta. Det er visse grenser. Likevel, det skal være plass for diskusjon og avvikende meninger.

- Ikke gitt utfall Arbeidsrettseksperten understreker også at sammehengen ytringen har falt i, kan være avgjørende.

- Det vil nok også kunne tillegges vekt hvorvidt man har sagt noe dumt når man er intervjuet på gata, eller om det er veloverveide uttalelser man har satt seg ned i ro og mak og skrevet innlegg om, sier han.

- I den aktuelle saken vil nok både skolen og læreren kunne mene at de har en god sak, juridisk sett. Det er ikke gitt hva som ville blitt utfallet i en arbeidsrettssak.

«GODGUTTEN»: «Godgutten gjør en god figur på TV,» skrev den nå oppsagte læreren på sin Facebook-profil om massemorderen og terroristen Anders Behring Breiviks opptreden i retten mandag. Foto: BJØRN LANGSEM / DAGBLADET
«GODGUTTEN»: «Godgutten gjør en god figur på TV,» skrev den nå oppsagte læreren på sin Facebook-profil om massemorderen og terroristen Anders Behring Breiviks opptreden i retten mandag. Foto: BJØRN LANGSEM / DAGBLADET Vis mer