Jens Stoltenberg:

- Ytterligere eskalering av Putins krig

Nato-sjef Jens Stoltenberg mener at de varslede folkeavstemningene i russisk-okkuperte områder i Ukraina er en ytterligere eskalering av Putins krig.

ESKALERING: Nato-sjef Jens Stoltenberg mener at de varslede folkeavstemningene i Urkaina er en ytterligere eskalering av krigen. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/Pool
ESKALERING: Nato-sjef Jens Stoltenberg mener at de varslede folkeavstemningene i Urkaina er en ytterligere eskalering av krigen. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/Pool Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag kveld uttaler Nato-sjef Jens Stoltenberg at de varslede folkeavstemningene i russisk-okkuperte områder i Ukraina er en ytterligere eskalering av Putins krig.

- Falske folkeavstemninger har ingen legitimitet og endrer ikke endrer ikke Russlanfs angrepskrig mot Ukraina. Dette er en ytterligere eskalering av Putins krig. Verdenssamfunnet må fordømme dette helt tydelige bruddet på internasjonal lovgivning og støtte Ukraina, skriver Stoltenberg på Twitter.

Tirsdag ble det kjent at separatistene i de russisk-okkuperte områdene i Ukraina vil holde folkeavstemning om å slutte seg til Russland.

Separatistene i Donetsk og Luhansk, samt okkuperte deler av Kherson hevder de skal holde folkeavstemninger 23.- 27. september om hvorvidt de skal slutte seg til Russland.

Også i Zaporizjzja-regionen ligger det an til å gå samme vei, ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået Interfax.

Hvordan det praktisk skal la seg gjøre å holde slike folkeavstemninger i de krigsherjede områdene om få dager er uklart. Det antas at de såkalte avstemningene vil vise et overveldende flertall for å slutte seg til Russland, men ingenting tyder på at vestlige land vil anerkjenne et slikt resultat.

Kherson og Zaporizjzja er begge delvis okkupert av russiske styrker etter invasjonen 24. februar.

- Ukraina skal løse det russiske problemet. Trusselen kan bare elimineres med makt, sier den ukrainske presidentens stabssjef Andrij Jermak.

Folkeavstemningen i Luhansk ble vedtatt enstemmig i separatiststatens parlament, skriver den selverklærte statens offisielle nyhetsbyrå LITS.

Få minutter seinere varslet separatistene i Donetsk en folkeavstemning på de samme datoene gjennom sitt offisielle nyhetsbyrå DAN.

- Denne situasjonen beviser at folket i Donbas vil styre sin egen skjebne, sier Russlands utenriksminister Sergej Lavrov ifølge det statlige nyhetsbyrået RIA.

Russiskstøttede separatister har kontrollert deler av både Donetsk og Luhansk siden 2014. Russland annekterte Krim samme år etter en folkeavstemning om saken som ikke ble internasjonalt anerkjent.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer