EKSTREME: Dagbladet kartle i november i fjor de 30 mest sentrale islamistene i Norge. De tre som ble pågrepet i dag tidlig er tilknyttet det norske islamistiske miljøet. I ettermiddag ble ytterligere to innbrakt. Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet
EKSTREME: Dagbladet kartle i november i fjor de 30 mest sentrale islamistene i Norge. De tre som ble pågrepet i dag tidlig er tilknyttet det norske islamistiske miljøet. I ettermiddag ble ytterligere to innbrakt. Grafikk: Kjell Erik Berg/DagbladetVis mer

Ytterligere to ekstremister innbrakt i Syria-saken

PST til aksjon i Bærum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ytterligere to personer ble i ettermiddag innbrakt av PST etter at tre menn ble pågrepet og siktet i morgentimene i dag.

Begge ble hentet av politiet i Bærum.

Den ene av mennene, en 28-åring med algerisk bakgrunn, er godt kjent av politiet fra før. Han er tidligere dømt i narkotikasaker og kjent av PST for å tilhøre det ekstremistiske miljøet.

Den andre mannen PST har brakt inn er en mann av kosovoalbansk bakgrunn.

- Jeg kan bekrefte at vi har innbrakt to personer i ettermiddag. Utover det har PST ingen kommentarer, sier informasjonssjef Martin Bernsen til Dagbladet.

De tre mennene, to av dem brødre, som tidligere i dag ble pågrepet har vært fremmedkrigere for den fryktede terrorgrupperingen ISIL, som står for «Den islamske staten i Irak og i Levanten» (blir også kalt ISIS).

POSERER i BORGERKRIGEN I SYRIA: En 22-åring fra Østlandet la ut dette bildet på sin Facebook-profil. Bildet finnes også på flere etterretningsblogger. 22-åringen står helt til høyre i første rad, og ved siden av ham står Abu Abdurrahman Al Iraqi og Abu Muhammad Al Amriki. Begge er kommandanter i den terrorstemplede gruppa ISIL. Foto: Privat
POSERER i BORGERKRIGEN I SYRIA: En 22-åring fra Østlandet la ut dette bildet på sin Facebook-profil. Bildet finnes også på flere etterretningsblogger. 22-åringen står helt til høyre i første rad, og ved siden av ham står Abu Abdurrahman Al Iraqi og Abu Muhammad Al Amriki. Begge er kommandanter i den terrorstemplede gruppa ISIL. Foto: Privat Vis mer

De tre pågrepne er:
• Mann 29, norsk statsborger, født i Somalia, 
• Mann 27, norsk statsborger, født i tidligere Jugoslavia
• Mann 24, norsk statsborger, født i tidligere Jugoslavia.

Det skal være første gang norske statsborgere er pågrepet i en så bredt anlagt aksjon for krigsvirksomhet i Syria. De tre norske statsborgerne ble pågrepet på to forskjellige adresser.

- Alle tre er siktet for i nær framtid å planlegge å slutte seg til ISIL, sier avdelingsdirektør Jan Glent i Politiets Sikkerhetstjenste (PST).  To av dem har ifølge Glent allerede utført aktiviteter i Syria sammen med terrorgrupperingen.

«PST anser og behandler ISIL som en terrororganisasjon etter norsk strafferett», skrev PST i en pressemelding tidligere i dag.

Glent sier til Dagbladet at de tre er kjent for PST fra tidligere, og tilhører et islamistisk miljø, som har tilknytning til Profetens Ummah.

• Saken oppdateres.