Ytterligere to hunder døde

Hundesykdommen som gir et kort og alvorlig sykdomsbilde kan ha rammet flere hunder natt til lørdag.

MYSTISK SYKDOM: Veterinærene har ikke klart å finne ut nøyaktig hva det er som tar livet av og skaper et alvorlig sykdomsbilde hos hundene. Foto: NTB Scanpix
MYSTISK SYKDOM: Veterinærene har ikke klart å finne ut nøyaktig hva det er som tar livet av og skaper et alvorlig sykdomsbilde hos hundene. Foto: NTB ScanpixVis mer

Mattilsynet har lørdag blitt varslet om at ytterligere fem-seks hunder har blitt syke i løpet av natta. To av dem er døde. Det bekrefter pressevakta i Mattilsynet overfor Dagbladet.

Det var NRK som først meldte saken.

Det er imidlertid ikke sånn at man på dette tidspunktet kan fastslå at de er rammet av den samme sykdommen som har tatt livet av flere hunder på landsbasis den siste uka. Dødsårsaken må utredes.

Hundene skal ha tilhold i Nord-Norge, Bergen, Hedmark, Trondheim og Sørlandet.

Alvorlig

Jorun Jarp, beredskaps- og sikkerhetsdirektør ved Veterinærinstituttet, bekrefter at de også i går fikk inn meldinger om flere syke hunder. I natt kom det altså flere tilfeller.

- Jeg har aldri vært borti noe liknende. Dette er friske, flotte hunder der eieren observerer at de veldig fort får et alvorlig sykdomsbilde. Det er både i forhold til hvor fort dette kommer og at hundene blir brått veldig, veldig dårlige. Det er veldig dramatisk, sier Jarp til Dagbladet.

BAKTERIER: Disse bakteriene, Clostridium perfringens og Providencia alcalifaciens, kan være årsaken til hundedødeligheten de siste dagene. Video: Bryndis Holm / Veterinærinstituttet Vis mer

På en pressekonferanse fredag, uttalte Veterinærinstituttet at de ikke har funnet noen direkte årsak til at hundene har blitt syke. De har imidlertid gjort funn som kan hjelpe dem et stykke på vei.

Felles for de hundene som er obdusert, er at alle har hatt et akutt og alvorlig sykdomsforløp. Hos alle er det funnet to spesifikke bakterier som kan skape diare, sammen eller hver for seg. De vet imidlertid ikke om dette er en direkte årsak til sykdommen.

Disse bakteriene er Providencia alcalifaciens og Clostridium perfringens. Sistnevnte er en veldig vanlig bakterie som finnes i oss alle, men her er det snakk om en stor mengde av den.

VÆR FORSIKTIG: Veterinær Sasja Rygg sier man bør ta forholdsreglene nå som hunder dør av mystisk sykdom over hele Østlandet. Video; Lars Eivind Bones. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet TV Vis mer

Akutt sykdomsbilde

Jarp understreker at de fortsatt ønsker å få inn flere hunder som kan undersøkes. De ønsker også å få inn prøver som tarminnhold fra andre syke hunder som de kan undersøke videre.

- Vi jobber nå hovedsakelig med datainnsamling ved hjelp av veterinærer og veterinærklinikker, våre kollegaer i felten. Vi vil også fortsette å analysere de dataene vi allerede har fått, som grunnlag for videre undersøkelser, sier Jarp til Dagbladet.

Noe av det som gjør sykdommen så alvorlig, er at det går fort. Flere av hundene har vært døde innen noen få timer etter at de første symptomene er observert.

- Mange har dødd på vei til dyrlege og veldig fort etter at eieren har fanget det opp, sier Jarp.

Hun fortsetter:

- Ikke alle hunder i et hundehold blir nødvendigvis berørt av sykdommen, så i noen tilfeller er det flere hunder, en av tre eller en av to, mens de andre klarer seg, sier Jarp.