Ytterligere to soldater tiltalt etter YouTube-video

Urinerte på Taliban-lik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var videoen, som ble lagt ut på YouTube, som var fellende for de amerikanske soldatene - som ble avslørt i å urinerte på likene av Taliban-medlemmer i Musa Qala sør i Afghanistan. 

Videoen, som ble lagt ut i 2011, dukket opp på nettstedet rundt samme tidspunkt som amerikanske militære var involvert i å brenne hellige bøker, posere på bilder med blodige levninger, og én skal ha vært involvert i en massakre i en afghansk landsby. 

Sersjant Robert W. Richards og kaptein James V. Clement er nå sikta for å tilknytning til hendelsen.

Clement er sikta for upassende atferd for militært personell, og for å ikke ha godt nok tilsyn med soldatene.

Clement skal også ha gitt feilaktige vitnemål under etterforskningen. 

Videoen, som fikk massiv oppmerksomhet verden rundt, viser hvordan soldatene - i militært utstyr - tisser på likene av tre afghanere. 

- Ha en fin dag, kompis, sier én av soldatene til likene. 

I januar erklærte stabssersjant Edward W. Deptola seg skyldig i flere lovbrudd, og innrømmet for dommeren at han urinerte på ett av tre lik, og for at han poserte for fotografier sammen med de døde kroppene.

Deptola sa at en fra hans tropp hadde blitt drept tidligere den dagen, og at de trodde at en Taliban-soldat sto bak drapet.

Joseph Chamblin, som i desember erklærte seg skyldig, fikk en bot og mistet sin rang i det amerikanske militæret.

Også i februar i fjor dukket en lignende hendelse opp - da en gjeng amerikanske snikskyttere poserte foran det amerikanske flagget og et naziflagg - med det velkjente SS-symbolet på, også da i Afghanistan.