HJEMME IGJEN: De fire første norske terrorofrene ankom pårørendesenteret i Bergen fredag kveld. I natt og i dag tidlig landet ytterligere to nordmenn, og i tillegg kom en person hjem til Norge i går ettermiddag. Foto: Endre Vellene
HJEMME IGJEN: De fire første norske terrorofrene ankom pårørendesenteret i Bergen fredag kveld. I natt og i dag tidlig landet ytterligere to nordmenn, og i tillegg kom en person hjem til Norge i går ettermiddag. Foto: Endre VelleneVis mer

Ytterligere to terrorofre tilbake i Norge

Landet i Bergen i natt og i dag tidlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Alle de norske terrorofrene som er bekreftet i sikkerhet, har nå kommet hjem til Norge.

Det bekrefter underdirektør Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet (UD) overfor Dagbladet.

De fire første nordmennene landet på Flesland flyplass i Bergen fredag kveld. I går ettermiddag landet ytterligere en person i Bergen, og i tillegg landet ett av de overlevende gislene i natt og ett i dag tidlig, ifølge UD.

Blant de hjemkomne, er Oddvar Birkedal fra Grimstad. Nyhetsbyrået Reuters intervjuet nordmannen ved politistasjonen i In Amenas i går, og seinere bekreftet Statoil-sjef Helge Lund at Birkedal er en av deres ansatte.

Holdt seg på rommet Birkedal skal ha blitt hentet ut av algeriske soldater i løpet av det aller siste militære framstøt.

- Da jeg våknet tidlig onsdag morgen hørte jeg alarmen gå og skuddveksling. I henhold til prosedyrer så holdt vi oss på rommet, og der har vi vært fram til nå, sier Birkedal til Reuters.

Han framsto lettet og fattet i videointervjuet, til tross for de rystende opplevelsene.

- Vi har ingen fysiske skader og vi er blitt tatt godt vare på, sier mannen.

Fortsatt er det fem norske Statoil-ansatte som ikke er gjort rede for etter den dramatiske gisselaksjonen i Algerie, som ble avsluttet i går kveld.

Flere drept Algeriske myndigheter bekrefter nå at flere enn 23 gisler ble drept i gisselaksjonen og sier endelige tall kommer i løpet av dagen.

Ifølge foreløpige tall fra algeriske myndigheter ble 23 gisler, både utlendinger og algeriere, drept i gisseldramaet — i tillegg til 32 gisseltakere.

På en pressekonferanse i går varslet statsminister Jens Stoltenberg at Norge må belage seg på at alle ikke kommer hjem. 

- Av 13 nordmenn som var rammet er åtte ute av marerittet og i live. Vi skal ikke gi opp håpet for de fem som vi savner, men vi må innse at også norske liv kan ha gått tapt, sa statsministeren.

Han slo fast at Norge aldri vil gi etter for terror.

- Jeg fordømmer denne terrorhandlingen og all form for terror.

- Grusomme opplevelser Utenriksminister Espen Barth Eide deltok også på pressekonferansen. Han fortalte at norske myndigheter har løpende kommunikasjonen med algeriske myndigheter.

Denne kommunikasjonen har blitt «stadig bedre de siste dagene», sa han.

Statsministeren har også holdt tett kontakt med de pårørende.

Tidligere i går besøkte Stoltenberg de Statoils pårørendesenter i Bergen, der både pårørende og de første hjemkomne Statoil-ansatte oppholder seg.

- Vi vet at de som har vendt hjem i dag, bærer på grusomme opplevelser, sa statsministeren i går.