Ytterst pinsamt

«Han vågar inte, Göran»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Med bare forberedende i psykologi er det vanskelig å redegjøre for hva som skjedde inni meg da prinsessemann Ari Behn var gjest i Skavlan på svensk TV1 fredag kveld. Jeg ble et ubekvemt vitne til noe jeg ikke ønsket å overvære. Følelsen toppet seg da Behn, henvendt mot Sveriges tidligere statsminister Göran Persson, besvarte spørsmålet om hvorfor Carl-Erik Grimstad ikke ville møte ham i debatt.

– Han vågar inte, Göran. Mellom «inte» og «Göran» var det en liten kunstpause akkurat så lang at Behn kunne snu seg i stolen og se direkte på Persson.

Hvorfor jeg opplevde dette som «mycket pinsamt», kan ha flere årsaker. Kanskje var det den familiære tonen, at han var på fornavn med en eksstatsminister som med årene ble så pompøs at det måtte en norsk «trevlig» Fredrik Skavlan til for å tine ham opp. Herrene Behn og Persson kjenner hverandre fra atskillige tilstelninger og er sikkert på fornavn når de møtes. Men foran et svensk og norsk millionpublikum blir det liksom litt annerledes. Svensker er både lydige og høflige. Årtusenlang erfaring som forpaktere i et land med adel og sosialdemokrater på kongelig nivå har lært dem takt og tone. Og selv norske tv-seere, som har mindre påtvunget dannelse og dermed tåler større doser frimodighet, oppfattet nok dette som en litt for kjekk tone. Vi lar oss jo helst representere av Jonas Gahr Støre, som alltid opptrer ytterst korrekt. Hadde Behn enda sagt «Persson». Eller bare: «Han vågar inte».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer