Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Yukos-boss gjorde runden i Oslo

Russeren Mikhail B. Khodorkovskij besøkte hovedpersonene i spillet om Kværner onsdag. Han er selv den største spilleren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Khodorkovskij begynte dagen hos nyslått næringsminister Ansgar Gabrielsen (H), som fant møtet interessant, men utelukket noen statlig redningsaksjon for Kværner.

Følget dro videre til møter med Kværners hovedbankforbindelse, DnB, Folketrygdfondet og Kværners styreformann Harald Arnkværn.

Spesielt møtet med DnB var positivt, ifølge NRK.

Røkke

Khodorkovskij har i løpet av kort tid seilt opp til å bli Kværners desidert største aksjonær med 22 prosent av aksjene, mot Aker Maritimes 17,8 prosent.

Khodorkovskij og Kjell Inge Røkke traff hverandre allerede tirsdag kveld. Røkke har inntil russernes inntog ligget i "krig" med Kværner-styret.

Nå sier Khodorkovskij ifølge NRK at Røkke vil innta en mer tilbakeholden rolle fremover. Betegnelsen "i baksetet" ble brukt. Det er vanligvis ikke et uttrykk man forbinder med Røkke.

Restrukturering

Den russiske oljemagnaten har ved flere anledninger sagt at han ikke kjenner norsk bedriftskultur, og heller ikke Kværners marked og kunder.

Men han vil gjerne bidra. På rekordfart har russeren kjøpt seg opp til største aksjonær og kjøpt to selskaper i Kværners kjernevirksomhet: Kværner Hydrocarbons og Kværner Process Technology.

Spørsmålet er hva Yukos vil med Kværner. Russerne har oversendt valgkomiteen et forslag til nytt styre, som skal opp på generalforsamlingen 2. november. Det skal visstnok være utvalgte nordmenn.

Khodorkovskij har ikke villet binde seg til å delta i den forestående emisjonen i Kværner. Han har antydet at en gjeldssanering må til.

Han antyder overfor NRK at den forestående restruktureringen av Kværner kan komme til å by på overraskelser for de ansatte. Yukos har så langt ikke vist interesse for å møte tillitsmennene.

(NTB-Hans Rustad)

GJORDE SEG LEKKER? Khodorkovskij hadde tidlig onsdag morgen møte med næringsminister Ansgar Gabrielsen i Oslo. Bildet viser ham etter møtet i departementet, her sammen med Yukos' norske informasjonssjef Hugo Eriksen (til venstre).
Hele Norges coronakart