Yukos-sjefen i Moskva for avhør

Sjefen for Russlands største oljeselskap Yukos, Mikhail Khodorkovskij, som ble arrestert i Novosibirsk i dag tidlig, er fløyet til Moskva for avhør, opplyser en talsmann for selskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- For øyeblikket forsøker vi å få tak i Khodorkovskijs advokat for å kunne avhøre ham. Så langt har det ikke skjedd noe, sier en talskvinne for den russiske påtalemyndigheten til nyhetsbyrået Reuters.

Yukos-talsmannen Aleksandr Shadrin uttalte tidligere lørdag at påtalemyndigheten forsøkte å avhøre Khodorkovskij uten at hans advokater var til stede.

Khodorkovskij regnes som Russlands rikeste mann, og gjorde høsten 2001 et mislykket forsøk på å overta norske Kværner.

Tidligere i år fusjonerte Yukos med det russiske oljeselskapet Sibneft, samtidig som den russiske påtalemyndigheten trappet opp sin gransking av selskapet.

Flere sentrale ledere anklages for bedrageri, skatteunndragelse og drap, og russisk politi har de siste ukene ransaket en rekke av selskapets lokaler.

Ifølge Yukos-talsmannen ble Mikhail Khodorkovskij pågrepet av agenter fra den russiske sikkerhetstjenesten FSB idet han ankom Novosibirsk lørdag.

- De stormet mot flyet, og ropte «FSB - legg ned våpnene, ellers skyter vi», forteller Shadrin til nyhetsbyrået Interfax.

Deretter ble Khodorkovskij fløyet til Moskva for avhør.

(NTB-AFP-Reuters)