Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Yukos-sjefen møtte Røkke

Seint i går kveld landet Yukos-sjef Mikhail B. Khodorkovskij på Gardermoen og dro rett i møte med Kjell Inge Røkke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med til sammen 40 prosent av Kværner-aksjene har de to milliardærene full kontroll over den kriserammede industrigiganten. Yukos' norske informasjonsdirektør Hugo Erikssen vil ikke kommentere hvorfor Khodorkovskij valgte Røkke som sin første samtalepartner på Norgesbesøket.

- Det passet sånn. Utover det gir vi ingen kommentar, sa Erikssen til VG da følget ankom Aker Brygge i 22-tiden

Erikssen sa til NTB tidligere på dagen at Yukos-ledelsen først skulle komme onsdag, men allerede i 21-tiden landet følget i et sveitsisk-registrert privatfly på Gardermoen.

Khodorkovskij krever ifølge VG at både Røkke, bankene og Kværner-styret skal bli med på en felles løsning for Kværner hvis Yukos skal bli med videre.

- Vi kommer ikke til Norge for alene å redde Kværner. Utover dette ønsker vi ikke å kommunisere med media, sier Erikssen.

Får styreplass

Yukos sikret seg tirsdag ytterligere 10 prosent av aksjene i Kværner og er nå selskapets største aksjonær med 22 prosent av aksjene.

Ifølge Dagens Næringsliv har Yukos fått signaler fra valgkomiteen i Kværner om at selskapet vil bli representert i det nye styret som skal velges 2. november.

- Dialogen med valgkomiteen demonstrerer at Yukos blir tatt seriøst som en viktig aktør i Kværner-sammenheng. Vi har en konstruktiv dialog og vil fortsette den, sier Erikssen.

Trolig skal Khodorkovskij ha møter med valgkomiteens leder Ragnhild Wiborg onsdag, i tillegg til Kværners styreleder Harald Arnkværn.

Eriksen sier Yukos ikke har umiddelbare planer for ytterligere oppkjøp.

- Per i dag er det ikke aktuelt med ytterligere oppkjøp. Denne situasjonen forandrer seg hele tiden, sier Erikssen.

Billigsalg

Med en investering på 310 millioner kroner har Yukos sikret seg sine aksjer i Kværner etter at krisen rammet selskapet for fullt. Til sammenligning har nest største aksjonær, Røkkes Aker Maritime, investert mer enn 2 milliarder kroner i Kværner-aksjer til langt høyere kurser.

Spekulasjonene går nå om Yukos strategi er å sikre Kværner økonomisk, få kursene opp og deretter selge seg ut med gevinst. Hovedtillitsvalgt Rolf Utgård i Kværner synes det er utrolig at Yukos har fått sin aksjepost så billig.

- Det er rått. Det er dobbelt rått at så mange norske interessenter og staten ikke benyttet anledningen til å gjøre det samme, sier Utgård til VG.

(NTB)

Hele Norges coronakart