Yukos-sjefen varetektsfengslet i Moskva

Russlands antatt rikeste mann og leder for landets største oljeselskap Yukos, Mikhail Khodorkovskij, er varetektsfengslet, siktet for bedrageri og skatteunndragelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meldingen om varetektsfengslingen kom lørdag kveld. Khodorkovskij ble pågrepet på dramatisk vis i Sibir lørdag morgen, da Yukos' fly mellomlandet i Novosibirsk for å fylle drivstoff på vei til byen Irkutsk i Sibir.

Yukos' talsmann Aleksandr Sjadrin sa til nyhetsbyrået AFP at Yukos-flyet ble omringet av kjøretøyer som satte flomlysene på. Deretter skal spesialstyrker ha stormet flyet og ropt «FSB! Legg ned våpnene, ellers skyter vi!»

Khodorkovskij ble deretter satt på et fly tilbake til Moskva, der han ble avhørt, presentert for siktelsen og varetektsfengslet.

Talsmenn for påtalemakten sa at den dramatiske pågripelsen var nødvendig fordi Khodorkovskij ikke hadde møtt opp til avhør i Moskva fredag. Tiltalen er på sju punkter og omfatter bedrageri og skatteunndragelse.

I Norge er Khodorkovskij kjent for sitt mislykkede forsøk på å overta Kværner høsten 2001.

Frysninger

Pågripelsen av den mektige Yukos-sjefen sendte frysninger nedover ryggen på vestlige investorer som frykter et mulig sammenbrudd i det russiske markedet tilsvarende det som fant sted i 1998.

Politiske observatører konkluderte med at arrestasjonen var et resultat av den flere måneder lange maktkampen mellom Vladimir Putin og en mann som våget å utfordre presidenten kort tid før valget på ny nasjonalforsamling i desember ved å støtte opposisjonspartier med penger.

- En arrestasjon på dette nivået kunne ikke ha funnet sted uten presidentens samtykke, sa Vladimir Pribylovskij ved det politiske forskningsinstituttet Panorama.

Ikke uventet

Aksjonen mot Yukos-sjefen blir betegnet som ikke helt uventet, ettersom oljeselskapet har hatt etterforskernes søkelys på seg i lang tid. En av de største aksjonærene i Yukos, Platon Lebedev, sitter allerede fengslet etter at han ble arrestert i juli.

En annen Yukos-representant ble tiltalt for skatteunndragelse tidligere denne måneden, mens et medlem av selskapets sikkerhetsavdeling er under etterforskning for drap. Russisk politi har de siste ukene ransaket en rekke av selskapets lokaler.

Yukos fusjonerte tidligere i år med det russiske oljeselskapet Sibneft.