Yukos tilbyr 50 milliarder

Det russiske selskapet vil betale skattegjelda over tre år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken mot Yukos-sjef Mikhail Khodorkovskij ble gjenopptatt mandag. Oljeselskapet tilbyr den russiske regjering mer enn 50 milliarder kroner over tre år for å redde oljeselskapet fra undergangen.

Khodorkovskijs nære medarbeider Stephen Theede har tilbudt skattefuten et milliardbeløp spredt over tre år for å få restskatten ut av verden. Sist onsdag overskred oljegiganten fristen for å innfri et krav om vel 23 milliarder kroner i ubetalt skatt.

Yukos' forslag ble møtt med en kald skulder av russiske myndigheter.

- Vi i regjeringen ser ingen særlig nytte i dette forslaget, sier en regjeringskilde til avisen Vedemosti.

Mange russere og utenlandske observatører tror skattefutens harde linje er ledd i en politisk heksejakt på Mikhail Khodorkovskij. Russlands politiske ledere forsøker med alle midler å begrense de såkalte oligarkenes makt.

«Oligarkene» er betegnelsen på forretningsfolk som etter Sovjetunionens oppløsning tjente enorme beløp på privatiseringen av tidligere sovjetiske statsbedrifter. Parallelt med dette skaffet de seg betydelig politisk innflytelse.

Det er denne innflytelsen president Vladimir Putin nå vi ha slutt på. Khodorkovskij la seg opp en personlig formue tilsvarende mer enn 100 milliarder kroner, men falt i unåde i Kreml da han begynte å finansiere liberale opposisjonspartier.

Khodorkovskij, som ble arrestert i oktober i fjor, er tiltalt for svindel. Som andre tiltalte i straffesaker, må han følge forhandlingene i saken mot ham fra et metallbur i rettssalen, der han får selskap av sin medarbeider og medtiltalte Platon Lebedev.

Selv om selskapets toppledere sitter fengslet, slår usikkerheten rundt Yukos tilbake på Putin selv, sier diplomater i Moskva. Sammen med en rekke bankkonkurser den siste tiden har saken svekket inntrykket av en president som styrer Russland etter stø reformkurs.

Sist fredag begynte rettslige tjenestemenn å beslaglegge bankkonti som disponeres av datterselskaper av Yukos. En talsmann sa at ledelsen og aksjonærene i selskapet må selge unna eiendommer for å skaffe kontanter til betaling av restskatten.

(NTB)