Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Yunus frikjent i Bangladesh

Renvasket for mistankene om misbruk av norske bistandsmidler.

RENVASKET: Fredsprisvinner Muhammad Yunus, her fra et norgesbesøk i 2008. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
RENVASKET: Fredsprisvinner Muhammad Yunus, her fra et norgesbesøk i 2008. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En bangladeshisk gransking frikjenner fredsprisvinneren Muhammad Yunus for mistankene om misbruk av norske bistandsmidler.

Det kunngjorde finansministeren i Bangladesh, A.M.A. Muhith, mandag.

Mistanken om misbruk av over 500 millioner norske bistandskroner har hengt tungt over Yunus siden i fjor høst. Da ble det kjent at mikrokredittens grunnlegger hadde overført bistand gitt til mikrokredittbanken Grameen Bank fra Norge og Sverige til andre selskaper i Grameen-gruppen.

Ifølge en dansk-norsk dokumentar gikk pengene til et nydannet selskap, Grameen Kalyan, og både norske og svenske bistandsmyndigheter ble beskyldt for å mørklegge affæren for å beskytte fredsprisvinneren.

Pengene ble imidlertid tilbakeført for flere år siden, og norske myndigheter har understreket at Yunus ikke har gjort noe galt.

Nå har myndighetene i Bangladesh kommet til samme konklusjon, og ifølge finansministeren er det ikke funnet beviser på mislighold.

- Granskingen har akseptert at den norske konklusjonen er endelig. Det er ingenting å gjøre med det, sier finansminister Muhith.

Yunus og Grameen Bank vant Nobels fredspris i 2006 for innsatsen med å gi små lån til fattige mennesker.

I mars fikk han imidlertid sparken fra jobben som direktør i Grameen Bank, som han selv grunnla, fordi han som 70-åring for lengst hadde passert pensjonsalderen på 60 år.

Oppsigelsen er anket til høyesterett, som ifølge AFP skal se på saken neste måned.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media