Yuris (25) rømte julaften

- Kunne vært unngått, mener fengselsbetjentene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Natt til julaften klarte en 25 år gammel varetektsfange fra Litauen å stikke av fra fengslet i Vadsø. Han brøt seg ut gjennom gitteret og kom seg ut i frihet. Fangen delte celle med en annen, som satt igjen da rømningen ble oppdaget ved 08.30-tiden julaften morgen.

Kunne vært unngått

Nå sier Vadsø Fengselstjenestemannsforening at rømningen kunne vært unngått.

Manglende bemanning, organisatoriske forhold, kapasitetskrav, flere krevende innsatte og flere arbeidsoppgave bidrar til at blant annet sikkerhetsmessige kontrolltiltak for å forhindre rømninger og avdekke narkotikabruk i fengslet blir nedprioritert, sier foreningen i en pressemelding.

- Vi må prioritere arbeidsoppgaver på grunn av lav bemanning. Vi får for eksempel ikke anledning til å ta urinprøver eller gjennomføre samtaler med de innsatte, sier lokaltillitsvalgt i Norsk fengsels- og friomsorgsforbund i Vadsø, Jostein Rushfeldt til Dagbladet.no.

Han er frustrert over at fengselsbetjentene ikke får muligheten til å være mer synlige på avdelingene.

- Dette er jo de samme som politiet pågriper og har husransakelser hos. Politiet er alltid to om dette, hvorfor skal ikke vi få være to?

Gjengangere reagerer på dårlige forhold

FORTSATT PÅ RØMMEN: 25 år gamle Yuris Sinkevicous rømte fra fengselet i Vadsø natt til julaften. Foto: Politiet
FORTSATT PÅ RØMMEN: 25 år gamle Yuris Sinkevicous rømte fra fengselet i Vadsø natt til julaften. Foto: Politiet Vis mer

Gjengangere i fengslet skal også reagere på det stadige bygningsmessige forfallet av cellene når de kommer tilbake for å sone.

Fram til rømningen på julaften hadde Vadsø fengsel fullt hus med 34 fanger i lukket avdeling og seks i åpne soning. Men det var bare til det ble oppdaget at Yuris Sinkevicous hadde rømt.

- Det var ved den første rutinerunden 08.30 i morges at våre folk på vakt oppdaget at fangen hadde rømt. Han har brutt seg ut gjennom gitteret i cellevinduet, og vi har overlatt til politiet å etterforske hvordan fangen har rømt, sa fengselsleder Lisbeth Sollied til Dagbladet.no.

Fortsatt på rømmen

Mannen er fortsatt ikke pågrepet etter snart tre dager på rømmen. Politiet opplyser at de har fått noen tips i saken, men at de ikke har noen ideer om hvor han oppholder seg.

Han er tidligere dømt for og nå siktet for innbrudd og grove tyverier i biler, hytter og hus. Politiet i Østfinnmark vil presisere at Sinkevicius ikke er farlig.

Yuris Sinkevicius er 174 centimeter høy, er slank. Han har blå øyne og hadde skjegg da han rømte. Han var kledd i treningstøy.

Dersom du har tips i saken kan du ta kontakt med politiet i Østfinnmark på telefon: 78972000.