Zahra stiller som presidentkandidat

Iranske opposisjonelle utfordrer regimet i Iran ved å stille opp på internett med en virtuell kvinne som presidentkandidat.

SYMBOL Egentlig er ikke Zahra en ny figur. Hun var hovedpersonen i tegneserieromanen «Zahras paradis», som ble publisert på internett i 2010, ett år etter de voldsomme demonstrasjonene som fulgte etter presidentvalget året før, da opposisjonen ble kneblet og noen mente president Mahmoud Ahmadinejad hadde fusket seg til makta. Foto: Vote4Zahra campaign
SYMBOL Egentlig er ikke Zahra en ny figur. Hun var hovedpersonen i tegneserieromanen «Zahras paradis», som ble publisert på internett i 2010, ett år etter de voldsomme demonstrasjonene som fulgte etter presidentvalget året før, da opposisjonen ble kneblet og noen mente president Mahmoud Ahmadinejad hadde fusket seg til makta. Foto: Vote4Zahra campaignVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen kvinne har noen gang fått være med i et presidentvalg i Iran. Zahra går til «valg» med menneskerettigheter som den desidert viktigste saken.

Tegneserie Hun opptrer som en tegneseriefigur, har egne nett- og Facebook-sider og har også en twitter-konto. Meningen er at så mange som mulig skal «stemme» på Zahra i forbindelse med fredagens presidentvalg. Hun kaller valget en farse, har venner som omtaler landets ledende presteskap som klovner og er en ihuga kritiker av den iranske regjeringen.

-Vi vet at kampanjen er symbolsk. Det vil ikke avgjøre valget, men har fått stor oppmerksomhet både i Iran og i utlandet, sier Alireza Nourizadeh, direktør for senteret for arabiske og iranske studier i London.
Som i Tunsia? Andre mener imidlertid at aksjonen kan få avgjørende innflytelse når det gjelder Irans framtid.

-Hvis en frukthandler i Tunisia kan forandre nasjoner og vekke opp hele araberverdenen, hvorfor kan ikke det samme skje i Iran, spør en en av Zahras, venninner, Miryam, i en av tegneseriestripene.
Ei gruppe som kaller seg Samlet for Iran, står bak aksjonen.

Egentlig er ikke Zahra en ny figur. Hun var hovedpersonen i tegneserieromanen «Zahras paradis», som ble publisert på internett i 2010, ett år etter de voldsomme demonstrasjonene som fulgte etter presidentvalget året før, da opposisjonen ble kneblet og noen mente president Mahmoud Ahmadinejad hadde fusket seg til makta.

I tegneserien leter hun etter sin 19 år gamle sønn Mehdi som er forsvunnet etter demonstrasjonene og historien ender ved en grav på gravlunden Zahras paradis, som er en av de største i Teheran og den mest kjente i Iran. Tegneserieromanen som er lagt ut på internett, er oversatt til 15 språk.

Sprer seg
Zahra-kampanjen har blant annet spredt seg til Tyskland, Frankrike og Sverige, og mange følger den virtuelle kvinnen på sosiale medier. Interesserte kan blant annet stille spørsmål, legge ut bilder av seg selv sammen med tegneseriefiguren og sendte postkort.

Og det er både kritikk, satire og humor i tegneserien om Zahra.

-Zahra er egentlig mer virkelig enn presidentkandidatene som stiller opp til valget, sier en av de to bak tegneserien, Amir Soltani, til den arabiske tv-stasjonen Al Arabiya. Soltani flyktet til USA med familien da han var tolv år gammel.

-Og alle kan stille hvilke spørsmål de vil til Zahra, det kan man ikke i Irans virkelige verden som er kontrollert av statlige medier, sier Soltani.

Hva som vi skje med tegneseriefiguren etter valget er uklart. Noen tror at iranske myndigheter da vil gripe inn, andre at Zahra nå er så kjent internasjonalt at de lar henne fortsette sin ferd i cyberspace.