Zaida (38) vasket svart i Stordalens kjendisrestaurant

- Jeg trodde ikke det var mulig å bli behandlet slik i Norge, sier Zaida Erazo Menezes (38), som jobbet for renholdselskapet som vasket kjendisrestauranten Annen Etage.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kjendisrestauranten Annen Etage er eid av milliardær Petter Stordalen og kjendiskokken Ole Jonny Eikefjord, og har hatt noen av Norges og verdens mest kjente mennesker som gjester, blant annet hadde superprodusentene Stargate Nobel-nachspiel i lokalene i 2006 og Justin Bieber besøkte stedet i 2012. Han ble servert ishavsrøye, norske jordbær og hamburger i restauranten.

Annen Etage, som ligger i eksklusive Hotel Continental i Oslo, har de siste åra gitt vaskeoppdraget til Extra Rent Limited, som er et såkalt Norskregistrert utenlandsk foretak (NUF).

Den spanske statsborgeren Zaida Erazo Menezes (38) startet å vaske for Extra Rent mai 2012. I løpet av de to åra hun vasket ved restauranten fikk hun ikke arbeidskontrakt, lønnsslipp eller lovpålagt minstelønn. Zaida fikk helt ned til 87 kroner i timen.

Jobbet svart Extra Rent Limited innrømmer overfor Dagbladet at Zaida i realiteten jobbet svart.

- Jeg trodde ikke det var mulig å bli behandlet slik i Norge, sier Zaida til Dagbladet. Hun kom med sine døtre, og ektemann til Norge i 2010 for skape seg en ny framtid. Det var ikke lengre mulig å finne en jobb i Spania, forteller Zaida.

EIER RESTAURANTEN: - Dette er veldig enkelt. Dette strider med alt vi står for og bidrar til å ødelegge bransjen. Alle som jobber på Annen Etage eller noe annet selskap som jeg har eierinteresser i, skal få betalt det de har krav på. Alt annet er uakseptabel. Dessverre har det her skjedd en grunnleggende svikt i oppfølgingen av firmaet som leverte renholdstjenester til Annen Etage, sier Petter Stordalen til Dagbladet. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
EIER RESTAURANTEN: - Dette er veldig enkelt. Dette strider med alt vi står for og bidrar til å ødelegge bransjen. Alle som jobber på Annen Etage eller noe annet selskap som jeg har eierinteresser i, skal få betalt det de har krav på. Alt annet er uakseptabel. Dessverre har det her skjedd en grunnleggende svikt i oppfølgingen av firmaet som leverte renholdstjenester til Annen Etage, sier Petter Stordalen til Dagbladet. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET Vis mer

- Situasjonen i Spania var forferdelig. Vi hadde ikke jobb, og vi hadde ikke engang penger til husleien. Så da ektemannen min fikk tilbud om jobb i Norge reiste vi, forteller Zaida. Etter hvert ville Zaida også jobbe, og hun fikk etter hvert tilbud om å vaske for Extra Rent Limited.

- Det er flaut Den kjente milliardæren Petter Stordalen er eier og styreleder for restauranten, og har ansvar for at daglig leder følger norsk lov og forskrifter. Men da Annen Etage valgte å kjøpe renholdstjenester fra Extra Rent Limited sjekket de ikke arbeidsforholdene til Zaida Menezes. Dette på tross av at restauranten er lovpålagt å sjekke lønns- og arbeidsvilkår til renholderen som vasker lokalene deres, gjennom den lovpålagte påseplikten.

- Vi erkjenner at vi er lovpålagt å sjekke lønns- og arbeidsvilkår. Det gjorde vi ikke. Det er flaut, sier daglig leder ved restauranten, Ole Johnny Eikefjord. Også Petter Stordalen beklager at restauranten ikke fulgte norsk lov.

Fikk sparken - Dette er veldig enkelt. Dette strider med alt vi står for og bidrar til å ødelegge bransjen. Alle som jobber på Annen Etage eller noe annet selskap som jeg har eierinteresser i, skal få betalt det de har krav på. Alt annet er uakseptabel. Dessverre har det her skjedd en grunnleggende svikt i oppfølgingen av firmaet som leverte renholdstjenester til Annen Etage, sier Stordalen til Dagbladet.

Zaida sier hun trodde at hun jobbet lovlig, og at hun fikk sparken av Extra Rent Limited da Hun ba om å få se kontrakten februar 2014.

- Jeg ble utrolig lei meg, og gikk gråtende fra restauranten, sier Zaida. Dermed startet en kamp for å få pengene hun hadde krav på.

- VENNETJENESTE: - Extra Rent forsøkte å hjelpe Zaida, og selskapet skaffet henne jobben som en vennetjeneste, sier Arne Kongsrud, som representerer renholdsfirmaet Extra Rent Limited. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
- VENNETJENESTE: - Extra Rent forsøkte å hjelpe Zaida, og selskapet skaffet henne jobben som en vennetjeneste, sier Arne Kongsrud, som representerer renholdsfirmaet Extra Rent Limited. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET Vis mer

Zaida tok kontakt med Selvhjelp for innvandrer og flyktninger (Seif), som gjentatte ganger krevde at Extra Rent Limited skulle betale henne lønn og feriepenger hun hadde krav på. Men i stedet ble selskapet oppløst, og eieren mente Zaida dermed ikke lengre hadde krav på pengene. Seif og Zaida mente eieren av selskapet, Ruth Veloso, var personlig ansvarlig for lønnen siden hun aldri skrev en kontrakt med Zaida.

Dømt til å betale I mars slo Oslo Tingrett fast at eieren og daglig leder, Ruth Veloso, måtte etterbetale lønn og feriepenger til Zaida - totalt 52 800 kroner. Veloso ønsker ikke å snakke med Dagbladet, men Arne Kongsrud, som representerer renholdsfirmaet sier til Dagbladet at Zaida visste hva hun gjorde da hun vasket kjendisrestauranten.

- Extra Rent forsøkte å hjelpe Zaida, og selskapet skaffet henne jobben som en vennetjeneste. Alle andre ansatte hadde ordnede forhold, men dessverre forsøkte renholdsselskapet å hjelpe henne ved å skaffe denne jobben. Det burde aldri skjedd, sier Kongsrud til Dagbladet.

Eikefjord sier de ga Extra Rent Limited sparken etter at de ikke kunne vise fram en lovlig arbeidskontrakt våren 2014.

Stordalen betaler Dagbladet tok kontakt med Eikefjord og Petter Stordalen april 2015, over ett år siden Zaida fikk sparken, og måneden etterpå valgte Stordalen og Annen Etage å betale pengene arbeidsgiveren Extra Rent Limited skyldte Zaida, siden «det ble klart at renholdsfirmaet ikke tok sitt lovpålagte ansvar».

«Dommen i Oslo tingrett mot Extra Rent Limited er entydig. Hvis det likevel viser seg at du ikke får pengene du har krav på fra din arbeidsgiver, vil vi personlig garantere for at vi vil betale det utestående beløpet og overta kravet mot Extra Rent Limited. Jeg håper du vil akseptere vårt tilbud og beklagelse», skriver Stordalen i et brev til Zaida.

FLAUT: - Vi erkjenner at vi er lovpålagt å sjekke lønns- og arbeidsvilkår. Det gjorde vi ikke. Det er flaut, sier daglig leder ved restauranten, Ole Johnny Eikefjord. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
FLAUT: - Vi erkjenner at vi er lovpålagt å sjekke lønns- og arbeidsvilkår. Det gjorde vi ikke. Det er flaut, sier daglig leder ved restauranten, Ole Johnny Eikefjord. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET Vis mer

Selvhjelp for innvandrer og flyktninger (Seif), som har bistått Zaida i saken er kritisk til at det tok så lang tid før Zaida fikk hjelp.

- Det er flott at Stordalen ordnet opp da saken kom på hans bord, men det skulle ikke være nødvendig å kjempe over et år og måtte i retten for å få utbetalt lovpålagt lønn. For å rydde opp i så skitne bransjer som renhold, er det kjempeviktig at også eiere som Stordalen tar ansvar og følger påseplikten, sier prosjektleder i Seif, Georg Schjerven Hansen, til Dagbladet.

KJENDISRESTAURANT: Annen Etage er eid av milliardær Petter Stordalen og kjendiskokken Ole Jonny Eikefjord, og har hatt noen Norges og verdens mest kjente mennesker som gjester, blant annet hadde superprodusentene Stargate Nobel-nachspiel i lokalene i 2006 og Justin Bieber besøkte stedet i 2012. Han ble servert ishavsrøye, norske jordbær og hamburger i restauranten. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
KJENDISRESTAURANT: Annen Etage er eid av milliardær Petter Stordalen og kjendiskokken Ole Jonny Eikefjord, og har hatt noen Norges og verdens mest kjente mennesker som gjester, blant annet hadde superprodusentene Stargate Nobel-nachspiel i lokalene i 2006 og Justin Bieber besøkte stedet i 2012. Han ble servert ishavsrøye, norske jordbær og hamburger i restauranten. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET Vis mer
KRITISK: - Det er flott at Stordalen ordnet opp da saken kom på hans bord, men det skulle ikke være nødvendig å kjempe over et år og måtte i retten for å få utbetalt lovpålagt lønn, sier prosjektleder i Seif, Georg Schjerven Hansen, til Dagbladet. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
KRITISK: - Det er flott at Stordalen ordnet opp da saken kom på hans bord, men det skulle ikke være nødvendig å kjempe over et år og måtte i retten for å få utbetalt lovpålagt lønn, sier prosjektleder i Seif, Georg Schjerven Hansen, til Dagbladet. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET Vis mer