- Zaidas historie er ikke unik. Den er bare toppen av isfjellet

- Norge er ikke godt nok rustet for å hjelpe, sier organisasjonen Selvhjelp for innvandrere og flyktninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dessverre er dette bare toppen av toppen av isfjellet. Zaidas historie er langt fra unik, sier prosjektleder i Seif, Georg Schjerven Hansen, til Dagbladet.
 
Fredag skrev Dagbladet om trebarnsmoren Zaida, som jobbet svart mens hun vasket kjendisrestauranten til Petter Stordalen.
 
Annen Etage, som ligger i eksklusive Hotel Continental i Oslo, har de siste åra gitt vaskeoppdraget til Extra Rent Limited, som er et såkalt Norskregistrert utenlandsk foretak (NUF). Den spanske statsborgeren Zaida Erazo Menezes (38) startet å vaske for Extra Rent mai 2012. I løpet av de to åra hun vasket ved restauranten fikk hun ikke arbeidskontrakt, lønnsslipp eller lovpålagt minstelønn. Zaida fikk helt ned til 87 kroner i timen.
 
Zaida måtte gå til sak mot renholdsselskapet for å få lønna hun hadde krav på, og mars i år slo Oslo tingrett fast at eieren og daglig leder, Ruth Veloso, måtte etterbetale lønn og feriepenger til Zaida - totalt 52 800 kroner.
 
- Sårbare Det var Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (Seif), som hjalp Zaida med saken mot arbeidsgiveren.
 
- Zaidas historie viser hvordan sårbare arbeidsinnvandrere utnyttes, hvor rettsløse de står alene og hvor lang kamp det er å hevde sin rett i ettertid. Det er et svært ressurskrevende arbeid å hjelpe noen å oppnå sine lovfestede rettigheter, sier prosjektleder i Seif, Georg Schjerven Hansen, til Dagbladet.

Han forteller at de får en rekke henvendelser fra folk i liknende situasjoner.
 
I løpet av 2014 fikk organisasjonen Seif 1217 henvendelser som gjaldt sosial dumping, og så langt i år har pågangen vært økende.
 
- Brutalisering - Vi ser en stadig større brutalisering når det gjelder utnytting av arbeidsinnvandrere, til tross for en rekke tiltak fra myndighetene som skulle bedre situasjonen, sier Schjerven Hansen.

Han mener renholdsbransjen, byggebransjen, utelivsbransjen og bilvaskbransjen er spesielt ille, men de ser også problemene i andre bransjer.
 
Leder for Seif, Gerd Fleischer, mener Norge ikke er godt nok rustet for å stå imot utviklingen.
 
- Norge er ikke godt nok rustet fordi hele apparatet myndighetene har satt i gang mangler tiltak som går på å hjelpe ofrene for utnyttelsen. Slik avdekkes bare de groveste sakene. Regjeringens 22-punkts plan mot arbeidslivskriminalitet har ikke ett eneste punkt om bistand og representasjon til ofrene for arbeidslivskriminalitet, sier Fleischer.
 
- Har vi godt nok hjelpeapparat for å hjelpe arbeidsinnvandrere?
 
- Overhodet ikke. De fleste arbeidsinnvandrerne er ikke fagorganisert og dermed blir Seif et av de få stedene de kan henvende seg for konkret bistand når problemene dukker opp, sier Fleischer.

- En ny tjenerklasse I januar i år advarte Seif mot utviklingen, og sa at Norge var i ferd med «å få en ny tjenerklasse».
 
- Da saken kom opp i media tidligere i år, fikk vi besøk og godord av både stortingspolitikere og fra departementet. Men da det ble snakk om de nødvendige ekstra ressursene for å bistå en stor ny gruppe hjelpesøkere, forsvant politikerne som dugg for sola, og siden ingen hørt, ingen sett, sier Fleischer. Hun frykter en forverring av situasjonen hvis man ikke får gjort noe.

- Hvis man ikke gjør noe med dette, blir tjenerklassen større og vi får et permanent samfunn med herrefolk og tjenere. På sikt vil dette undergrave rettighetene til alle i norsk arbeidsliv, rettigheter det har tatt generasjoner å bygge opp, sier Fleischer. 

Stordalen beklager Den kjente milliardæren Petter Stordalen er eier og styreleder for restauranten, og har ansvar for at daglig leder følger norsk lov og forskrifter. Men da Annen Etage valgte å kjøpe renholdstjenester fra Extra Rent Limited sjekket de ikke arbeidsforholdene til Zaida Menezes. Dette på tross av at restauranten er lovpålagt å sjekke lønns- og arbeidsvilkår til renholderen som vasker lokalene deres, gjennom den lovpålagte påseplikten.

- Vi erkjenner at vi er lovpålagt å sjekke lønns- og arbeidsvilkår. Det gjorde vi ikke. Det er flaut, sier daglig leder ved restauranten, Ole Johnny Eikefjord.

Også Petter Stordalen beklager at restauranten ikke fulgte norsk lov.

- Dette er veldig enkelt. Dette strider med alt vi står for og bidrar til å ødelegge bransjen. Alle som jobber på Annen Etage eller noe annet selskap som jeg har eierinteresser i, skal få betalt det de har krav på. Alt annet er uakseptabel. Dessverre har det her skjedd en grunnleggende svikt i oppfølgingen av firmaet som leverte renholdstjenester til Annen Etage, sier Stordalen til Dagbladet.

- ET SAMFUNN MED HERREFOLK OG TJENERE: - Hvis man ikke gjør noe med dette, blir tjenerklassen større og vi får et permanent samfunn med herrefolk og tjenere, sier leder for Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (Seif), Gerd Fleischer, til Dagbladet. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
- ET SAMFUNN MED HERREFOLK OG TJENERE: - Hvis man ikke gjør noe med dette, blir tjenerklassen større og vi får et permanent samfunn med herrefolk og tjenere, sier leder for Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (Seif), Gerd Fleischer, til Dagbladet. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer
- TOPPEN AV ISFJELLET: - Dessverre er dette bare toppen av toppen av isfjellet. Zaidas historie er langt fra unik, sier prosjektleder i Seif, Georg Schjerven Hansen, til Dagbladet. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
- TOPPEN AV ISFJELLET: - Dessverre er dette bare toppen av toppen av isfjellet. Zaidas historie er langt fra unik, sier prosjektleder i Seif, Georg Schjerven Hansen, til Dagbladet. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET Vis mer