Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Zainab (31) må sone tre år i fengsel for å ha revet i stykker et bilde av kongen

Ledende aktivist til Dagbladet: - Et trist eksempel på hva vi opplever her i Bahrain.

MÅ SONE:   Zainab al-Khawaja har fornærmet kongen, mener myndighetene i Bahrain. FOTO: AFP PHOTO/MOHAMMED AL-SHAIKH
MÅ SONE: Zainab al-Khawaja har fornærmet kongen, mener myndighetene i Bahrain. FOTO: AFP PHOTO/MOHAMMED AL-SHAIKH Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den bahrainske prodemokratiske aktivisten Zainab al-Khawaja er dømt til tre års fengsel for å ha «revet opp et bilde» av kong Hamad under en rettshøring i oktober. 

Det melder Amnesty international og flere internasjonale nyhetsmedier. 

Fikk beskjed under Dagblad-intervju I forkant av parlamentsvalget i Bahrain 22. november, et valg boikottet av opposisjonen Zainab er en del av, intervjuet Dagbladet én av hennes støttespillere, Nabeel Rajab. Han er som kjent Bahrains kanskje mest fremtredende menneskerettighetsaktivist og daglig leder av Bahrain Center of Human Rights (BCHR).

Midt under Skype-intervjuet fikk Raftopris-vinneren overrakt en mobiletelefon. Der fikk han en beskjed som fikk jubelen til å bryte løs: Zainab var løslatt fra fengsel mot kausjon. 

Løslatelsen var i påvente av rettssaken for å ha fornærmet kongen. Nå er 31-åringen altså dømt til tre år i fengsel. I tillegg må hun betale 3000 bahrainske dinar, tilsvarende 8000 amerikanske dollar, i bot. 

Nabeel Rajab: - Trist Al-Khawaja er datter av en annen fremtredende menneskerettighetsaktivist, Abdulhadi al-Khawaja, som også holdes fengslet på livstid av det autoritære regimet.  

Hun og hennes familie har blitt stadig blitt oppsøkt av bahrainske myndigheter. Faren hennes blir beskrevet som en samvittighetsfange. Man trenger ikke gå mer tilbake i tid enn tre dager siden aktivistfamilien fikk sin forrige dom. Den gang var det Zainabs søster, Maryam Al-Khawaja, som ble dømt:  Hun fikk ett år i fengsel. 

Maryam (27) holder seg til vanlig i København der hun er utenlandssjef for BCHR, men pågrepet i august da hun returnerte fra Europa, skrev blant andre The Guardian mandag.

Begge søstrene var sentral under det bahrainske opprøret som startet i februar 2011, på en tid da en bølge av protester feide over den arabiske verden. 

I en epost til Dagbladet i kveld sier Nabeel Rajab at dommene gjør ham trist, samtidig som han - som han har gjort før - kritiserer det internasjonale samfunn for ikke å legge nok press på bahrainske myndigheter: 

- Mariam dømt for ett år og Zianab i tre år og deres far, som du vet, dømt for livet. Al Khwaja-familien er et eksempel på hva menneskerettighetsforkjempere står overfor her i Bahrain. Det er trist å se all denne undertrykkelsen i landet mitt, og stillheten til det internasjonale samfunn, skriver ham. 

Amnesty reagerer Ifølge BBC har Zainab tidligere angivelig nektet å anke før høyere rettsinstanser, fordi hun mente at Bahrains rettsvesenet ble kontrollert av regjeringen. Hun har også nektet å betale kausjon.

IKKE NOK PRESS  Det mener Nabeel Rajab om det internasjonale samfunns stilling til monarkiet i Bahrain. FOTO: NTB SCANPIX
IKKE NOK PRESS Det mener Nabeel Rajab om det internasjonale samfunns stilling til monarkiet i Bahrain. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer

Ikke uventet har dommen mot Zainab vakt reaksjoner: 

- Å rive opp et bilde av statsoverhode bør ikke være straffbart, sier Amnestys assisterende direktør for Midtøsten og Nord-Afrika Said Boumedouha. 

- Amnesty International ber om at både Zainab Al-Khawaja og alle andre med samme overbevisning som henne, får sakene sine opphevet og alle utestående anklager lagt bort.


Sjiaopprør I Bahrain er nesten to tredjedeler av befolkningen sjiamuslimer men landet styres av et sunnimonarki. Sjiaminoriteten har ledet an det snart fire år lange opprøret i landet.

Årsaken til at de boikottet valget 22. november var at de mener sunnimuslimske minoritet får urettmessig stor makt. Opposisjonen mener også at kongefamilien, som tilhører sunniminoriteten, har for mye makt i forhold til de folkevalgte.

ETT ÅR I FENGSEL:  Maryam al-Khawaja, Zainabs søster, viste seierstegnet da hun i september ble løslatt mot kausjon. Nå er hun dømt til ett års fengsel.
ETT ÅR I FENGSEL: Maryam al-Khawaja, Zainabs søster, viste seierstegnet da hun i september ble løslatt mot kausjon. Nå er hun dømt til ett års fengsel. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling