Svalbard:

Zakharova langer ut mot Norge

Talsperson for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova, langer ut mot Norge, og mener myndighetene har bukket under for «anti-russisk hysteri».

UT MOT NORGE: Talsperson for russisk UD, Maria Zakharova, mener norske myndigheter bryter Svalbardtraktaten. Foto: Igor Ivanko/Kommersant/Sipa USA/NTB
UT MOT NORGE: Talsperson for russisk UD, Maria Zakharova, mener norske myndigheter bryter Svalbardtraktaten. Foto: Igor Ivanko/Kommersant/Sipa USA/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kommer fram i en uttalelse publisert på departementets hjemmesider.

Traktaten gir Norge full suverenitet på Svalbard, men pålegger samtidig norske myndigheter å likebehandle borgere fra alle land.

Dette mener Zakharova nå ikke er tilfelle for russiske borgere.

- Nylig har norske myndigheter merkbart forverret arbeidsforholdene for russiske selskaper på Svalbard og i havområdene rundt, sier hun, og viser blant annet til at norske myndigheter i desember innførte «ubegrunnede restriksjoner» for russiske forskere om bord på forskningsfartøyet «Dalnie Zelentsy».

- Hysteri

Zakharova reagerer også på at skipet ble nektet adgang til Barentsburg, til tross for å ha «gitt beskjed om ankomsten i god tid», og mener norske myndigheters handlinger er politisk motivert.

- Vanlige uttalelser fra norske myndigheter og militæreksperter viser at Oslo foretrekker å bukke under for anti-russisk hysteri på bekostning av internasjonale rettslige forpliktelser, sier Zakharova og legger til:

- Vi fordømmer denne diskriminerende tilnærmingen kategorisk. Russlands standpunkt og argumenter har gjentatte ganger blitt oversendt til Norge gjennom offisielle kanaler, sier Zakharova og legger til at russiske forskere må bli gitt fri tilgang til Svalbard for å gjennomføre arbeid som kvalifiserer som lovlige gjennom Svalbardtraktaten.

Fikk tillatelse

Mandag i forrige uke skrev Dagbladet at norsk UD har gitt Russland tillatelse til å gjennomføre deler av forskningstokten, men bare den delen som finner sted utenfor norsk territorialfarvann.

UD nektet imidlertid Russland å ta sedimentære bunnprøver på norsk kontinentalsokkel, og videre å gjennomføre den delen av forskningstoktet som skulle finne sted ved territorialfarvannet til Svalbard, viste dokumenter Dagbladet har fått innsyn i.

FYRER OPP: Et eldre ektepar ble tilsynelatende arrestert etter å ha tent på et militært vervingskontor i Russland. Video: Telegram. Reporter: Magnus Paus Vis mer

Forrige uke sa statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) ved Utenriksdepartementet at søknaden er behandlet i tråd med havretten, som gir Norge rett til å nekte havforskning innenfor territorialfarvannet.

- Står fritt til å nekte

Dagbladet ba fredag utenriksdepartementet om en kommentar til Zakharovas uttalelser. I en epost skriver seniorrådgiver Lars Gjemble at delen av Russlands søknad sendt 14. oktober som gjaldt forskning i territorialfarvannet ved Svalbard, de vil si innenfor 12 natuiske mil, ble avslått.

- Norge står fritt til å nekte forskningstokt i territorialfarvannet ved Svalbard. Svalbardtraktaten gir ingen rett til å forske på Svalbard, sier Gjemble.

Han sier videre at russiske fartøy er underlagt det samme regelverket som andre fartøy på Svalbard.

- Det er ikke noe alminnelig forbud mot å anløpe Barentsburg eller andre norske havner på øygruppen. Sivile og militære statsfartøy må imidlertid søke om såkalt diplomatisk klarering. Dette ble det opplyst om i søknadssvaret. Det samme kravet gjelder for alle utenlandske statsfartøy, og er ikke noe nytt.

De delene av forskningstoktet som skal foregå utenfor 12 nautiske mil fikk Russland samtykke til, i tråd med havrettens regler om rett til vitenskapelig havforskning, skriver seniorrådgiveren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer