Det kommer fram i en uttalelse publisert på departementets hjemmesider.
Traktaten gir Norge full suverenitet på Svalbard, men pålegger samtidig norske myndigheter å likebehandle borgere fra alle land.
Dette mener Zakharova nå ikke er tilfelle for russiske borgere.
- Nylig har norske myndigheter merkbart forverret arbeidsforholdene for russiske selskaper på Svalbard og i havområdene rundt, sier hun, og viser blant annet til at norske myndigheter i desember innførte «ubegrunnede restriksjoner» for russiske forskere om bord på forskningsfartøyet «Dalnie Zelentsy».

Bildene håner Putin
- Hysteri
Zakharova reagerer også på at skipet ble nektet adgang til Barentsburg, til tross for å ha «gitt beskjed om ankomsten i god tid», og mener norske myndigheters handlinger er politisk motivert.
- Vanlige uttalelser fra norske myndigheter og militæreksperter viser at Oslo foretrekker å bukke under for anti-russisk hysteri på bekostning av internasjonale rettslige forpliktelser, sier Zakharova og legger til:
- Vi fordømmer denne diskriminerende tilnærmingen kategorisk. Russlands standpunkt og argumenter har gjentatte ganger blitt oversendt til Norge gjennom offisielle kanaler, sier Zakharova og legger til at russiske forskere må bli gitt fri tilgang til Svalbard for å gjennomføre arbeid som kvalifiserer som lovlige gjennom Svalbardtraktaten.
Fikk tillatelse
Mandag i forrige uke skrev Dagbladet at norsk UD har gitt Russland tillatelse til å gjennomføre deler av forskningstokten, men bare den delen som finner sted utenfor norsk territorialfarvann.
UD nektet imidlertid Russland å ta sedimentære bunnprøver på norsk kontinentalsokkel, og videre å gjennomføre den delen av forskningstoktet som skulle finne sted ved territorialfarvannet til Svalbard, viste dokumenter Dagbladet har fått innsyn i.
Forrige uke sa statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) ved Utenriksdepartementet at søknaden er behandlet i tråd med havretten, som gir Norge rett til å nekte havforskning innenfor territorialfarvannet.
- Står fritt til å nekte
Dagbladet ba fredag utenriksdepartementet om en kommentar til Zakharovas uttalelser. I en epost skriver seniorrådgiver Lars Gjemble at delen av Russlands søknad sendt 14. oktober som gjaldt forskning i territorialfarvannet ved Svalbard, de vil si innenfor 12 natuiske mil, ble avslått.
- Norge står fritt til å nekte forskningstokt i territorialfarvannet ved Svalbard. Svalbardtraktaten gir ingen rett til å forske på Svalbard, sier Gjemble.
Han sier videre at russiske fartøy er underlagt det samme regelverket som andre fartøy på Svalbard.
- Det er ikke noe alminnelig forbud mot å anløpe Barentsburg eller andre norske havner på øygruppen. Sivile og militære statsfartøy må imidlertid søke om såkalt diplomatisk klarering. Dette ble det opplyst om i søknadssvaret. Det samme kravet gjelder for alle utenlandske statsfartøy, og er ikke noe nytt.
De delene av forskningstoktet som skal foregå utenfor 12 nautiske mil fikk Russland samtykke til, i tråd med havrettens regler om rett til vitenskapelig havforskning, skriver seniorrådgiveren.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!