Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kadafi Zaman arrestert i Pakistan:

Zaman: - Jeg ble angrepet og slått med køller

Et av de farligste landene å være journalist i, mener Norsk Journalistlag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Spent situasjon i Pakistan før valget den 25. juli. Massepågripelser av politikere som støtter tidligere statsminister Nawaz Sharif. Pressen er kneblet fra å rapportere om det som skjer.»

Det er noe av det siste TV 2-journalist Kadafi Zaman skrev på Twitter før han selv ble pågrepet rett før han skulle gå live på Nyhetskanalen i går, for å rapportere «om det som skjer» i Pakistan.

- Dersom man dekker en demonstrasjon i Pakistan, eller om man skal jobbe som selvstendig journalist der, så er det farlig. Uansett, sier Eva Stabell, prosjektleder for internasjonalt arbeid i Norsk Journalistlag, til Dagbladet.

Nå sitter Zaman fengslet i Pakistan, der han ifølge arbeidsgiver TV 2 har det «greit etter forholdene».

Lørdag kveld har TV 2 lyktes med å få en uttalelse fra Zaman, som forteller sin arbeidsgiver at hensikten med reportasjen var å dokumentere hvordan politiet trakasserer, pågriper og stanser politiske aktivister som støtter eks-stasminister Sharif - som i går ble pågrepet på flyplassen i Lahore.

«Jeg var vitne til ekstrem voldelig atferd fra politiet, som brukte køller for å stanse aktivistene. I den sammenheng ble jeg angrepet og slått med køller, til tross for at jeg sa jeg var fra pressen», sier Zaman til kanalen.

- Vi har fått rapporter fra Kadafi og vitner som opplyser om at politiet oppførte seg brutalt. De skjøt med skarpt i lufta og slo demonstranter med batonger. Og det var jo nettopp det Zaman ønsket å formidle og rapportere hjem om, og så blir han selv arrestert i den situasjonen, sier nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 til NTB lørdag kveld.

- Farlig

Stabell forteller at hun er spesielt bekymret over det hun beskriver som en stadig forverret situasjon for journalister i Pakistan.

- Det er et av de farligste landene å være journalist i for tida. Jeg ville tro at Zaman, som nordmann, er tryggere enn de fleste lokale journalister der, sier Stabell.

Hun viser til at striden mellom de ulike politiske partiene i landet tidvis kan bli blodig, og at partiene har tilknyttet seg ulike journalister og mediehus.

- En norsk journalist, som Zaman, er ikke tilknyttet noen politisk side, sier hun.

Men uavhengig av hvilken tilhørighet passet ditt viser, er det langt fra ufarlig å arbeide som journalist i landet, mener hun.

I videoen øverst i saken, kan man se Zaman like etter at han ble pågrepet i Gujrat, nord i landet. I videoen er han delvis avkledd.

- Dette forteller noe om hvordan journalister har det der. Det er uakseptabel voldsbruk mot journalister, mener Stabell.

- Vil trolig forsvare seg

Hun tror dessuten at politiet trolig vil forsvare seg med at de ikke var klar over at Zaman var til stede under demonstrasjonen for å dekke den som journalist.

- Ofte vil politiet si at de ikke visste at han jobbet som journalist. Sannheten er ofte at de ikke vil at noen skal dekke politiets egen oppførsel, sier hun og legger til:

- Jeg er helt sikker på at han har dekket saken, ikke demonstrert. Zaman er en erfaren og grundig journalist.

Hun er dessuten overbevist om at journalisten snart vil være ute av fengsel:

- Jeg er trygg på at norske myndigheter assisterer Zaman og får ham ut. Men dette sier noe om hvordan det er å jobbe som journalist i en hel del land, hvorav Pakistan er blant de verste.

- Mye verre

Stabell viser til at situasjonen er enda mer alvorlig for lokale journalister.

- Det har blitt mye verre de siste åra. Pakistan er et av landene hvor tallene på antall drepte journalister i året øker. Straffefrihet, altså at de som dreper journalister slipper unna uten å bli straffet, er også et stort problem der. Det har ført til at hele journalistmiljøet i landet er skremt, for det er en effektiv måte å bringe journalister til taushet på, sier Stabell - men understreker at situasjonen er en helt annen for Zaman.

Karianne Solbrække, nyhetsredaktør i TV 2, fortalte Dagbladet tidligere i kveld at medlemmer av Zamans familie har besøkt ham i fengselet.

- Vi vet at han har det tilsynelatende greit etter forholdene, men vi kjenner ikke detaljene, sa Solbrække.

Hun understreket også at TV 2 gjør alt de kan for å få Zaman ut av fengsel, i samarbeid med Utenriksdepartementet (UD) og den norske ambassaden i Pakistan.

MASSIVE DEMONSTRASJONER: Titusenvis tilhengere av Den muslimske liga i Pakistan tok i går til gatene for å vise sin støtte til eks-statsminister Nawaz Sharif. Foto: Mohsin Raza / Reuters / NTB Scanpix
MASSIVE DEMONSTRASJONER: Titusenvis tilhengere av Den muslimske liga i Pakistan tok i går til gatene for å vise sin støtte til eks-statsminister Nawaz Sharif. Foto: Mohsin Raza / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Rutinert

Det er fortsatt høyst uklart hva som skjedde i minuttene som ledet opp til arrestasjonen av Zaman.

- Kadafi er en av våre aller mest rutinerte reportere. Han har sikkerhetskurs, og vet hvordan han skal opptre i urolige områder. Vi har 100 prosent tillit til det, men vi kjenner ikke detaljene i hva som skjedde siden vi ikke har vært i kontakt med ham, fortalte Solbrække tidligere i kveld.

Zaman var opprinnelig på ferie i Pakistan, der han blant annet var gjest i et bryllup. Da det mye omtalte bestillingsdrapet i pakistan ble kjent tidligere denne uka, dekket han saken for TV 2 i landet.

I går dekket Zaman de massive demonstrasjonene og de politiske møtene i forkant av provins- og nasjonalvalget som avholdes 25. juli.

PÅGREPET: TV 2-reporter Kadafi Zaman er pågrepet i Pakistan. Han ble pågrepet fredag mens han dekket demonstrasjoner nord i landet.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
PÅGREPET: TV 2-reporter Kadafi Zaman er pågrepet i Pakistan. Han ble pågrepet fredag mens han dekket demonstrasjoner nord i landet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

En rekke medier melder om massepågripelser av politikere som støtter landets tidligere statsminister Nawaz Sharif og partiet Den muslimske liga i Pakistan.

Zaman var selv til stede ved en av demonstrasjonene i går, ifølge Twitter-profilen hans. Der framgår det at han var i Kotla i Gujrat, som ligger rundt 20 mil nord for storbyen Lahore.

«Sjokkert av å se hvordan politiet oppfører seg under valget i Pakistan. De stopper og arresterer politikere fra Den muslimske ligaen N. Rettferdige og frie valg?», skrev Zaman på Twitter i går.

Solbrække i TV 2 har fortalt at Zaman ble pågrepet klokka 13 i går, rett før han skulle sende direkte fra demonstrasjonene på TV 2 Nyhetskanalen.

- Politiet banker løs

Pakistan-ekspert og historiker Terje Skaufjord, som sammen med professor Elisabeth Eide har skrevet boka «Pakistan-midt i verden», er ikke overrasket over at en norsk journalist som dekker demonstrasjonene i landet, ble pågrepet.

- Politiet banker løs i disse demonstrasjonene, fordi det nærmest er en tradisjon at folk blir arrestert når de demonstrerer til støtte for Sharif. Det handler om å ødelegge for Den muslimske liga.

- Er situasjonen spesielt ille i Pakistan nå, i forkant av valget?

- Det er mange tendenser som går parallelt. Det er mye valgaktivitet over hele landet, det føres en hissig valgkamp, og det blir trolig høy valgdeltakelse, sier han og legger til:

FENGSLET: Det er fremdeles uklart hva som er grunnen til pågripelsen, og hvor lenge Zaman må sitte fengslet. Foto: Privat
FENGSLET: Det er fremdeles uklart hva som er grunnen til pågripelsen, og hvor lenge Zaman må sitte fengslet. Foto: Privat Vis mer

- Dersom politiet mener at journalister som Zaman kommer i veien for deres opplegg, så kan de slå til. Vi vet at det finnes tilfeller der politiet får ordre om å arrestere et visst antall, og det er ikke uvanlig at pressefolk blir arrestert, sier Skaufjord.

Han mener politiets strategi er å slå hardt ned på demonstrasjonene, for å forhindre flere nye demonstrasjoner i framtida.

I likhet med Stabell mener også Skaufjord at det er en fordel for Zaman at han er nordmann.

- Normalt så vil de ta hensyn til at han er norsk statsborger, sier han.

Pakistans ambassade følger med

Norsk UD bekreftet overfor Dagbladet tidligere i kveld at de er kjent med at en norsk journalist er fengslet i Pakistan.

- Ambassaden i Islamabad er i kontakt med ham og gir konsulær bistand, sier Kristin Enstad, pressetalsperson i UD, til Dagbladet.

- Vi er også i nær dialog med hans arbeidsgiver i Norge. Vi jobber for fullt med saken, fortsetter hun.

Pakistans ambassadør til Norge, Riffat Masood, sier i kveld til VG at ambassaden jobber for med å få oversikt over situasjonen.

- Vi jobber nå med å få frigjort hr. Zaman så fort som mulig, sier ambassadesjef og nestkommanderende Zaib Abassi til avisa.