Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Zambias eks-president arrestert

Lusaka (NTB-AP): Væpnet politi omringet natt til første juledag huset til Zambias tidligere president Kenneth Kaunda, og arresterte den 73 år gamle tidligere landsfaderen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kaunda ble fraktet til politihovedkvarteret, eskortert av 40 paramilitære politisoldater. Etter en times tid ble han sendt videre til et varetektsfengsel.

- Jeg har blitt fengslet for 28 dager. Jeg vet ikke hvorfor, sa Kaunda til journalister før han ble kjørt avgårde til varetektsfengselet.

Arrestasjonen av Zambias første president, som ledet landet til uavhengighet i 1964, skjedde bare fire dager etter at han kom tilbake fra et lengre utenlandsopphold. Det er trolig knyttet til et mislykket kuppforsøk i oktober.

Politi væpnet med automatvåpen omringet den tidligere presidentens hus allerede før daggry. Kaundas vakter avviste først politifolkene da de forsøkte å ta seg inn, og ba dem legge fram en kjennelse på at de kunne gjennomføre husundersøkelse.

Men Kaunda gikk etter en stund med på å bli med til politistasjonen. Han ble ledsaget av sine advokater, sin eldste sønn og medarbeidere fra opposisjonspartiet.

Kaunda ledet Zambias overgang til uavhengig stat i 1964, og var president fram til 1991 da han tapte mot Frederick Chiluba i landets første flerpartivalg.

En rekke offiserer og soldater i hæren, samt flere opposisjonspolitikere, ble pågrepet i slutten av oktober, i forbindelse med et mislykket kuppforsøk. Soldater overtok da den statlige radioen i landet og kunngjorde at de hadde styrtet Chiluba.

Kaunda var i utlandet da kuppforsøket fant sted, og vendte først tilbake til Zambia søndag.

Den aldrende statsmannen leder i dag en opposisjons-allianse bestående av sju partier, som anklager Chiluba for å bruke unntakstilstanden til å slå ned på opposisjonen i landet. (NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!