Coronaviruset:

Zanna (36) har hatt karantene siden mars

Den svenske helsefagarbeideren er en av mange som dagpendler til jobben ved norske sykehus.

KARANTENEUNNTAK: Zanna Kummel Ohlsson er en av mange fast ansatte ved Sykehuset Østfold Kalnes som daglig kjører den 30 minutter lange veien fra Strömstad. Som følge av jobben har de karanteneunntak. Det koster privatlivet dyrt. Foto: Privat
KARANTENEUNNTAK: Zanna Kummel Ohlsson er en av mange fast ansatte ved Sykehuset Østfold Kalnes som daglig kjører den 30 minutter lange veien fra Strömstad. Som følge av jobben har de karanteneunntak. Det koster privatlivet dyrt. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Mange har kjent seg litt mobbet, sier Zanna Kummel Ohlsson til Dagbladet.

36-åringen er hjelpepleier ved Sykehuset Østfold Kalnes, hvor hun har en 75 prosents stilling som helsefagarbeider.

Gjennomsnittlig tre-fire dager i uka setter hun seg i bilen og kjører den 30 minutter lange veien fra hjembyen Strömstad i Sverige for å gå på jobb. Det samme gjør flere andre svenske kollegaer ved samme sykehus.

Men mens de norske kollegaene kan gå på byen i helgene, bes Kummel Ohlsson og hennes svenske dagpendler-kollegaer også om følge norske regler på fritida hjemme i Sverige.

Det har gitt en nærmest kontinuerlig karantene siden mars.

Strömstads Tidning og Expressen har tidligere omtalt saken.

- Stor belastning

- Man kan jo egentlig ikke ha noe som helst sosialt liv, sier Ohlsson, som i tillegg til jobben i Norge jobber noen ekstravakter hjemme i Strömstad.

Det har hun nemlig lov til.

- Mens kollegaene mine fra Fredrikstad og Sarpsborg kan gå ut på byen i helgene og møte folk fra Oslo, må jeg sitte hjemme.

PÅ JOBB: Zanna Kummel Ohlsson jobber på en avdeling som siden mars har vært covid-19-kohort. Foto: Privat
PÅ JOBB: Zanna Kummel Ohlsson jobber på en avdeling som siden mars har vært covid-19-kohort. Foto: Privat Vis mer

I forskrift om smitteverntiltak mv. ved coronautbruddet, § 6, heter det at personer som er unntatt fra karanteneplikt, så langt som mulig skal unngå nærkontakt med andre som de ikke bor sammen med.

Ifølge VG er 140 fast ansatte ved Sykehuset Østfold Kalnes dagpendlere fra Sverige, de fleste fra Strömstad. I tillegg har sykehuset omkring 40 svenske tilkallingsvikarer. Disse arbeiderne har også karantene på fritida når de er i Norge.

I september strammet regjeringen inn for helsepersonell som jobber i Norge og bor i røde land og områder. For dagpendlere som Ohlsson innebærer dette at hun må avlegge en coronatest hver sjuende dag.

- Det er en stor belastning å testes hele tida, sier hun til Dagbladet.

- Nå har de endret reglene, slik at det holder at vi dagpendlere testes i halsen. Før måtte vi også testes i nesa. Det er ikke lett å henge med på reglene, da det føles som om de endres annenhver dag. Men akkurat denne endringen er jeg veldig glad for.

- Diskriminerende

Har Ohlsson hatt fri i over ti dager, må hun også avlegge en negativ coronatest før hun kan begynne på jobb.

Den må avlegges i Norge, og resultatet må være klart før første arbeidsdag. Deretter må hun ta en ny test etter få dager.

Uavhengig av resultatene av disse må hun bære munnbind på jobb de første ti dagene.

I PODCAST: Barack Obama slakter Sveriges coronahåndtering i en podcasten ‹‹Pod Save America››. Lyd: ‹‹Pod Save America›› Vis mer

Disse testene kommer på toppen av den faste ukentlige.

- Jeg føler at reglementet er ganske diskriminerende, at vi blir behandlet som om det er vi som kommer med all smitten. Men vi er jo faktisk en arbeidskraft, sier den svenske helsefagarbeideren til Dagbladet.

Strömstad kommune har omkring 13 000 innbyggere. Som Ohlsson selv sier: «Når ikke nordmennene kan komme, er vi ikke så mange.»

Ifølge tall fra den svenske Folkhälsomyndigheten har Strömstad nå et smittetall på 30 smittede per 100 000 innbyggere. Forrige uke var tallet på 20, med to positive smittetilfeller.

- Ikke et pålegg

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier til Dagbladet at norsk lov bare er gjeldende i Norge, og at Zanna og andre i hennes situasjon derfor ikke kan pålegges en slik karantene rent rettslig.

- Denne forskriften er en henstilling og ikke et forbud. Rent rettslig sett kan arbeidsgiveren anbefale henne å følge disse reglene, men hun kan ikke pålegges hvordan hun legger opp livet hjemme i Sverige.

- Gitt smittetallet i Strömstad. Er dette en forholdsmessig restriksjon for alle arbeiderne dette gjelder?

REGJERING: Helseminister Bent Høie sier at de positiv tendensene fra tidligere i uka har snudd, og derfor varsles det innstramminger i smitteverntiltak allerede neste uke. Reporter: Frode Andresen. Video: Jonas Andersen Vis mer

- Det er mange paradokser i covid-19-forskriften. Man må huske på at denne skal gjelde over en lengre tidsperiode, noe som gjør at det vil kunne skje at noe rammer skjevt for noen grupper i enkelte perioder. Det er også viktig å huske på at vi har hatt mye importsmitte. Selv om smittetrykket varierer i Sverige, har landet som helhet nesten fem ganger høyere smittetrykk enn det vi har i Norge nå, sier Nakstad og fortsetter:

- Når det er sagt, er covid-19 forskriften under løpende vurdering. Vi ønsker ikke at dette skal være hemmende for folks privatliv. Nå er vi i gang med nye endringer, og det samme er EU. Men akkurat arbeidet med hvilke endringer som vil bli gjort, er ikke sluttført.

- Ikke noe vakkert syn

Det er ikke hvilken som helst pasientgruppe Ohlsson jobber med. I to år har hun vært ansatt på en av infeksjonsavdelingens sengeposter, som siden mars har vært covid-19-kohorten ved Kalnes.

Hver dag har hun altså tatt på seg smittevernutstyr for å ha nærkontakt med coronasyke pasienter.

For egen del opplever hun at hun blir ekstra forsiktig hva gjelder å utsette seg selv for smitte når man har sykdommen så tett på hverdagen som hun selv har.

- Jeg har sett det på nært hold, og det er ikke noe vakkert syn med dem som er skikkelig dårlige. På den måten er man kanskje enda mer nøye på avstand og smittevern. Vi kjører for eksempel aldri full bil til Norge, og jeg kjenner at jeg blir raskt irritert når smittevernrådene ikke overholdes.

- Skjønner om folk ikke gidder

På spørsmål om hun har forståelse for at Norge har satt så strenge regler hva gjelder arbeidere som henne selv, svarer Ohlsson følgende:

- Jeg har på en måte litt forståelse. Men den forsvinner litt når jeg ikke opplever at reglene overholdes i særlig grad. Etter min mening er svenskene bedre på å holde avstand, i alle fall hjemme i Strömstad. I Norge opplever jeg at man for eksempel overholder avstandsreglene på jobb, men så fort man er ferdig der, så går man tett i tett.

ADVARER: Helseminister Bent Høie advarer mot å slippe smitten løs. Foto: NTB Vis mer

- Hvordan har det vært for deg som svensk helsefagarbeider i Norge under pandemien?

- På min avdeling er alle snille og hyggelige, så det har ikke vært noe problem. Men jeg har selv spøkt med at de må si meg opp når utfordringene hopet seg opp.

Til tross for manglende sosialliv har 36-åringen ikke tenkt å bytte ut jobben i Norge til fordel for en fast jobb innenfor egne landegrenser.

- Jeg elsker jobben min, så jeg vil ikke slutte av denne grunnen. Har man gode arbeidskollegaer, da klarer man det. Men der arbeidsmiljøet er vanskelig, så skjønner jeg om man ikke gidder mer. For ingen vet hvor lange dette vil vare.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer