- Zao Fei har fritt leide i verden

Tregt rettssystem gjør at den drapssiktede 26-åringen ikke behøver å frykte lovens lange arm utenfor Ungarn.

Den kinesiske statsborgeren Zhao Fei (26) er etterlyst for drap. Foto: Ungarsk politi
Den kinesiske statsborgeren Zhao Fei (26) er etterlyst for drap. Foto: Ungarsk politiVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||BUDAPEST (Dagbladet): Etter at Pernille Marie Thronsen (21) ble funnet funnet drept søndag morgen, er en desperat facebookmelding samme morgen det siste tegnet til liv fra hennes ekskjæreste Zhao Fei (26).

Politiets søk etter ham i Ungarn har også vært resultatløse så langt, ifølge politikilder Dagbladet har snakket med. Muligheten for at han har forsvunnet fra landet om bord et fly minsker også.

- Alle søkene politiet har gjort i lister over flypassasjerer er uten resultat. Det betyr at han trolig har forlatt Ungarn på en annen måte, dersom han ikke lenger er her i landet, får Dagbladet opplyst.

Ingen av politiets talspersoner vil kommentere opplysningene.

- Ikke internasjonalt Ifølge flere kilder skal den drapsmistenkte kineseren ikke være etterlyst gjennom Interpol, det internasjonale nettverket blant politistyrker. Årsaken skal være er et tungrodd ungarsk rettssystem.

Ifølge ungarsk lov trenger politiet tillatelse fra en domstol for å rykke ut med en slik etterlysning internasjonalt, og denne skal ikke ha blitt innvilget ennå.

- Politiet har jobbet med å få en slik tillatelse i hele dag, men uten resultat. Dette er i så fall ikke første gangen vi har mistet en drapssiktet på grunn av at vi ikke får ut etterlysning, sier en politimann, som er opprørt over situasjonen.

Først i dag, fire dager etter at Thorsen ble funnet, leverte politiet inn en begjæring om internasjonal etterlysning til tingretten i Budapest, ifølge politikilder. En avgjørelse vil trolig komme i morgen.

I kikkerten tidlig Etterlysningen som ble publisert i morges gjelder formelt sett bare i Ungarn og er ikke en Interpol-etterlysningen, ifølge kilden. Politiets offisielle talspersoner har i flere dager nektet å svare på Dagbladets gjentatte spørsmål om de har etterlyst 26-åring via Interpol.

Ifølge to svenske kvinner som bodde på herberget der Pernille Marie Thronsen ble drept, indikerte politietterforskerne at de kort tid etter funnet av Thronsen forsøkte å finne ut hvor ekskjæresten var.

- Da vi kom hjem fra handleturen søndag ble vi stoppet i resepsjonen av flere politifolk. En spurte oss på engelsk med et rop: «Har du sett en kineser og en blond jente her på huset?», sier Hanna.

Fram til han er etterlyst internasjonalt kan han ved å reise med tog eller buss til land som Ukraina eller Romania enkelt ta seg videre med fly og deretter hvor som helst i verden. Ruten har blitt brukt tidligere av kriminelle for å unnslippe ungarske myndigheter.

- Ingen kommentar Politiets talsperson vil ikke kommentere gyldigheten av det ungarske politiets egen etterlysning utenfor Ungarn.

- Jeg forstår spørsmålet, men dette vil jeg ikke svare på. Vi har fått beskjed om ikke si mer enn det som står i pressemeldingen, så da følger vi det, sier Oscar Szücs til Dagbladet.

Venn av Thorsnen Ingelin Skjørland Bolkesjø advarer mot forhåndsdømming i saken før alt er på bordet.

- Vi vet ikke hva som er skjedd, påpeker hun.