Zapateros mandat

Spanias nye statsminister, José Luis Rodríguez Zapatero, holder i dag sin «trontale» i parlamentet, og blir offisielt innsatt i morgen. «Makta vil ikke endre meg,» lover han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PARIS (Dagbladet): President, sier spanjolene. ZP. Zapatero president, ropte de i de kaotiske dagene etter terrormassakren i Madrid 11. mars og valget tre dager seinere. Som mot alle odds ble ZP, den evige outsideren, båret fram til en knusende seier av et rasende folk. Aznars forsøk på å manipulere opinionen ved å skylde på ETA endret valget helt. Men ZPs mandat er klart. «No nos falles,» ropte velgerne foran sosialistpartiet PSOEs hovedkvarter i Madrid natt til 15. mars. «Vi er med deg, men ikke skuff oss». Et tungt ansvar hviler på Zapateros unge skuldrer.

JOSÉ LUIS RODRIGUEZ ZAPATERO,

43 år, er barnebarn av en republikansk soldat som ble skutt av Francos soldater under borgerkrigen. Ifølge avisa El País er han en «rolig sosialist». ZP tilhører en ny generasjon, etter Felipe González, hans store forbilde og rådgiver under valgkampen. Allerede 16 år gammel ble han medlem av sosialistpartiet, og han klatret raskt oppover. I 1986 ble jusprofessoren valgt inn som det yngste medlemmet av parlamentet. Det var kanskje ikke bare takket være programmet. Zapatero ser ut som en filmstjerne, med krystallklare, blågrønne øyne. Damene falt som fluer. Men Zapatero holdt avstand. Inntil han møtte Sonsoles Espinosa i 1981, under en demonstrasjon mot det mislykkede statskuppet til kaptein Tejero. Sonsoles, en blyg musiker, ble den eneste kvinnen i hans liv. Deres to døtre kaller pappa for «sonsoman».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer